Jak došla Kvitová pro svůj 30. titul? Obraty, skalp vítězky Wimbledonu i dlouhý tiebreak

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Jak došla Kvitová pro svůj 30. titul? Obraty, skalp vítězky Wimbledonu i dlouhý tiebreak
Petra Kvitová v Miami zvládla všechny nástrahy.
Petra Kvitová v Miami zvládla všechny nástrahy.Profimedia
Petra Kvitová (33) přidala do sbírky trofejí už svůj 30. titul na okruhu WTA. Jedinečný je v tom, že na úrovni WTA 1000 přichází po dlouhých pěti letech. Šest soupeřek, 12 vyhraných setů, jen jeden prohraný, 3 vítězné tiebreaky a přes 10 hodin na kurtu. Česká tenistka se díky triumfu v Miami vrací ve světovém žebříčku do TOP 10.

Kvitová vůbec poprvé vyhrála tisícovku v Miami a na turnajích Masters jí chybí už jen trofeje z Indian Wells, Říma, Cincinnati a Pekingu. Na posledních dvou si v minulosti zahrála finále. 

Při cestě za triumfem v Miami jí částečně pomohl i los. Ač byla 15. nasazená, jen jednou musela hrát proti tenistce, která byla v rankingu lépe umístěná. Finále s Jelenou Rybakinovou však odehrála bravurně. Další favoritky v podobě Aryny Sabalenkové a Caroline Garciaové jí odklidila z cesty Sorana Cirsteaová z Rumunska. Varvara Gračovová zase porazila turnajovou čtyřku Ons Jabeurovou.

Tři klíčové momenty

Otočené sety i neuvěřitelně dlouhý tiebreak ve finále. To byly jedny z nejdůležitějších momentů české tenistky v cestě za titulem. 

Zkouška číslo 1: Varvara Gračovová se rozehrála v kvalifikaci a Kvitovou velmi trápila. Už v prvním setu odvracela česká tenistka úspěšně pět brejkbolů, druhý set ale prověřil její odolnost. Musela dohánět ztrátu tří gamů, prohrávala už 2:5 a když sada došla do tiebreaku, ruská hráčka dokázala srovnat z 1:5 na 5:5. Následné dva míčky ale opět patřily Kvitové.

Zkouška číslo 2: Sorana Cirsteaová, posilněná vítězstvím nad Arynou Sabalenkovou, začala velmi dobře i proti Kvitové a patřil jí úvod zápasu. Rumunka vedla 5:2 a následně za stavu 5:4 měla dva setboly. V klíčové chvíli ale Češka při podání soupeřky uhrála pět ze šesti výměn a srovnala skóre. Pod tlakem hrající Cirsteaová během této pasáže ztratila sedm gamů v řadě.

Zkouška číslo 3: Finále s wimbledonskou vítězkou Jelenou Rybakinovou bylo vyrovnané až do tiebreaku první sady. A právě zmíněná "zkrácená hra" nastartovala Kvitovou k trofeji. Byl to souboj nervů a soustředění, kde měla každá z hráček k dispozici pět setbolů. Tiebreak nakonec skončil až po 22 minutách výsledkem 16:14 pro českou tenistku.

Nejlepší výměny Petry Kvitové na turnaji v Miami.
Livesport

Další čísla

Tiebreaky odehrála Petra Kvitová tři a všechny vítězně. Řeč už byla o těch v duelech s Gračovovou (7:5) a Rybakinovou (16:14). Ten třetí zvládla jistě s Donnou Vekičovou (7:3).

10,5

Tolik hodin musela strávit česká tenistka na kurtu. Časomíra v součtu šesti utkání vyměřila přesně 10 hodin a 30 minut. Nejsnadnější zápas, co se času týče, odehrála Kvitová v prvním kole, kdy Linda Nosková hrála až s přílišným respektem a hotovo bylo po 68 minutách. Naopak dva zápasy se protáhly na více než dvě hodiny – konkrétně šlo o duely s Gračovovou a Alexandrovovou.

874

Můžeme také říct, že cesta za titulem byla dlouhá 874 výměn. Kvitová získala 473 míčů oproti 401 ztraceným. V počtu získaných her měla česká tenistka bilanci 80:54.

36

Podání Petru Kvitovou drželo a dokonce si ve 36 případech pomohla esem. Dvakrát byly v tomto ohledu protihráčky lepší. Rybakinová přestřílela Kvitovou na esa 12:5, Alexandrovová 7:6. Oproti tomu udělala 25 dvojchyb.

19/40

Obrovskou sílu ukázala Kvitová v klíčových momentech. Když se snažila prolomit podání soupeřky, zužitkovala 19 ze 40 brejkbolů (47,5%). Naopak, když si hlídala svůj servis, chybovala jen sedmkrát. 18 z 25 brejkbolů ubránila (72%).

Dojmy Petry Kvitové po finálovém zápase.
Livesport

Triumf v Miami posunul Kvitovou zpět do TOP 10 žebříčku WTA, naposledy v něm figurovala 19. září 2021. A předpoklad, že se v elitní společnosti další týdny udrží, je velmi vysoký. Na následujících turnajích totiž bude obhajovat minimum bodů.

Kromě šesti vyhraných zápasů stihla poslat Kvitová ještě jednu důležitou zprávu sportovnímu světu. Sdělila, že nesouhlasí s tím, aby na olympijských hrách startovali sportovci z Ruska a Běloruska. "Můj postoj je samozřejmě stále jasný, jsem proti válce a více mi záleží na lidech a hráčích z Ukrajiny," komentovala nedávný postoj Mezinárodního olympijského výboru. Paradoxem je, že v Miami hrála hned proti třem rodačkám z Ruska. Gračovová v průběhu amerického turné oznámila, že usiluje o francouzské občanství, Alexandrovová už dlouhá léta žije v České republice a Rybakinová už od roku 2018 hraje v barvách Kazachstánu.

Sestřih zápasu Kvitová – Rybakinová.
Livesport