Odehrála jsem skvělý turnaj, těšilo Kvitovou. Důležitá je pro ni pohoda v týmu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Odehrála jsem skvělý turnaj, těšilo Kvitovou. Důležitá je pro ni pohoda v týmu
Kvitovou těší pohodová atmosféra v týmu, který doplnil Zdeněk Kompánek.
Kvitovou těší pohodová atmosféra v týmu, který doplnil Zdeněk Kompánek.Profimedia
V noci na neděli zkompletovala Petra Kvitová (33) v Miami zisk třetí desítky trofejí a v úterý odpoledne už rozdávala úsměvy v klubovně tenisové Sparty. Vítězství, které nejlepší českou tenistku posunulo zpátky do elitní desítky světového žebříčku, ji samozřejmě těšilo. Sfoukla 30 svíček na dortu, který k jubilejnímu triumfu dostala, a vyprávěla, jak moc si teď tenis užívá.

Kvitová přivezla domů ze zámoří trofej, kterou američtí organizátoři nechali vyrobit u českých sklářů. "Je teprve duben, je příjemné mít trofej už teď. Když jsem začínala s Jirkou jako trenérem, tak jsme si říkali: Aspoň jeden titul za sezonu. Takže už mám splněno," usmívala se aktuálně nejlepší česká tenistka a vzápětí dodala: "Nečekala jsem, že bych mohla hrát takhle dobře. Ale odehrála jsem skvělý turnaj a jsem ráda, že to tak dopadlo."

Amerika pro ni nikdy nebyla oblíbenou destinací. Problémy jí dříve dělalo hlavně počasí. Vždycky tvrdila, že nerada hraje ve velkém vedru. "Na to mé astma to nebývalo nejlepší. Ale letos jsem to tam urvala i tím, že jsem hrála málo dvousetových zápasů. Tedy kromě toho s Káťou (Jekatěrina Alexandrovová, pozn. red.), ale ten se hrál z větší části ve stínu na centr kurtu," vyjasnila Kvitová.

Trochu jiné Miami

Miami je podle české tenistky poslední ročníky trochu jiné. "Kdysi se hrálo v Key Biscaine, tohle nové prostředí se mi líbí více. Zároveň se asi snažím, aby se mi počasí nedostalo pod kůži. Jestli kašlu nebo nekašlu? Letos mi to bylo jedno," pokračovala rodačka z Fulneku.

Sunshine Double, tedy dvě americké tisícovky, odehrála s impozantní bilancí devítí vítězství a jedné porážky. Trenéra Jiřího Vaňka však výjimečné výkony jeho svěřenkyně a dnes i životní partnerky nepřekvapily. "Už na začátku roku jsem ale viděl, že Petru tenis zase baví. V takovou chvíli je schopná porazit kohokoliv. Možná jí pomohlo, že hrála United Cup, kde byla takovou mentorkou pro mladé. Australian Open ji sice nevyšlo, ale jinak porážela silné hráčky. Indian Wells ji dalo víru. A v Miami, kde je to rychlejší, což Petře víc svědčí, to prodala naplno," přidal svůj pohled na věc mimo jiné bývalý trenér Karolíny Plíškové.

Pohovor u zmrzliny

Mnohdy prý jeho partnerka trenérské vedení ani nepotřebuje. "Vnímám to tak, že nejtěžší jsou začátky turnajů. Jakoby Petra říkala, dostaňte mě do čtvrtfinále, pak už to chci i já sama," přibližoval Vaněk. 

I tak ale Kvitová občas musí rady poslouchat. "Měli jsme malé pozastaveníčko po zápase s Marií Sakkariovou, kdy jsem se rozčilovala a trenér musel zakročit. Doporučil mi, abych se nerozčilovala a hrála, ať se děje co se děje," přiznala 10. hráčka světového žebříčku. 

"No, na tenhle pohovor jsem si dal tři dny odstup a řešili jsme to někde u zmrzliny," rozesmálo Vaňka, kterého potěšilo, že si jeho slova vzala partnerka k srdci. "I když měla v zápase měla navrch, tak se sama neklidem dostávala pod tlak."

Basketbalový driblink jako novinka

Více než na trénink lpí Kvitová na pohodovou atmosféru v týmu, do nějž dobře zapadl také nový fyzioterapeut. "Zlepšili jsme rekord, tenhle kondičák umí fotbalové nožičky hodně dobře," smála se Kvitová. Zdeněk Kompánek ji pak na oplátku zařadil do přípravy prvky s basketbalovým míčem. "Petra stále řeší problémy s operovaným zápěstím a pohyb při driblinku je kompenzuje," vysvětloval.

Se svou poznámkou přispěchal i Vaněk: "Nožičky při rozcvičce jsme začali dělat my a teď vidíme tuhle rozcvičku u půlky týmů. A když teď Petru viděli driblovat s basketbalovým míčem, tak čekám, že nás brzy někdo taky bude kopírovat," smál se.

Do Stuttgartu bez trenéra

Další turnaje Kvitová odehraje na antuce – míří do Stuttgartu, Madridu a Říma. Na trávě si pak chce před Wimbledonem zahrát ještě v Eastbourne. "Do Stuttgartu pojedu autem s kamarádkou a Jirku necháme doma, to už je taková tradice," vyjasnila.

A co bude pak? "Končit? Upřímně sama nevím, co bude. Beru to všechno týden za týdnem, měsíc za měsícem. Až se bude něco dít, tak se to dozvíte," uvedla Kvitová.

Trenér Vaněk však tuší, že se letos ještě jednou do zámoří tým vypraví. "Jedeme teď naplno do Wimbledonu, a pak se uvidí. Ale myslím si, že Petra je nastavená tak, že odehraje celou letošní sezonu," dodal. 

O dalším roce a olympiádě v Paříži prý ale nepadlo zatím ani slovo. "To jsme vůbec neřešili. A ani já se vůbec Petry neptám. Máme to nastavené tak, že tenis si řídí ona a my okolo ní jsme hlavně ti, kteří ji podporují."