Události Ligue 1: Bitvu o Francii vyhrálo PSG, Blanc začal v Lyonu prohrou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Události Ligue 1: Bitvu o Francii vyhrálo PSG, Blanc začal v Lyonu prohrou

Události Ligue 1: Bitvu o Francii vyhrálo PSG, Blanc začal v Lyonu prohrou
Události Ligue 1: Bitvu o Francii vyhrálo PSG, Blanc začal v Lyonu prohrouProfimedia
V neděli večer sledovala celá Francie jeden ze zápasů sezóny: Slavné Le Classique mezi PSG a Marseille. Bitva dvou nesmiřitelných rivalů nabídla vyrovnaný zápas se šancemi na obou stranách, o něco lepší střeleckou formu ale měli domácí, kteří díky gólu Neymara (30) vyhráli 1:0.

Pro oba trenéry byl nedělní duel jejich premiérou ve slavném derby. Zatímco hostující Igor Tudor poslal do zápasu očekávanou sestavu ve formaci 3-4-2-1, v níž jeho tým hraje od začátku sezóny, domácí Christophe Galtier se rozhodl pro výraznou taktickou změnu. Také jeho PSG dosud praktikovalo výhradně systém s trojicí stoperů, v posledních týdnech se ale začaly v defenzivě kupit problémy. Nejdříve se zranil Presnel Kimpembe, poté Nuno Mendes a v minulém kole byl pro změnu vyloučen Sergio Ramos. Vzhledem k tomu, že se PSG v létě nepovedlo přivést Milana Škriniara, který měl posílit problémovou pozici stopera, musel Galtier letos vůbec poprvé poslat tým do zápasu v klasickém rozestavení 4-3-3.

Úvodní minuty derby patřily PSG a nebýt skvělých zákroků hostujícího gólmana Paua Lópeze, mohlo být velmi brzy hotovo. Marseille se jako obvykle snažila vysoko napadat, díky čemuž se jí několikrát podařilo vybojovat míč v nebezpečných prostorech, zároveň ale zůstávala vzadu odkrytá a PSG mělo prostor pro rychlý přechod do útoku. Hrozil hlavně Kylian Mbappé, blízko gólu byl také Lionel Messi, jehož přímý kop orazítkoval břevno. Argentinec je zatím v Ligue 1 na trefování brankové konstrukce specialista, od začátku loňské sezóny se mu to povedlo už 14krát.

S postupujícím časem se Marseille do utkání dostala a začala hrozit díky akcím po krajích hřiště. Hlavně Jonathan Clauss na pravé straně hodně proháněl domácího Juana Bernata, který jen potvrdil, že na top úroveň už jeho výkony úplně nestačí. Nebyla by to ale Marseille, aby se sama nestřelila do nohy. V nastaveném čase první půle se Amine Harit pustil do riskantní a hlavně zbytečné otočky na půlce, domácí Marco Verratti mu míč sebral a následný rychlý protiútok zakončil Neymar, který nechytatelně uklidil Mbappého přihrávku.

I ve druhém poločase předváděl Olympique sympatický výkon a v několika pasážích PSG i výrazně přehrával, na gól to ale nestačilo. I proto, že v asi největší šanci hostů neuspěl Clauss, kterého skvěle vychytal Gianluigi Donnarumma. Jakékoliv ambice hostů na závěrečný tlak pak v 72. minutě zmrazil Samuel Gigot, který na půlce tvrdě zajel do Neymara a viděl přímou červenou kartu. Zpomalené záběry ukázaly, že ke kontaktu nakonec vůbec nedošlo, situace se tak možná dala vyřešit jen žlutou. Gigot ale může nadávat jen sám sobě, protože jeho zákrok nedával vůbec žádný smysl.

PSG tak potvrdilo svou dominanci v Le Classique. Celková historická bilance je poměrně vyrovnaná, v katarské éře ale jednoznačně tahá za delší konec provazu klub z Paříže: Z 27 odehraných derby má PSG bilanci 21 výher, 4 remíz a pouze 2 porážek. Marseille tentokrát nepředvedla špatný výkon a s trochou štěstí mohla v hlavním městě bodovat, doplatila ale na nevyužité šance, při kterých její hráči většinou volili špatná řešení.

Kromě Le Classique nabídlo 11. kolo také souboj Rennes s Lyonem. Na lavičce hostů si připsal premiéru Laurent Blanc, který v týdnu nahradil odvolaného Petera Bosze. Zatímco pod vedením nizozemského trenéra hrál Lyon převážně ve formaci 4-3-3, jeho francouzský nástupce při debutu vsadil na rozestavení 3-5-2. Do sestavy také vrátil stopera Jeroma Boatenga či záložníka Houssema Aouara, tedy hráče, které Bosz odsunul na vedlejší kolej.

Lyon nepřevedl pod novým trenérem vyloženě špatný výkon, na body to ale proti silnému soupeři nestačilo. Olympique sice v zápase šel do vedení, domácí Rennes ale nakonec duel otočilo a zvítězilo 3:2. Lyon tak už šest zápasů čeká na výhru a jeho ztráta na pohárové příčky roste. Ani v příštích týdnech navíc Blancův tým nečeká nic snadného, "Les Gones" totiž nastoupí třeba proti Lille, Marseille nebo Nice.

Hráč kola

Lille letos vůbec poprvé dokázalo vyhrát dva zápasy v řadě, když na týden starý triumf proti Lens v pátek navázalo ziskem tří bodů na půdě Strasbourgu. Výhru 3:0 řídil kanadský útočník Jonathan David: Ten nejprve v 1. poločase s přehledem proměnil penaltu, v 76. minutě pak pohotovou dorážkou přidal druhý gól, který ukončil tlak domácích. David je po 11 kolech děleným nejlepším střelcem ligy, stejně jako Neymar má na kontě už 9 branek.

Gól kola

Zápas Toulouse vs Angers nabídl hned několik parádních gólů, ten asi nejlepší ale vstřelil domácí záložník Stijn Spierings. Nizozemský fotbalista si v 67. minutě převzal míč těsně před vápnem soupeře, jedním dotykem si ho připravil ke střele a následně nechytatelnou bombou pravačkou vymetl šibenici branky Angers. Toulouse i díky této trefě zápas vyhrálo 3:2.