Djokovič podmínku nesplnil, ale postoupil. Sinner je prvním Italem v semifinále ATP Finals

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Djokovič podmínku nesplnil, ale postoupil. Sinner je prvním Italem v semifinále ATP Finals

Aktualizováno
Novak Djokovič po druhé výhře slavit nemůže a čeká.
Novak Djokovič po druhé výhře slavit nemůže a čeká.Profimedia
Novak Djokovič (36) se podvanácté v kariéře dostal do semifinále Turnaje mistrů, přestože ve svém posledním utkání ve skupině nesplnil podmínku pro okamžitý postup a musel čekat na výsledek večerního duelu. Šestinásobný srbský šampion si sice v Turíně připsal druhé vítězství, ale i s polským náhradníkem Hubertem Hurkaczem (26) ztratil set. Pokračování v turnaji mu zajistil až Jannik Sinner (22), který vystavil stopku Dánovi Holgeru Runemu (20) a třetí výhrou dal razítko na svůj již jistý postup do semifinále. V něm si zahraje jako první Ital ve 54leté historii ATP Finals.

Djokovič – Hurkacz 7:6, 4:6, 6:1

Novak Djokovič na úvod letošního Turnaje mistrů absolvoval dvě tříhodinové bitvy a do tří setů musel i potřetí. Po vydřené výhře nad Holgerem Runem a těsné porážce s Jannikem Sinnerem si poradil s Hubertem Hurkaczem, který nastoupil jako náhradník místo zraněného Stefanose Tsitsipase bez šance bojovat o další pokračování v soutěži.

Cílem šestatřicetiletého Srba byla výhra 2:0 na sety, jen ta by ho okamžitě poslala do semifinále. Splnit úkol ale nedokázal. Přestože za celý zápas soupeři nabídnul jediný brejkbol, odvrátit ho nedokázal a mohlo ho to stát pokračování v turnaji. 

Djokovič nakonec porazil o deset let mladšího Poláka po 2 hodinách a 3 minutách hry 7:6, 4:6, 6:1 a vyhrál i sedmý vzájemný zápas. Cestou k vítězství zahrál 23 winnerů a jen 13 nevynucených chyb. Hurkacz ho zasypal 24 esy.

"Musel jsem čekat na to, až netrefí první podání. To byla má jediná šance. Má jedno z netvrdších podání na světě, které se hodně špatně returnuje, zvlášť ve zdejší nadmořské výšce," ocenil Djokovič soupeřův servis.

Vítěz šesti letošních turnajů včetně tří grandslamů Djokovič od poloviny května vyhrál 32 ze 34 zápasů, letošní famózní bilanci na tvrdých površích včetně haly vylepšil na 33:2. Pošesté ze sedmi posledních zápasů musel do tří setů a popáté rozhodující sadu zvládl.

Sestřih zápasu Novak Djokovič – Hubert Hurkacz
Livesport

Djokovičův osud měl v tu chvíli ve svých rukách Sinner v zápase proti Runemu. "Dnes večer mi přijedou děti, takže myslím, že se na ten zápas koukat nebudu. Svou práci jsem odvedl a strávím den s rodinou. O to, jestli jsem postoupil, se můžu starat zítra," uvedl rodák z Bělehradu. 

Po necelých sedmi hodinách se vítěz 24 grandslamů dozvěděl, že ho v Turíně čekají s rodinou minimálně další dva dny. Sinner, i když měl už jisté místo v semifinále, zdolal Runeho a rozhodl - Srb pokračuje, Dán končí.

Na Turnaji mistrů Djokovič startuje pošestnácté v kariéře a jediný start mu chybí k vyrovnání nejčastějšího účastníka ATP Finals Rogera Federera. Už letos by švýcarskou legendu mohl překonat v počtu triumfů, pokud by navázal na svá vítězství z let 2008, 2012, 2013, 2014, 2015 a 2022.

Za posledních 17 let Djokovič chyběl na ATP Finals jen na konci roku 2017, kdy pro něj sezona skončila už ve Wimbledonu kvůli zranění pravého loktu. Desátý z posledních jedenácti startů proměnil minimálně v postup ze skupiny a útočit bude na 9. finále.

Už po úvodní výhře v Turíně Djokovič získal jistotu, že sezonu zakončí poosmé v kariéře jako světová jednička a zároveň rekordní počet týdnů v čele žebříčku zakulatí 400.

Sinner – Rune 6:2, 5:7, 6:4

Jannik Sinner letos pokračuje v postupném pronikání mezi nejlepší tenisty světa a zapisuje si osobní i národní milníky. Ve Wimbledonu si poprvé zahrál semifinále grandslamu, v Torontu slavil první triumf na podniku Masters 1000, ve světovém žebříčku ATP vyrovnal posunem na čtvrté místo italské maximum, jako první Ital v open éře vyhrál během jedné sezony víc než 54 zápasů (aktuálně 60) a nově se jako první Ital dostal do semifinále Turnaje mistrů. 

Poprvé si na něm zahrál už v roce 2021 jako náhradník s minimální šancí na postup ze skupiny, kterou zakončil s bilancí 1:1. Letos už se šampion z Montpellier, Toronta, Pekingu a Vídně kvalifikoval na ATP Finals poprvé přímo a před domácím publikem si plnohodnotnou premiéru osladil zápisem do historie.

Dvaadvacetiletý rodák z Innichenu po úvodní výhře nad Tsitsipasem a následném premiérovém skalpu Djokoviče, proti kterému zaznamenal první vítězství nad členem Big 3, získal jistotu postupu ze skupiny už po odpoledním zisku setu Hurkacze proti Djokovičovi.

Sám si pak ve večerním duelu proti Holgeru Runemu zajistil první místo ve skupině, 200 bodů do žebříčku, vyšší finanční odměnu a před vyřazovací fází soutěže udržel neporazitelnost.  

Sinner s o dva roky mladším Runem, který hrál na Turnaji mistrů poprvé, oba vzájemné zápasy prohrál 1:2 na sety (loni v Sofii v posledním gamu vzdal). Také tentokrát získal první dějství a druhé ztratil, před domácím publikem ale zápas poprvé dovedl do vítězného konce. 

Sestřih zápasu Jannik Sinner – Holger Rune
Livesport

"Je to pro mě opravdu velmi důležité vítězství. Dokázal jsem se znovu nastartovat po té výhře nad Novakem, kterého jsem nikdy předtím neporazil. Hrál jsem opravdu na maximum. Začal jsem dobře, ale on ve druhém setu lépe podával a lépe se pohyboval. Byla to trochu horská dráha. Jsem vážně moc šťastný, že jsem v semifinále," řekl Sinner v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

"Moc to pro mě znamená, obzvlášť v Itálii, v Turíně. Je to výjimečné místo, výjimečný turnaj.Jsem šťastný, že má šanci zahrát si ještě další dva zápasy. Doufám, že dokážu rok zakončit dobrým způsobem. Myslím, že jdu správným směrem," dodal italský oblíbenec, který porazil hráče TOP 10 posedmé v řadě a podvacáté v kariéře.

Z Červené skupiny si už po druhém utkání zajistil postup Rus Daniil Medveděv, druhým semifinalistou bude buď Španěl Carlos Alcaraz, nebo Němec Alexander Zverev.

Pořadí skupin

Výsledky Turnaje mistrů