Gauffová zvládla premiéru jako obhájkyně titulu. Auckland dobyla po obratu se Svitolinovou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Gauffová zvládla premiéru jako obhájkyně titulu. Auckland dobyla po obratu se Svitolinovou

Gauffová zvládla premiéru jako obhájkyně titulu. Auckland dobyla po obratu se Svitolinovou
Gauffová zvládla premiéru jako obhájkyně titulu. Auckland dobyla po obratu se SvitolinovouProfimedia
Světová trojka a vítězka loňského US Open Coco Gauffová (19) má za sebou úspěšnou premiéru v roli obhájkyně titulu. Americká teenagerka znovu po roce zahájila sezonu triumfem na podniku WTA 250 v novozélandském Aucklandu, když v boji o zisk trofeje pro šampionku zdolala 6:7, 6:3, 6:3 Ukrajinku Elinu Svitolinovou (29) a svou skvělou finálovou bilanci vylepšila na 7:1.

Gauffová – Svitolinová 6:7, 6:3, 6:3

Coco Gauffová má v posledních měsících parádní formu. Ještě na začátku srpna vlastnila jen trofeje z podniků WTA 250, ovšem poté slavila první triumf na podniku WTA 500 (Washington), WTA 1000 (Cincinnati) i na grandslamu (US Open). Životní loňskou sezonu navíc zakončila semifinálovými účastmi v Pekingu a na Turnaji mistryň.

Formu v pauze mezi sezonami evidentně neztratila a znovu po roce dominovala v Aucklandu, kde loni triumfovala bez ztráty setu a letos úspěch zopakovala. A to i přesto, že startovala poprvé v kariéře v nové roli obhájkyně titulu a byla pod větším tlakem.

Statistiky zápasu Coco Gauffová – Elina Svitolinová
Statistiky zápasu Coco Gauffová – Elina SvitolinováLivesport

Devatenáctiletá Američanka ve finále proti Elině Svitolinové sice přišla o šňůru 18 setů bez porážky, ale sérii vítězství dokázala natáhnout na 10. O deset let starší Ukrajinku po obratu zdolala 6:7, 6:3, 6:3 a oplatila jí tři roky starou porážku z Australian Open.

"Nevím, jestli jsem tenhle výsledek očekávala, ale jsem dnes spokojená se svou hrou. Rozhodně to nebyl můj nejlepší výkon, ale někdy se po vítězství cítíte dobře, i když nehrajete nejlépe," komentovala Gauffová, jež vyhrála 29. z posledních 33 zápasů.

Finále turnaje WTA hrála Gauffová poosmé v kariéře a posedmé z něj odešla jako vítězka. Jedinou porážku v boji o titul utrpěla na předloňském Roland Garros s Igou Šwiatekovou.

Gauffová dokázala obhájit titul v Aucklandu jako teprve třetí za posledních 30 let. Před americkou teenagerkou se to povedlo pouze Eleni Daniilidouové (2003-04) a Julii Görgesové (2018-19).

Devětadvacetiletá Ukrajinka Svitolinová, jež se loni na jaře vrátila na kurty po mateřské pauze, nedokázala vylepšit svou fantastickou finálovou bilanci. V celkově 21. finále bývalá světová trojka prohrála teprve počtvrté. V minulosti pokaždé (sedmnáctkrát), když ve finále získala alespoň jeden set, se jí povedlo triumfovat.

"Elině moc gratuluju. Je maminkou a je inspirativní, jak rychle se dokázala vrátit na tak vysokou úroveň. Já jen doufám, že během kariéry nebudu muset dělat to, co ona," usmála se Gauffová s respektem směrem k Svitolinové.

Výsledky turnaje WTA 250 v Aucklandu