Události Serie A: Ještě není konec, vzkazují do Neapole mocní seveřané

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Události Serie A: Ještě není konec, vzkazují do Neapole mocní seveřané

Události Serie A: Ještě není konec, vzkazují do Neapole mocní seveřané
Události Serie A: Ještě není konec, vzkazují do Neapole mocní seveřanéProfimedia
Jedenáctá ligová výhra Neapole v řadě nezůstala bez odezvy. AC Milán se díky vítězné trefě z nastaveného času udržel na vzdálenosti osmi bodů, o další dva je zpátky Juventus. Ten vyhrál pošesté v řadě zásluhou skvělého útočníka Moiseho Keana. A co dalšího přineslo 15. kolo italské Serie A?

Nejlépe jak mohla zakončila Neapol svou famózní podzimní část sezony. Sobotní vítězství nad Udinese 3:2 bylo už jejím 11. ligovým triumfem v řadě a dlouhou zimní přestávku stráví zaslouženě na prvním místě se značným osmibodovým náskokem. Ztratit svůj senzační a vysněný ligový titul tak může už jen ona sama. 

Jen v osmi případech s celkových 118 se ze zisku mistrovského titulu radoval od vzniku celonárodní fotbalové soutěže tým z italského jihu. Třikrát vyhrál AS Řím, dvakrát Lazio a Neapol a jednou Cagliari. Pokud bychom chtěli být geografičtí pedanti, nepočítali bychom dokonce ani oba římské celky. Letošní ročník zatím vypadá, že by se tato obrovská disproporce mohla mírně zlepšit. 

Jenže mocné kluby z bohatého severu se nezdávají. AC Milán vyhrál desátý z posledních 11 domácích ligových zápasů, když v neděli v podvečer přetlačil Fiorentinu. Stefano Pioli se tak se svým celkem udržel na stále ještě přijatelném osmibodovém odstupu. Navzdory rychlé trefě, kterou dal už po minutě a půl Rafael Leao, se ale výhra domácích nerodila vůbec snadno. Leao je mimochodem na tyhle bleskové góly specialistou – dva z předchozích čtyř gólů AC Milán vstřelených v prvních dvou minutách hry dal právě on. 

Aktuální pořadí na čele Serie A po 15. kole
Aktuální pořadí na čele Serie A po 15. koleFlashscore

Fiorentina se nezalekla a po menších zmatcích ve vápně soupeře se k míči dostal český záložník Antonín Barák, který vyrovnal. Hosté však doplatili na svou laxnost v zakončení a nakládání s nadějnými situacemi. Odvážný domácí kouč Pioli naopak v závěru nařídil rozestavení 4-2-4 a milánská vůle prostě zvítězila. Byť tedy po důrazném kontaktu útočníka Rebiče s brankářem Terraccianem, který předcházel smolné vlastní brance Milenkoviče, zavládly protesty.  

"Možná jsme nehráli ideálně, ale všichni prokázali touhu po vítězství," prohlásila po utkání klubová legenda Paolo Maldini. "Takový Olivier Giroud před sebou má mistrovství světa, ale odmakal celých 95 minut a vůbec na to nemyslel," pochválil Maldini nestárnoucího Francouze, který je jedním z hlavních důvodů, proč Rossoneri mohou stále doufat v obhajobu titulu.

Málokdo asi čekal, že o pouhé dva body níže uzavře letošní podzim Juventus. Svěřenci Massimiliana Allegriho ale naposledy porazili Lazio 3:0 a připsali si svou již šestou ligovou výhru v řadě s čistým kontem. Juventus uspěl zcela zaslouženě a tentokrát to nebyl Allegri, kdo hrál jen na výsledek (ideálně 1:0), zatímco Maurizio Sarri se svým týmem tvořil hru a šance. Bylo to přesně naopak – Lazio nebylo směrem dopředu vůbec nebezpečné, zatímco Juventus se překvapivě nezastavoval až do samotného závěru. 

Allegri samozřejmě nezklamal a před dlouhou pauzou popíchl ofenzivně založené fanoušky Staré dámy, když krátce po hodině hry stáhl ze hřiště aktivního Moise Keana autora dvou branek. Asi aby těch gólů nebylo moc.

Výraznou postavou střetnutí byl rovněž i francouzský záložník Adrien Rabiot. Jeho požadavky na prodloužení smlouvy a odmítnutí přestupu do Manchesteru United, který v létě rovněž úplně nevyhověl přemrštěným nárokům jeho agentky a matky, brali příznivci Juventusu téměř za drzost. Rabiot si byl ale svými výkony evidentně jistý. V posledních pěti zápasech se podílel na pěti brankách (v předešlých 100 to bylo pouze 10) a v neděli večer zcela zastínil Sergeje Milinkoviče-Saviče. I proto se hovoří o tom, že pokud náhodou Neapol klopýtne, bude to právě Juventus, kdo má velkou šanci ještě získat zdánlivě ztracený titul. Do jeho sestavy by se navíc měl konečně vrátit i jiný francouzský středopolař Paul Pogba

A výrazně k tomu může napomoci hned první kolo po dlouhé pauze. V něm se na začátku ledna totiž Neapol představí na půdě Interu, který na ni ztrácí 11 bodů. Kouč Simone Inzaghi navíc na závěr podzimu vyřešil jednu velkou bolest. Inter vyhrál v Bergamu a poprvé letos vyhrál zápas proti silnému soupeři. Do nového roku tedy půjde nezatížen tím, že ve všech klíčových ligových kláních této sezony selhal.

Výsledky 15. kola Serie A
Výsledky 15. kola Serie AFlashscore

Hráč kola

Takový dopad na hru svého týmu nikdo jiný ani zdaleka neměl. Zhruba dvacet minut před koncem utkání poslal José Mourinho na hřiště uzdraveného Paula Dybalu, který totálně změnil ofenzivní výkon týmu. Do té doby utrápené AS Řím prohrávalo s Turínem 0:1, ale Dybala začal konečně – klidně můžeme říci po měsíci – tvořit šance Giallorossi a v závěru vybojoval penaltu

Možná to byly špatné vzpomínky, protože právě při exekuci pokutového kopu se Dybala naposledy proti Lecce zranil, jeho zahrání tentokrát přenechal bývalému hráči Turína Belottimu. Ten ovšem selhal a šikovný Argentinec musel makat dál. O chvíli později ale trefil břevno a odražený míč napálil přes rozhozenou obranu do sítě Nemanja Matič. Byl z toho sice jen bod, ale mnohem podstatnější je příslib naděje, který Dybala svým fanouškům před zimní pauzou zanechal.

Gól kola

Dvě velice důležité trefy zaznamenal v souboji Hellasu Verona a Spezie hostující M'Bala Nzola. Aktuálně poslední tým tabulky z Verony šel sice do vedení, ale duel ovlivnilo hrůzostrašné zranění hostujícího brankáře Dragowského. Právě pro něj ale jako by Nzola začal pálit.

Nejprve v 53. minutě z hranice vápna mířil přesně k tyči a zhruba o čtvrt hodiny později si naskočil na centr z pravé strany, který nekompromisně prodloužil a usměrnil za záda domácího brankáře. Spezia se tedy v pravý čas dočkala prvních venkovních bodů – zimní pauzu stráví solidních šest bodů od sestupového pásma, které se od ostatních začíná trochu izolovat.