Diskvalifikace pro Rubljova, Rus neunesl koncovku a řval na rozhodčího. Vypadl i Medveděv

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Diskvalifikace pro Rubljova, Rus neunesl koncovku a řval na rozhodčího. Vypadl i Medveděv

Aktualizováno
Rubljov psychicky neunesl koncovku semifinálové bitvy s Bublikem.
Rubljov psychicky neunesl koncovku semifinálové bitvy s Bublikem.Profimedia
Andrej Rubljov (26) přijde o všechny body a peníze za semifinálovou účast v Dubaji a opustí nejlepší pětku žebříčku. Finalista posledních dvou ročníků psychicky neunesl koncovku semifinálové bitvy s Alexanderem Bublikem (26) a za stavu 7:6, 6:7, 5:6 byl kvůli špatnému chování a překročení hranice v diskusi s lajnovým rozhodčím diskvalifikován. Bublik se ve finále utká s Ugem Humbertem (25), který vyřadil obhájce titulu Daniila Medveděva (28).

Bublik – Rubljov 6:7, 7:6, 6:5 / diskvalifikace

Andrej Rubljov je svými výbuchy vzteku známý. Po posledním výstupu v Dubaji se však zřejmě rozhodne na svém chování během zápasů zapracovat. Není tajemstvím, že psychická stránka je největší slabinou nyní druhého nejlepšího ruského tenisty žebříčku.

K incidentu a následné diskvalifikaci přitom vůbec nemuselo dojít. Rubljov v pátečním semifinále na pětistovce v Dubaji vedl nad Alexanderem Bublikem 4:2 v rozhodujícím setu a disponoval třemi brejkboly. Náskok však ztratil a za stavu 6:5 vypjatou koncovku utkání absolutně neunesl. Aktuálně pátý muž pořadí překročil čáru řvaním na lajnového rozhodčího.

Rubljov u lajnového sudího reklamoval sporný míček a upozorňoval ho, že se jednalo o aut. Nevybral si však nejlepší způsob, jak jednomu z rozhodčích své pocity sdělit. Poté ještě ukazoval údajný aut umpirovému sudímu. Jiný lajnový rozhodčí pak Rubljova nahlásil za nadávky v ruštině.

Během výměny stran dorazil na kurt supervizor a Rubljovovi oznámil, že je za své chování diskvalifikován. V šoku byl i jeho soupeř Bublik, který ještě zkoušel supervizora přemluvit, aby mohlo utkání pokračovat. Ten byl však nemilosrdný a své rozhodnutí nezměnil.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Kvůli diskvalifikaci přijde Rubljov o všechny body i peníze za semifinálovou účast a v pondělí vypadne z TOP 5 světového pořadí. Navíc zahodil šanci třetím rokem po sobě v tomto dějišti postoupit do finále. Předloni v něm porazil Jiřího Veselého a loni prohrál s Daniilem Medveděvem.

Bublik bude v sobotu usilovat o svůj druhý letošní triumf a celkově pátý, premiérový na venkovních betonech. Ve finálových duelech má negativní bilanci 4:6 a k alespoň poloviční úspěšnosti se příblíží, pokud porazí Uga Humberta. Postupem do závěrečného kola si zajistil debut v nejlepší dvacítce hodnocení.

"Silně pochybuju, že Andrej řekl něco šíleného. Takový on není. Ale asi existuje pravidlo, kvůli kterému ho diskvalifikovali. Je škoda, že náš zápas skončil takhle. Snad se Andrej vrátí na kurty co nejdříve," řekl Bublik na tiskové konferenci.

Medveděv – Humbert 5:7, 3:6

Daniil Medveděv měl jedinečnou příležitost poprvé v kariéře dvakrát triumfovat v jednom dějišti. V Dubaji hrál coby jasně největší favorit a nasazená jednička. Vyjma čtvrtfinálového utkání s Alejandrem Davidovichem se však celý turnaj trápil a v semifinále padl se svým neoblíbeným protivníkem Ugem Humbertem. S Francouzem, který prožívá od loňského léta životní období, si zhoršil vzájemnou bilanci na 1:3.

V úvodním dějství nevyužil ani jeden ze dvou brejkbolů, sám čelil pěti hrozbám a v závěrečném gamu poprvé v utkání ztratil servis. O pár minut později prohrával o set a brejk, nicméně manko brejku zlikvidoval a udržel se ve hře. V následujícím průběhu však neproměnil ani jeden ze čtyř brejkbolů, ačkoli měl i tři v řadě, vzápětí opět zaváhal na podání a Humbertovi se podařilo zužitkovat hned první mečbol na vlastním servisu.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Medveděv má na kontě 20 titulů a každý z nich vybojoval v jiném městě. V Dubaji mohl získat alespoň malou náplast na brutální porážku ve finále lednového Australian Open, v němž nedokázal dotáhnout vedení dvou setů proti Jannikovi Sinnerovi, stejně jako předloni proti Rafaelovi Nadalovi. V tomto týdnu odehrál svůj teprve druhý turnaj v probíhající sezoně.

Nyní se přesune do Spojených států, kde jsou na programu první letošní podniky Masters. V kalifornském Indian Wells bude obhajovat finálovou účast a na následující akci ve floridském Miami se pokusí zopakovat loňský triumf.

Humbert si připsal už druhý skalp TOP 10 na turnaji, ve čtvrtfinále přetlačil po třech odvrácených mečbolech Huberta Hurkacze, a svou bilanci s takto vysoko postavenými soupeři vylepšil na 12:12. Stejně jako jeho finálový protivník Alexander Bublik bude útočit na svůj druhý letošní triumf.

Ve finálových zápasech na nejvyšším okruhu je aktuálně nejlepší Francouz v žebříčku neporažen. Trofej pro šampiona přebíral v Aucklandu a Antverpách 2020, v Halle 2021 (pětistovka, jediný titul z akcí větších než ATP 250), loni v listopadu v Métách i letos v únoru v Marseille.

Výsledky turnaje ATP 500 v Dubaji