Životní zápas Macháče. Při premiéře v semifinále si vyšlápl na světovou jedničku Djokoviče

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Životní zápas Macháče. Při premiéře v semifinále si vyšlápl na světovou jedničku Djokoviče

Tomáš Macháč odehrál s Novakem Djokovičem skvělý zápas
Tomáš Macháč odehrál s Novakem Djokovičem skvělý zápasProfimedia
Tomáš Macháč (23) na antuce ve švýcarské Ženevě slaví ve svém prvním vystoupení v semifinále turnaje ATP životní skalp. Vyšlápl si na světovou jedničku a vítěze rekordních 24 grandslamů Novaka Djokoviče, který tak dorazí na Roland Garros bez jediného letošního titulu i finálového zápasu. Český tenista zvítězil nad zdravotně lehce indisponovaným Srbem 6:4, 0:6, 6:1 a postoupil do svého největšího finále. V něm vyzve dvojnásobného šampiona Caspera Ruuda (25) z Norska, nebo Itala Flavia Cobolliho (22), jejichž duel byl kvůli dešti odložen na sobotu.

Djokovič – Macháč 4:6, 6:0, 1:6

I když Tomáš Macháč na začátku jara opakovaně laboroval s nemocí, solidní formu z úvodu sezony neztratil a pár dní před startem Roland Garros hraje svůj životní turnaj. Na antukovém podniku ATP 250 v Ženevě se poprvé v kariéře prodral do semifinále a zbraně nesložil ani v něm. Naopak. Nezalekl se zvučného jména a proti Novaku Djokovičovi si připsal nejcennější vítězství.

Třiadvacetiletý rodák z Berouna se s o 14 let starším Srbem utkal podruhé a znovu ho dostal do třísetového duelu. Ale zatímco loni na hardu v Dubaji padl v rozhodujícím tie-breaku, na švýcarské antuce využil soupeřova rozpačitého rozpoložení a na druhý pokus ho porazil. Po dvou hodinách a pěti minutách zvítězil 6:4, 0:6, 6:1.

Sestřih zápasu

Tomáš Macháč zaskočil Novaka Djokoviče
Livesport

Djokovič hned v prvním gamu odvrátil dva brejkboly a přestože ztěžka dýchal a nebyl v ideálním psychickém rozpoložení, vypracoval si vedení 4:1. Ovšem Macháč cítil šanci, nic nevzdal a ziskem pěti her v řadě strhl první dějství na svou stranu.

Před začátkem druhé sady si sedmatřicetiletý Djokovič schovával hlavu pod ručník a vyžádal si pauzu na ošetření. Svůj zdravotní stav diskutoval s lékařem a fyzioterapeut mu mezitím promasírovával pravé předloktí. Na pár desítek minut se sice vzchopil a druhý set získal bez ztráty gamu, ale psychickou pohodu a cestu k očekávanému vítězství nenašel.

Macháč dostal kanára teprve poosmé v kariéře a podruhé na okruhu ATP, avšak poprvé takový zápas nakonec zvládnul vyhrát. Po zastavení série sedmi prohraných her v řadě už neztratil ani game a mohl začít slavit. Světová jednička prohrála zápas, v němž získala set bez ztráty gamu, teprve pošesté v historii (od roku 1974).

"Nemám teď slov. Jsem hlavně rád, že jsem zápas zvládnul. Proti Novakovi musíte být neustále ve střehu, hrát na maximum a doufat, že to bude stačit," řekl v pozápasovém rozhovoru na kurtu Macháč, který se ve světovém žebříčku posune již na 34. místo a o devět pozic vylepší své maximum.

Rozhovor s Macháčem

Rozhovor s Tomášem Macháčem
Livesport

Macháč čelil členovi TOP 10 podeváté v kariéře a teprve podruhé na výrazného papírového favorita našel recept. Světovou jedničku skolil na třetí pokus (kromě Djokoviče jednou neúspěšně vyzval také Daniila Medveděva) a připsal si svůj nejcennější skalp. Až dosud dokázal porazit jen letos na hardu v Miami šestého hráče světa Andreje Rubljova.

Statistiky zápasu Novak Djokovič – Tomáš Macháč
Statistiky zápasu Novak Djokovič – Tomáš MacháčLivesport

V této sezoně Macháč zahájil osm z devíti startů v hlavní soutěži turnajů ATP vítězstvím a již podruhé na něj navázal dalšími třemi skalpy. Zatímco v březnu v Miami mu stačily na první čtvrtfinále na akcích Masters 1000, nyní ve Švýcarsku ho poslaly již do finále. Před Djokovičem vyřadil i Brita Jacka Drapaera a Američany Nicolase Morena De Alborana s Alexem Michelsenem.

Posledním Čechem ve finále v Ženevě byl v roce 1987 Tomáš Šmíd. Macháč v něm v sobotu vyzve vítěze souboje mezi Casperem Ruudem a Flaviem Cobollim, jejichž souboj kvůli dešti nezačal a byl odložen na sobotu před souboj o titul.

Cobolli – Ruud (odloženo na sobotu)

Djokovič ani na pátém letošním turnaji nedokázal postoupit do finále, na které čeká od triumfu na loňském Turnaji mistrů. V Ženevě startoval hlavně kvůli brzkému vyřazení na Masters v Římě, kde po úderu lahví do hlavy schytal po mizerném výkonu výprask od Chilana Alejandra Tabila ve třetím kole.

Ani na jihozápadním cípu Švýcarska ale nevyladil formu před French Open, na kterém za pár dní odstartuje obhajobu loňského triumfu a útok na rekordní 25. grandslamový titul (překonání Margaret Courtové). Bez zisku turnajové trofeje v sezoně půjde do Roland Garros teprve počtvrté v kariéře a poprvé od roku 2018, v prvním kole ho čeká domácí Pierre-Hugues Herbert.

"Během dnešního zápasu jsem měl hrozné pocity. Měl jsem žaludeční a zdravotní problémy. Nemám za sebou pěknou noc ani den. Nechci brát Tomášovi kredit za dnešní zápas. Hrál dobře a vyhrát si zasloužil. Ale já upřímně nevím, co si mám o dnešním utkání myslet. Raději na dnešek zapomenu a připravím se na Paříž. Za favorita French Open se nepovažuji, půjdu zápas od zápasu," prohlásil Djokovič.

Výsledky turnaje ATP 250 v Ženevě