Toney byl povolán do národního týmu Anglie navzdory probíhajícímu vyšetřování sázek

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Toney byl povolán do národního týmu Anglie navzdory probíhajícímu vyšetřování sázek

Pouze Erling Haaland a Harry Kane vstřelili v této sezoně Premier League více než Toney (16 gólů).
Pouze Erling Haaland a Harry Kane vstřelili v této sezoně Premier League více než Toney (16 gólů). AFP
Útočník Brentfordu Ivan Toney (27) je v nominaci anglické reprezentace pro kvalifikační duely na Euro 2024 proti Itálii a Ukrajině, přestože ze strany Anglické fotbalové asociace (FA) čelí sérii obvinění ze sázení na zápasy. Sám se k této činnosti v letech 2017 až 2021 přiznal.

Toney byl obviněn přesně z 262 porušení pravidel FA, která hráčům zakazují sázet na jakýkoli zápas, i když se ho neúčastní. Pokud jej svaz shledá vinným, což je vysoce pravděpodobné, očekává se, že dostane dlouhý zákaz činnosti. Kouč Gareth Southgate nicméně ctí presumpci neviny, což je v Anglii velice silně vnímaný právní princip.

Aktuálně třetí nejlepší kanonýr Premier League ještě neodehrál jediný mezinárodní zápas, i když už byl do reprezentace povolán loni v září. Víc gólů než Toney v této sezoně anglické ligy vstřelili pouze Erling Haaland z Manchesteru City (28) a Harry Kane z Tottenhamu (20). Díky jeho 16 trefám je Brentford ve hře o evropské poháry. 

Toney není jediným překvapením anglické nominace. V ní nečekaně scházejí Raheem Sterling z Chelsea a pravý obránce Liverpoolu Trent Alexander-Arnold. Naopak stoper Manchesteru United Harry Maguire, záložník Chelsea Mason Mount a Kalvin Phillips z Manchesteru City si svá místa v národním týmu udrželi i přesto, že v klubu příliš nenastupují.