Menšík a Kopřiva v miamské kvalifikaci porazili šampiona z Melbourne a přemožitele Djokoviče

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Menšík a Kopřiva v miamské kvalifikaci porazili šampiona z Melbourne a přemožitele Djokoviče
Jakub Menšík v Miami zvládl premiéru v kvalifikaci turnaje Masters 1000
Jakub Menšík v Miami zvládl premiéru v kvalifikaci turnaje Masters 1000Profimedia
Oba čeští tenisté v Miami slaví vítězný vstup do dvoukolové kvalifikace turnaje Masters 1000. Vít Kopřiva (26) si poradil s vítězem letošního Australian Open juniorů Reiem Sakamotem (17) z Japonska, Jakub Menšík (18) pak přehrál přemožitele Novaka Djokoviče z Indian Wells Itala Lucu Nardiho (25).

Sakamoto – Kopřiva 6:7, 6:7

Vít Kopřiva v lednu na Australian Open prošel poprvé v kariéře kvalifikací grandslamu a nyní se pokouší na čtvrtý pokus prodrat dvoukolovým kvalifikačním sítem na turnaj Masters 1000. Potřetí v řadě udělal první ze dvou kroků, při debutu v Miami zvládl dvousetový souboj s japonským teenagerem Reiem Sakamotem.

Šestadvacetiletý Čech se v prvním vzájemném duelu s vítězem letošního Australian Open juniorů ujal vedení 4:0, ale náskok ztratil a za stavu 4:4 dokonce musel odvracet čtyři brejkboly. A když za stavu 6:5 neproměnil setbol, získal úvodní sadu až v tie-breaku.

Také druhý set začal brejkem a výhodu dlouho držel, jenže od stavu 5:3 uhrál jen 2 z 12 fiftýnů a rázem prohrával 5:6 a 0:30. K setbolu ale sedmnáctiletého Japonce figurujícího na 955. místě světového žebříčku nepustil a nakonec zvládnul i druhou zkrácenou hru. O výhru musel bojovat téměř dvě čtvrt hodiny.

O místo v hlavní soutěži si 116. hráč světa Kopřiva zahraje s domácím Jeffreym Wolfem. Pětadvacetiletý Američan má v Miami bilanci 5:2, předloni prošel kvalifikací a oba starty v hlavní soutěži proměnil v druhé kolo. Předloni sebral set Stefanosi Tsitsipasovi, loni po skalpu Alexandera Bublika potrápil Andreje Rubljova.

Menšík – Nardi 6:4, 6:2

Jakub Menšík už zvládl premiéru v kvalifikaci grandslamu, v hlavní soutěži grandslamu, turnaje ATP či podniku Masters 1000. A nyní si do životopisu může přidat i vítězný debut v kvalifikaci turnaje Masters 1000. 

Před dvěma týdny v Indian Wells tuto fázi přeskočil, neboť dostal divokou kartu rovnou mezi elitu, poprvé si musí zajistit účast na tisícovce v dvoukolovém kvalifikačním sítu až nyní na Floridě. Těžké první kolo už zvládnul, o sedm let staršího Itala Lucu Nardiho přehrál 6:4, 6:2.

Osmnáctiletý český mladík zvítězil bez ztráty podání, když čelil pouze dvěma brejkbolům. Od stavu 3:4 získal 9 z 10 gamů a senzačního přemožitele Novaka Djokoviče z Indian Wells hrajícího první zápas v roli hráče TOP 100 porazil za 70 minut hry.

V závěrečném druhém kole se nejmladší hráč v elitní stovce světového žebříčku Menšík (70.) utká poprvé se Slovákem Lukášem Kleinem

Hlavní soutěž mají jistou Macháč a Lehečka

Tomáše Macháče čeká při premiéře v hlavní soutěži turnaje Masters 1000 v Miami domácí šestnáctiletý talent Darwin Blanch, který startuje díky divoké kartě. V případě postupu vyzve světovou šestku Andreje Rubljova, jenž už letos s českými tenisty (Menšíkem a Lehečkou) dvakrát prohrál.

Nasazený Jiří Lehečka čeká ve druhém kole na vítěze duelu mezi Alexeiem Popyrinem a Facundem Díazem Acostou, o překonání loňského výsledku by si pak mohl zahrát s Dánem Holgerem Runem.

Šlágr prvního kola obstarají Brit Andy Murray a Ital Matteo Berrettini (H2H 2:3). Titul bude obhajovat Jannik Sinner.

Výsledky kvalifikace turnaje ATP Masters 1000 v Miami