Kvitová má šestou trofej z trávy. V Berlíně zvládla i finále proti Vekičové

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kvitová má šestou trofej z trávy. V Berlíně zvládla i finále proti Vekičové

Aktualizováno
Petra Kvitová slaví další titul.
Petra Kvitová slaví další titul.AFP
Petra Kvitová (33) čtvrt roku po triumfu v Miami a následném období bez jediného vítězství slaví druhý letošní triumf. Dvojnásobná wimbledonská šampionka dobyla travnatý podnik WTA 500 v Berlíně, kde ve finále porazila 6:2, 7:6 Chorvatku Donnu Vekičovou (26) a bez ztráty setu si dokráčela pro svůj 31. titul, z toho šestý z oblíbeného zeleného pažitu.

Kvitová – Vekičová 6:2, 7:6

Petra Kvitová na začátku dubna nečekaně ovládla podnik WTA 1000 v Miami a slavila svůj nejcennější triumf po téměř pěti letech. Na antuce ale i kvůli problémům s nohou odehrála jen dva zápasy, neuhrála v nich ani set a téměř čtvrt roku čekala na výhru.

Ovšem nyní po přesunu na oblíbenou trávu se okamžitě transformovala do módu lvice těžko porazitelné tenistky a při debutu na podniku WTA 500 v Berlíně neztratila v pěti duelech jediný set.

Po krajance Karolíně Plíškové, Argentince Nadie Podoroské, světové čtyřce Caroline Garciaové z Francie a Jekatěrině Alexandrovové si poradila i s finálovou soupeřkou Donnou Vekičovou. Poslední tři zápasy navíc vyhrála během dvou dnů, neboť průběh turnaje komplikoval déšť.

Sestřih zápasu Kvitová – Vekičová.
Livesport

Kvitová od úvodu finálového souboje potvrzovala mnohonásobně větší zkušenosti a po dvou brejcích a půl hodině hry získala první set. Ve třetím gamu druhé sady sice přišla o podání a Vekičová byla vyrovnanou soupeřkou. Česká hráčka ovšem na poslední chvíli rebrejkem za stavu 4:5 odmítla třetí dějství a vynutila si tie-break.

V něm skvělým servisem ven z kurt odvrátila setbol a parádním forhendovým winnerem po lajně proměnila hned první mečbol. Po 100 minutách zvítězila 6:2, 7:6, vyhrála čtvrtý vzájemný zápas po sobě a potřetí v řadě – stejně jako loni v Eastbourne a letos v Miami – to po výhře nad Vekičovou nakonec dotáhla až k triumfu.

Pozápasový rozhovor Petry Kvitové.
Livesport

"Musím ti znovu pogratulovat. Poslední dobou, když mě porazíš, tak celý turnaj vyhraješ," byla si vědoma 26letá Chorvatka Vekičová úspěchů své přemožitelky. 

"Donno, odehrála jsi skvělý zápas i celý turnaj. Přeju ti hodně štěstí ve Wimbledonu," řekla Kvitová s trofejí pro šampionku. "Vidím tady spoustu českých fanoušků, moc všem děkuju za podporu," dodala Češka, jež se ve 33 letech a 110 dnech stala nejstarší vítězkou German Open. Dva turnaje během jedné sezony vyhrála poprvé od roku 2019.

Rodačka z Bílovce vylepšila svou parádní bilanci ve finálových zápasech na 31:11, z toho 6:1 na trávě. Na té triumfovala také dvakrát ve Wimbledonu (2011, 2014), dvakrát v Birminghamu (2017, 2018) a jednou v Eastbourne, kde bude příští týden obhajovat titul z loňského ročníku. Hned v 1. kole ji čeká repríza finále z roku 2022 proti Jeleně Ostapenkové, která dnes po finálové výhře nad Barborou Krejčíkovou ovládla trávu v Birminghamu.

Vekičová hrála 12. finále, z toho čtvrté na zeleném pažitu. Pátý a dosud nejcennější titul ale nevybojovala. Jedinou trofej na oblíbené trávě slavila před pěti lety v Nottinghamu. V žebříčku se posune na 20. místo, jen jednu příčku za své maximum. Příští týden bude startovat v německém Bad Homburgu.

Finále v Berlíně dnes hrály také Kateřina Siniaková s Markétou Vondroušovou, po nevyužití tří mečbolů ale na titul nedosáhly.

Výsledky turnaje WTA 500 v Berlíně

Petra Kvitová a její cesta turnajem.
Livesport