Siniaková na čtvrtý pokus přehrála Plíškovou, Vondroušová se z Adelaide odhlásila

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Siniaková na čtvrtý pokus přehrála Plíškovou, Vondroušová se z Adelaide odhlásila

Kateřina Siniaková zvládla vstup i do druhého letošního turnaje.
Kateřina Siniaková zvládla vstup i do druhého letošního turnaje.AFP
Kateřina Siniaková (27) v australském Adelaide navázala na úspěšně absolvovanou kvalifikaci cenným skalpem. Někdejší nejlepší deblistka světa vstoupila do hlavní soutěže jednoznačnou výhrou 6:2, 6:1 nad krajankou a bývalou vedoucí ženou singlového žebříčku Karolínou Plíškovou (31), s níž v předchozích třech vzájemných duelech neuhrála ani set. Svou první individuální akci v sezoně měla na podniku kategorie WTA 500 v Jižní Austrálii zahájit Markéta Vondroušová. (24), wimbledonská šampionka se ale z generálky na Australian Open na poslední chvíli odhlásila.

Siniaková – Plíšková 6:2, 6:1

Kateřina Siniaková vstoupila do nové sezony už na Silvestra v Brisbane, kde skončila hned v prvním kole na raketě grandslamové šampionky Sloane Stephensové. Na druhé letošní akci se však už čtyřikrát radovala z vítězství. 

Na podniku WTA 500 v Adelaide po úspěšně absolvované kvalifikaci a vítězné premiéře ve čtyřhře po boku Aliaksandry Sasnovičové proti favoritkám zvládla i vstup do hlavní soutěže. Královehradecká rodačka, jež si loni na podzim zahrála dvě finále a v čínském Nanchangu dokonce slavila zisk pátého titulu, si poradila se slavnější krajankou a neoblíbenou soupeřkou Karolínou Plíškovou.

Statistika zápasu Kateřina Siniaková – Karolína Plíšková
Statistika zápasu Kateřina Siniaková – Karolína PlíškováLivesport

Zatímco v prvních třech vzájemných soubojích včetně exhibice v roce 2020 během koronavirové pauzy Siniaková prohrála všech šest setů a uhrála v nich dohromady jen 15 gamů, v Austrálii dvojnásobnou grandslamovou finalistku převálcovala 6:2, 6:1.

Sedmadvacetiletá Siniaková sice v úvodu prohrávala 0:2, ale pak získala 10 gamů v řadě a málem o čtyři roky zkušenější tenistce z Loun nedovolila uhrát už ani jednu hru. Brejkbol za stavu 6:2 a 4:0 sice nevyužila, mrzet ji to ale nemuselo. Jen o pár minut později duel ukončila proměněním čtvrtého mečbolu díky sedmé dvojchybě Plíškové.

"Cítím se teď po zápase velmi dobře. Hrála jsem opravdu skvěle," usmívala se v pozápasovém rozhovoru na kurtu Siniaková, jež zaznamenala 20 winnerů a jen 12 nevynucených chyb.

Naopak Plíšková trefila pouze 13 vítězných úderů a udělala dvojnásobný počet zbytečných chyb. Před Australian Open odehrála tři utkání s bilancí 1:2, minulý týden v Brisbane svedla dva třísetové souboje grandslamových šampionek - zdolala po mateřské pauze se vracející Japonku Naomi Ósakaovou a podlehla Lotyšce Jeleně Ostapenkové. 

Siniaková ve druhém kole vyzve bývalou finalistku Roland Garros Anastasiju Pavljučenkovovou. S o pět let starší Ruskou prohrává ve vzájemné bilanci 2:3, ale poslední dva duely (French Open 2020 a Hongkong 2023) česká tenistka vyhrála 2:0 na sety.

Po loňské sezoně Siniaková přerušila spolupráci s deblovou parťačkou Barborou Krejčíkovou a na nadcházejícím Australian Open bude startovat po boku domácí nejlepší deblistky světa Storm Hunterové.

"Hrát po boku Storm je pro mě dobré. Hru v Austrálii si vždy užívám a navíc očekávám úžasné publikum. Jsem šťastná, že fanoušci budou na mé straně," řekla Siniaková již směrem k úvodnímu grandslamu sezony.

Vondroušová se odhlásila

Markéta Vondroušová se z generálky na Australian Open odhlásila. Wimbledonská šampionka, jež minulý týden v Sydney odehrála dva třísetové zápasy v United Cupu s bilancí 1:1, se kvůli problémům s kyčlí z turnaje v Adelaide omluvila jen pár hodin před svým úvodním vystoupením.

Čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sokolova byla předloni na operaci se zápěstím a půl roku nehrála. Loni kvůli zánětu šlach v levém loktu zapříčiněným zřejmě těžkými míčky odstoupila ze čtyřhry na US Open a na podzim pak odehrála už jen šest utkání.  

Vondroušová měla v prvním kole čelil Aliaksandře Sasnovičové. Bělorusku vyzve náhradnice Taylor Townsendová z USA.

Výsledky turnaje WTA 500 v Adelaide