Medveděv nastartoval US Open vítězně, dál jde i Williamsová. Halepová překvapivě končí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Medveděv nastartoval US Open vítězně, dál jde i Williamsová. Halepová překvapivě končí

Aktualizováno
Medveděv na US Open hladce prošel do druhého kola.
Medveděv na US Open hladce prošel do druhého kola.Profimedia
První tenista světa Daniil Medveděv (26) zahájil vítězně cestu za obhajobou titulu na US Open, Američana Stefana Kozlova (24) porazil 6:2, 6:4, 6:0. Uspěla také loučící se Serena Williamsová (40), která zdolala Danku Koviničovou (27) z Černé Hory 6:3, 6:3. Končí naopak dvojnásobná grandslamová vítězka Simona Halepová (30).

Rodák z Moskvy Medveděv proti 111. hráči žebříčku ATP Kozlovovi přišel dvakrát o servis, sám ale soupeře "brejknul" osmkrát. V utkání zaznamenal 10 es a v závěrečném setu zaznamenal "kanára".

"Především jsem rád za vítězství. Klíčový byl hlavně servis. Podmínky nebyly vůbec snadné. Je tu hodně vedro a vlhko," řekl Medveděv, jenž zahrál 40 vítězných úderů a udělal pouze 20 nevynucených chyb.

Úřadující šampion, který musel kvůli zákazu startu ruských a běloruských sportovců vynechat Wimbledon, narazí v dalším kole na Francouze Arthura Rinderknecha.

V 1. kole překvapivě vypadl čtvrtý nasazený Stefanos Tsitsipas, který nestačil na kolumbijského kvalifikanta Daniela Galána. Tomu podlehl 0:6, 1:6, 6:3, 5:7. 

Pátý tenista světa Tsitsipas měl v duelu kolumbijským kvalifikantem Galánem mizerný start. Prohrál úvodních 11 her za sebou a poté, co v prvním setu obdržel kanára, ve druhé sadě získal jediný game až v samotném závěru. Ve třetím setu sice Řek vykřesal naději na obrat, následně ale prohrál čtvrtou sadu 5:7 a turnaj pro něj skončil.

Semifinalista letošního Australian Open zaznamenal nejhorší grandslamový výsledek v sezoně a potvrdil, že se mu na betonových dvorcích příliš nedaří. Nejdále se zde dostal vloni a předloni do třetího kola. Naposledy vypadl v New Yorku v prvním kole v roce 2019.

Galán, který v hlavní části US Open debutuje, si postupem do 2. kola vylepšil své turnajové maximum. Zde narazí na Australana Jordana Thompsona.

Do dalšího kola postoupil vítěz z roku 2012 Brit Andy Murray, který porazil 24. nasazeného Argentince Francisca Cerúndola 7:5, 6:3, 6:3. Murray zabojuje o první postup do třetího kola US Open po šesti letech.

První výhru ve Flushing Meadows slaví Sebastian Korda. Syn bývalého českého tenisty Petra Kordy porazil i díky 12 esům Argentince Facunda Bagnise 5:7, 7:6, 7:5, 6:1. Do druhého kola US Open proklouzl na třetí pokus.

Statistiky US Open ATP-muži

Velký obrat zinscenoval po skoro čtyřhodinové bitvě Tim Van Rijthoven. Nizozemec prohrál proti Číňanovi Čang Č'-čen úvodní dva sety 3:6 a 6:7 a ve třetí sadě odvrátil sedm mečbolů. Tie-break pak vyhrál 11:9 a v dalších dvou sadách triumfoval 6:1, 6:4. Van Rijthoven narazí v dalším kole na finalistu Roland Garros Caspera Ruuda, jenž porazil Brita Kylea Edmunda 6:3, 7:5, 6:2.

Jako první Číňan vyhrál v takzvané "open éře" zápas na US Open Wu I-ping. Vítěz newyorské juniorky z roku 2017, jenž prošel do hlavní soutěže z kvalifikace, překvapil 31. nasazeného Gruzínce Nikoloze Basilašviliho a zvítězil 6:3, 6:4, 6:0.

