Těžký los Davisova poháru: Čeští tenisté vyzvou Španělsko, Srbsko a Jižní Koreu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Těžký los Davisova poháru: Čeští tenisté vyzvou Španělsko, Srbsko a Jižní Koreu
Čeští tenisté se zúčastní finálového turnaje Davisova poháru.
Čeští tenisté se zúčastní finálového turnaje Davisova poháru.
Profimedia
Čeští tenisté se utkají na finálovém turnaji Davisova poháru ve skupině C se Španělskem, Srbskem a Jižní Koreou. Rozhodl o tom dnešní los v Málaze. Hrát se bude ve Valencii od 12. do 17. září. Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila se probojovali na finálový turnaj po dvou letech, poté co zvítězili v únorové kvalifikaci v Portugalsku 3:1.

"Musel jsem se tím chvíli poprat, je to těžký los. Nikdo ale neví, co bude v září, kdy bude po US Open. Na papíře jsou však soupeři velice těžcí," řekl v nahrávce pro média Navrátil. "Máme na to půl roku a za tu dobu může být vše jinak, někdo může být zraněný. Budu rád, když budou všichni kluci zdravotně v pořádku a pojedeme se tam porvat. Máme za sebou už hodně Davis Cupů a překvapivých výsledků bylo dost. Bude rozhodovat sportovní forma."

"Je to velice přísný los, ale Davis Cup je soutěž, kde se odehrávají často velmi zajímavé a svérázné sportovní události," řekl ČTK šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Češi se v prestižní soutěži pokusí vylepšit předloňské umístění, kdy ve skupině v Innsbrucku nestačili na Británii a Francii. V letech 2012 a 2013 soutěž ještě v odlišném formátu ovládli.

Svěřenci Jaroslava Navrátila na finálový turnaj se probojovali po dvou letech.
@DavisCup

Souboje ve skupině se budou hrát na dva vítězné zápasy, po dvou dvouhrách rozhodne případná čtyřhra. Do vyřazovací fáze postoupí dva nejlepší celky tabulky. Davisův pohár pak vyvrcholí na konci listopadu v Málaze.

Španělé dostali pro účast ve finálovém turnaji divokou kartu. Srbové uspěli v kvalifikaci v Norsku, kde zvítězili jasně 4:0. Korejci nečekaně postoupili po vítězství 3:2 nad Belgií.

Nejlepším hráčem šestinásobných šampionů Španělů je aktuálně světová jednička a loňský vítěz US Open Carlos Alcaraz. Na třináctém místě žebříčku momentálně figuruje vítěz 22 grandslamových titulů Rafael Nadal, který se snaží o návrat po zranění. Španělé naposledy triumfovali v soutěži před čtyřmi lety, kdy porazili ve finále Kanadu. Loni vypadli kvůli absenci hlavních opor ve čtvrtfinále s Chorvatskem.

Úřadujícími vítězi Davis Cupu jsou Kanaďané, ve finále porazili Austrálii.
daviscup.com

Srbskou hlavní hvězdou je druhý hráč světa Novak Djokovič, který se dělí o rekordní počet grandslamových titulů s Nadalem. Srbové vyhráli soutěž jen v roce 2010. Češi se s nimi utkali například ve finále 2013, kdy zvítězili 3:2. Korejský tým se do skupiny dostal ze čtvrtého, výkonnostně nejslabšího koše.

Češi by se měli opírat o čtvrtfinalistu Australian Open Jiřího Lehečku, který v kvalifikaci v Portugalsku získal dva ze tří bodů. Další přidal Tomáš Macháč. Tým tvořili také Adam Pavlásek, Jakub Menšík a Vít Kopřiva.

Úřadující vítězové z Kanady se utkají ve skupině A v Boloni s domácí Itálií, Švédskem a Chile. Loňští finalisté Australané budou bojovat ve skupině B v Manchesteru proti Velké Británii, Francii a Švýcarsku. Skupinu D tvoří Chorvatsko, Nizozemsko, USA a Finsko. Hrát se bude v Chorvatsku, o konkrétním dějišti se rozhodne později.

Los skupinové fáze Davisova poháru (12. - 17. září 2023):

Skupina A (Boloňa): Kanada, Itálie, Švédsko, Chile

Skupina B (Manchester): Austrálie, Velká Británie, Francie, Švýcarsko

Skupina C (Valencie): Španělsko, Srbsko, Česko, Jižní Korea

Skupina D (Chorvatsko, dějiště dosud není určené): Chorvatsko, Nizozemsko, USA, Finsko