Třísetová královna Rybakinová přežila mečboly Putincevové, o finále se utká se Sabalenkovou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Třísetová královna Rybakinová přežila mečboly Putincevové, o finále se utká se Sabalenkovou

Aktualizováno
Jelena Rybakinová na antuce vyhrála 16. zápas v řadě
Jelena Rybakinová na antuce vyhrála 16. zápas v řaděAFP
Jelena Rybakinová (24) podvanácté v řadě dokázala vyhrát rozhodující třetí set a svou neporazitelnost na antuce protáhla na 16 zápasů. Ve čtvrtfinále turnaje WTA 1000 v Madridu přitom v duelu moskevských rodaček reprezentujících Kazachstán čelila za stavu 2:5 dvěma mečbolům Julie Putincevové (29), oba však dokázala zlikvidovat a po bezmála tříhodinovém boji soupeřku na třetí pokus porazila. O již 6. letošní finále se utká se světovou dvojkou a dvojnásobnou šampionkou Arynou Sabalenkovou (25) z Běloruska.

Putincevová – Rybakinová 6:4, 6:7, 5:7

Jelena Rybakinová do Madridu dorazila po triumfu ve Stuttgartu a první tři soupeřky Luciu Bronzettiovou, Majar Šarífovou a Sáru Bejlek přehrála hladce ve dvou setech. S Julií Putincevovou ale prohrála oba předchozí vzájemné zápasy a také v druhém střetnutí na antuce potvrdila, že jí hra 163 centimetrů vysoké soupeřky nevoní.

První brejk zaznamenala až za stavu 4:6 a 1:2 a po velkém boji si zajistila v poslední době oblíbený třetí set. A kouzlo v něm opět zafungovalo. Přestože prohrávala 2:5 a 15:40 a při svém servisu čelila dvěma mečbolům, dokázala ho znovu vyhrát.

Putincevová poslední krůček do svého největšího semifinále udělat nedokázala a ztratila kontrolu nad vývojem i úderovou jistotou. Rybakinová nepříznivé skóre otočila dvěma sériemi sedmi, respektive osmi vyhraných fiftýnů a po 2 hodinách a 48 minutách boje zvítězila 4:6, 7:6, 7:5.

"Z mé strany to nebyl příliš povedený zápas, chyběl mi rytmus a dělala jsem hodně chyb. Ale mohu být spokojená s tím, jak jsem do poslední chvíle věřila v úspěch a jak jsem zvládla ten závěr. Za stavu 2:5 jsem nechala emoce stranou a jen jsem hrála," komentovala Rybakinová.

Statistiky zápasu Julia Putincevová – Jelena Rybakinová
Statistiky zápasu Julia Putincevová – Jelena RybakinováLivesport

Čtyřiadvacetiletá Kazaška zvládla již 12. třísetový zápas po sobě, což se povedlo naposledy před více než čtyřmi lety Japonce Naomi Ósakaové. Letos v něm neuspěla jen v lednu v Melbourne po nevyužití šesti mečbolů proti Anně Blinkovové.

Světová čtyřka Rybakinová do Madridu dorazila po triumfu ve Stuttgartu, kde skolila i světovou jedničku Igu Šwiatekovou, a nyní svou neporazitelnost na antuce protáhla na 16 utkání. Naposledy na oranžové drti padla před rokem právě v Madridu, než dobyla tisícovku v Římě a po dvou výhrách kvůli nemoci odstoupila z Roland Garros.

Za posledních 10 let zaznamenaly delší vítězné šňůry na antuce jen Serena Williamsová (20 výher) a Iga Šwiateková (18).

Vítězka Wimbledonu 2022 Rybakinová letos zatím jako jediná dokázala vyhrát tři turnaje (Brisbane, Abú Zabí a Stuttgart), což se jí během jedné sezony podařilo vůbec poprvé.

Andrejevová – Sabalenková 1:6, 4:6

O celkově 20. finále (bilanci v nich má 8:11) a šesté na devátém letošním turnaji se utká s dvojnásobnou šampionkou Arynou Sabalenkovou z Běloruska, s níž ve vzájemné bilanci prohrává 3:5, ale vyhrála tři ze čtyř posledních střetnutí včetně letošního jednoznačného finále v Brisbane. Na antuce se utkají poprvé.

Sabalenková ve večerním čtvrtfinále přehrála 6:1, 6:4 čerstvě sedmnáctiletou Rusku Mirru Andrejevovou a poprvé po sérii šesti zápasů nemusela absolvovat rozhodující třetí set.

Sabalenková poprvé od obhájení triumfu na Australian Open vyhrála tři zápasy po sobě a v Madridu přidala dokonce již čtvrtou výhru. Na antuce ve španělské metropoli startuje pošesté v kariéře a zatím pokaždé, když zvládla svůj úvodní duel, to pak dotáhla až k triumfu (2021 a 2023).

První semifinálovou dvojici vytvořily už v úterý světová jednička a loňská finalistka Polka Iga Šwiateková s Američankou Madison Keysovou.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Madridu