Williamsová ještě neřekla poslední slovo

Serena Williamsová, která se na grandslamovém US Open může ve čtyřiceti letech rozloučit se svou profesionální kariérou, postoupila na betonových dvorcích ve Flushing Meadows do 2. kola. Vítězka 23 grandslamových titulů porazila za ovací domácích fanoušků Danku Koviničovou z Černé Hory dvakrát 6:3 a zahraje si ve dvouhře minimálně ještě jeden zápas. V dalším kole narazí na světovou dvojku Anett Kontaveitovou z Estonska.

"Chtěla jsem ze sebe vydat to nejlepší. Na tomto hřišti se navíc cítím vždy tak sebevědomě," řekla Williamsová po utkání na kurtu. "To, že tu mohu být, pro mě hodně znamená," doplnila.

Šestinásobnou vítězku US Open na kurtu Arthura Ashe podpořili v hledišti bývalý americký prezident Bill Clinton, herec Hugh Jackman nebo bývalý boxer Mike Tyson. Nechyběl ani její manžel a čtyřletá dcera Alexis Olympie.

Proti osmdesáté hráčce světa Koviničové začala Williamsová utkání rozpačitě a po dvou ztracených servisech prohrávala brzy 2:3. Následně však Američanka vyhrála další čtyři hry po sobě a získala první set ve svůj prospěch.

Ve druhé sadě už americká hvězda udržela stoprocentní úspěsnost svého podání a svou soupeřku opět dvakrát "brejkla. Po hodině a 42 minutách si tak mohla vychutnat aplaus více jak 23 tisíc fanoušků v hledišit. Navzdory šesti dvojchybám zaznamenala v utkání devět es a 23 vítězných úderů.

Statistiky utkání Koviničová - Williamsová

Aténská rodačka Sakkariová se na betonových dvorcích v New Yorku dostala přes první kolo pošesté za sebou. Nasazená trojka oplatila o osm let starší soupeřce vyřazení z letošního Wimbledonu, kde s ní prohrála ve 3. kole. První set řecká tenistka otočila ze stavu 1:4, pak Mariaová vyrovnala, ale ve třetí sadě nedala Sakkariová semifinalistce z travnatého grandslamu šanci a nadělila jí "kanára".

Obrat se naopak nepovedl turnajové sedmičce Halepové. Bývalá první hráčka světa, která před dvěma týdny vyhrála turnaj v Torontu a patřila k favoritkám US Open, prohrála se 124. tenistkou žebříčku Snigurovou.

Dvacetiletá Ukrajinka zaznamenala při grandslamovém debutu první vítězství na okruhu WTA a věnovala ho své zemi, která čelí vojenské invazi ze strany Ruska. "Samozřejmě, že tento zápas je pro celou Ukrajinu, mou rodinu a všechny fanoušky, kteří mě podporovali," řekla Snigurová na kurtu a neubránila se při aplausu fanoušků na stadionu Louise Armstronga slzám. "Ke konci jsem byla hodně nervózní, ale teď jsem velmi šťastná. Jinak to ani komentovat nemohu," doplnila Snigurová.

Pokračuje finálová přemožitelka Petry Kvitové z turnaje v Cincinnati Caroline Garciaová, jež porazila hráčku z kvalifikace Kamillu Rachimovovou 6:2, 6:4. Osmadvacetiletá Francouzka, které patří v žebříčku WTA 17. místo, vybojovala devátou výhru za sebou. V dalším kole narazí na jinou Rusku Annu Kalinskou.

Nezaváhala ani šampionka turnaje z roku 2019 Bianca Andreescuová. Kanaďanka zvítězila nad Francouzkou Harmony Tanovou 6:0, 3:6, 6:1. Brazilka Beatriz Haddadová Maiaová deklasovala za hodinu Chorvatku Anu Konjuhovou dvakrát 6:0.

Grandslamový debut na US Open se vydařil Elizabeth Mandlikové. Dcera bývalé české tenistky Hany Mandlíkové coby majitelka divoké karty otočila duel proti 81. hráčce světa Tamaře Zidanšekové. Čtyřiadvacetiletou Slovinku zdolala 5:7, 7:6, 6:4.

Statistiky US Open WTA-ženy