Po roce znovu v reprezentaci. Ibrahimovic je v nominaci Švédska, bude plnit roli žolíka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Po roce znovu v reprezentaci. Ibrahimovic je v nominaci Švédska, bude plnit roli žolíka
Zlatan Ibrahimovic v aktuální sezoně nastoupil pouze ke třem zápasům.
Zlatan Ibrahimovic v aktuální sezoně nastoupil pouze ke třem zápasům.AFP
Návrat po roční absenci. Zlatan Ibrahimovic (41) se znovu objevil v nominaci švédské fotbalové reprezentace. Veterán, který se na konci února vrátil do sestavy AC Milán po dlouhém zranění, bude podle slov trenéra Janneho Anderssona (60) v zápasech kvalifikace na evropský šampionát 2024 proti Belgii a Ázerbájdžánu plnit roli "žolíka".

Svůj poslední zápas v reprezentaci odehrál v roce 2022 proti Polsku. Švédsko tehdy Robertu Lewandowskému a spol. podlehlo v play off kvalifikace na mistrovství světa 2022. Od té doby se Ibrahimovic potýkal s dlouhodobým zraněním kolene, které ho vyřadilo na více než sedm měsíců ze hry.

Na konci února se však švédský svéráz vrátil do sestavy milánského AC, když při vítězství 2:0 nad Atalantou odehrál 17 minut. O osm minut více zaznamenal fotbalový cestovatel o týden později na trávníku Fiorentiny, zatímco v utkání Ligy mistrů s Tottenhamem chyběl. V pondělí však rodák z Malmö odehrál necelou půl hodinu proti Salernitaně a reprezentačnímu trenérovi tak jasně vzkázal: "Jsem připraven".

"Nevidím ho jako hráče základní jedenáctky. Bude to spíše jako v Miláně, kde nastupuje z pozice náhradníka," řekl kouč Švédů Andersson.

Nad jeho nominací příliš nepřemýšlel. "Pokud hraje někdo na takové úrovni, na jaké hraje on v Miláně, je to relevantní. Nominace souvisí s jeho přístupem. Je hladový, chce hrát," vysvětlil Ibrahimovicův návrat Andersson.

Nejlepší střelec v historii švédské reprezentace bude moct v kvalifikačních zápasech na ME 2024 s Belgií a Ázerbájdžánem rozšířit svou už tak dost bohatou sbírku 121 mezinárodních startů a 62 branek.

Program kvalifikace na ME 2024