První finále od léta 2021. Favoritka Plíšková v Kluži neztratila set ani s Britkou Dartovou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

První finále od léta 2021. Favoritka Plíšková v Kluži neztratila set ani s Britkou Dartovou

Karolína Plíšková postoupila poprvé od srpna 2021 do finále
Karolína Plíšková postoupila poprvé od srpna 2021 do fináleProfimedia
Karolína Plíšková (31) v rumunské Kluži dál proplouvá turnajem WTA 250 se slabším obsazením a pokračuje v získávání herní jistoty. V prvním semifinále po roce a půl si poradila s Britkou Harriet Dartovou (27) a poprvé od srpna 2021 postoupila do finále. O ukončení více než čtyřletého čekání na titul si dvojnásobná grandslamová finalistka zahraje s domácí Anou Bogdanovou (31), jež bude bojovat o premiérový triumf na okruhu WTA.

Dartová – Plíšková 3:6, 3:6

Karolína Plíšková od loňského dubna na 14 turnajích po sobě nevyhrála více než jeden zápas a zaznamenala pouze pět vítězství. Letos porazila jen Naomi Ósakaovou, další tři duely s Jelenou Ostapenkovou, Kateřinou Siniakovou a Jelenou Rybakinovou prohrála.

A tak se poprvé od května 2022 (semifinále na antuce ve Štrasburku) vydala hledat formu na turnaj nejnižší kategorie na hlavním okruhu WTA 250. Do rumunské Kluže dorazila se sérií tří porážek a byť se nevešla mezi nasazené, patří od úvodu mezi papírové favoritky.

A svou roli jednatřicetiletá rodačka z Loun neustále potvrzuje a v Rumunsku již zastavila několik černých sérií. Po 10 měsících vyhrála dva zápasy po sobě, ukončila stejně dlouhé čekání na čtvrtfinále, poprvé od srpna 2022 si zahrála v semifinále a ukončila i dva a půl roku dlouhé čekání na finále.

Plíšková v Kluži čtyřikrát přehrála žebříčkově hůře postavené soupeřky. Po rakouské kvalifikantce Sinje Krausové (188. v WTA), Kolumbijce Camile Osoriové (101.) a Italce Saře Erraniové (98.) nezaváhala ani s Harriet Dartovou (103.). O čtyři roky mladší Britku, jež hrála své premiérové semifinále na okruhu WTA, porazila 6:3, 6:3.

Duel s Dartovou měla od začátku pod kontrolou. V úvodním setu rychle odskočila do vedení 4:1, a přestože pak sama jednou přišla o podání, náskok nepustila. Podobný průběh měla i druhá sada. Za stavu 4:0 nabídla soupeřce druhý brejkbol a opět o servis přišla, nakonec ale Dartovou i ve třetím vzájemném duelu porazila.

Statistiky zápasu Harriet Dartová – Karolína Plíšková
Statistiky zápasu Harriet Dartová – Karolína PlíškováLivesport

"Dnes jsem moc dobře nepodávala, ale pomohla jsem si několika dobrými returny a jsem ráda, že jsem tu zvládla další těžký zápas," řekla Plíšková v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Bývalá světová jednička Plíšková aktuálně figuruje v žebříčku WTA až na 78. místě, což je její nejhorší žebříčkové umístění po více než 10 letech. Díky dnešnímu vítězství si polepší o deset příček, v případě triumfu by se posunula na 59. příčku.

Finalistka US Open 2016 či Wimbledonu 2021 si v celkově 33. finále a prvním od srpna 2021 (Montreal) zahraje o 17. titul, na který čeká od ledna 2020 (Brisbane).

Bogdanová – Cristianová 6:3, 3:6, 6:4

V neděli Plíšková narazí na domácí Anu Bogdanovou, s níž vyhrála všechny tři vzájemné duely. Porazila ji v Bad Gasteinu 2014, na US Open 2018 i loni v Dauhá, kde ztratila jediný set.

Jednatřicetiletá Rumunka v semifinále zvládla derby s Jaqueline Cristianovou. Necelých 21 hodin poté, co po třech a půl hodinách vyhrála čtvrtfinálovou bitvu s nejvýše nasazenou Nizozemkou Arantxou Rusovou, zdolala svou krajanku po bezmála tříhodinovém boji 6:3, 3:6, 6:4. 

65. hráčka světa Bogdanová postupem do finále vyrovnala své maximum z na antuky ve Varšavě 2022. Tehdy v boji o titul nestačila na Francouzku Caroline Garciaovou.

Výsledky turnaje WTA 250 v Kluži