Menšík získal premiérový titul z challengeru, ve finále porazil Köpfera

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Talent Menšík v Praze získal premiérový titul z challengeru, ve finále porazil Köpfera

Jakub Menšík ve finále porazil Dominika Köpfera.
Jakub Menšík ve finále porazil Dominika Köpfera.Profimedia
Jakub Menšík (17) na domácí antuce v pražské Stromovce proměnil hned své první finále v premiérový titul z challengeru. V boji o něj talentovaný Čech, který ve čtvrtfinále přežil dva mečboly, porazil 6:4, 6:3 šestého nasazeného Němce Dominika Köpfera (29).

Jakub Menšík v pondělí na úvod turnaje vyřadil nejvýše nasazeného Moldavana Radu Albota a jako jediný z Čechů se prodral přes první kolo. Ve čtvrtfinále pak přežil dva mečboly Australana Akiry Santillana a nakonec dokráčel až ke svému dosud největšímu úspěchu.

Na antuce pražské Sparty ve Stromovce si dnes zahrál poprvé ve finále challengeru a hned ho proměnil v titul. O dvanáct let staršího Němce Dominika Köpfera, bývalého 50. hráče světa aktuálně figurujícího na 149. místě rankingu, porazil 6:4, 6:3.

Český tenista sice po úvodní ztrátě servisu prohrával 2:4, ale druhý brejkbol už soupeři, jenž hrál finále potřetí během necelých dvou měsíců, nenabídl. První set vyhrál ziskem čtyř gamů v řadě, ve druhé sadě po servisu ztratil jen 4 z 20 fiftýnů a dvěma brejky finálový duel rozhodl.

"Dominik doběhne skoro všechno, většinou nedělá moc chyb, ale dneska to nebyl jeho den. Od poloviny prvního setu se mi povedlo dominovat, být aktivnějším hráčem a nutit ho k chybám. Ve druhém setu už bylo vidět, že je soupeř trochu zlomený," citoval Menšíka web turnaje.

Přehled zápasu Menšík – Köpfer 6:4, 6:3

Menšíka čeká posun do TOP 300

Finalista loňského Australian Open juniorů Menšík tak k pěti trofejím z turnajů ITF přidal první titul z challengeru a může se těšit na premiérový posun do TOP 300 světového žebříčku. Nově by mu mělo patřit 248. místo a má tak blízko účasti v kvalifikaci grandslamů.

"Pár challengerů jsem už hrál, takže vím, jak těžké je na nich postupovat. Dojít do finále a ještě ho vyhrát je moc krásné a jsem za to velmi rád. Už od prvního kola jsem věděl, že tady mám na to porazit kohokoliv. Jsem moc rád, že se mi to povedlo a budu makat dál," dodal český talent.

Za posledních pět let dokázali vyhrát challenger ve věku 17 let jen tři další tenisté: Jannik Sinner (2019), Carlos Alcaraz (2020) a Juncheng Shang (2022).

Příští týden bude Menšík startovat na dalším antukovém challengeru v Tunisu, kde ho v prvním kole čeká Francouz Laurent Lokoli.