Trenéra Kansasu čeká speciální zápas. O prsten ho bude chtít připravit jeho bývalý tým

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Trenéra Kansasu čeká speciální zápas. O prsten ho bude chtít připravit jeho bývalý tým
Kouč Andy Reid dosud vyhrál jednou Super Bowl jednou, v roce 2020.
Kouč Andy Reid dosud vyhrál jednou Super Bowl jednou, v roce 2020.Profimedia
Dlouhých 14 sezon vedl Philadelphii Eagles, byli jeho srdeční záležitostí. Posledních 10 let už ale šéfuje Kansas City Chiefs. I proto je letošní Super Bowl pro trenéra Andyho Reida (64) výjimečný. Jednou už trofej Vince Lombardiho vyhrál, nyní bude mít druhou možnost.

Reid měl během 24 sezon v NFL možnost koučovat spoustu skvělých hráčů. Ještě když byl trenérem Philadelphia Eagles, draftoval v roce 2010 obránce Brandona Grahama, v roce 2011 centra Jasona Kelceho a v roce 2012 obránce Fletchera Coxe. Všichni tři v týmu doposud působí a stali se jeho oporami. Nyní se společně pokusí zabránit muži, který jim otevřel cestu velké světa amerického fotbalu, získat letošní Super Bowl.

Reid všechny tři své bývalé svěřence v pondělí během úvodní tiskové konference Super Bowlu objal a pozdravil. "Teď jdeme každý svou cestou a chystáme se na zápas," prohodil a dodal: "Ale jsem na ně hrdý…"

Je jedním z nejlepších trenérů, kteří v NFL v posledním čtvrtstoletí působili. Od roku 1999, kdy nastoupil na lavičku Eagles, skončil pouze tři sezony se zápornou bilancí (v premiérovém roce 1999 5:11, 6:10 v roce 2005 a 4:12 v roce 2012). S Kansasem nebyl v minusu ani jednou, v posledních osmi letech byli i díky němu Chiefs v základní části nejlepším týmem západní divize NFL. 

Letos trenér s jedinečnou image počtvrté zažije atmosféru Super Bowlu – dosud jej ovládl jednou (v roce 2020). Reidova bilance v zápase o trofej Vince Lombardiho je sice záporná (1:2), je však třeba zmínit, že obě porážky (2005 a 2021) má na svědomí ikonický Tom Brady. V prvním případě šlo o velmi těsnou prohru s New England Patriots (21:24), zatímco loni Brady a jeho Tampa zničili Kansas poměrem 31:9.

Sázka na desítku draftu

V souvislosti s Riedem a nejúspěšnějším quarterbackem historie Bradym se v zámoří skloňuje jedna paralela. Poslední hvězdou, kterou Reid pro svět amerického fotbalu "stvořil", je Patrick Mahomes. 

A právě Reid a Mahomes přebírají role, které léta zastávali veleúspěšný kouč Bill Belichick a jeho eso Tom Brady.

Chiefs měli štěstí, že v roce 2017 ohromný talent quarterbacka devět týmů přehlédlo. Mahomes byl na draftu až číslem 10. Ale pod Reidem následně podsaditý borec z Texasu vyrostl v absolutní superstar. Od chvíle, kdy Mahomes před pěti sezonami vstoupil do NFL, hráli Chiefs minimálně finále Americké konference. "Patrick si zaslouží všechna ocenění, protože tvrdě pracuje na tom, aby byl nejlepší. A věříme, že to dokáže i v neděli," říká na konto svého svěřence Andy Reid.

Existují dva scénáře pro nejsledovanější zápas sezony. Buď Reid bude slavit a jeho bývalý klub se skloní před jeho uměním. Anebo velezkušený trenér bude sledovat radost těch, které pomohl nasměrovat na úspěšnou cestu. Eagles by ale prsten pro vítěze získali bez něj.