V Ostravě je nějaké kouzlo. Cítila jsem podporu, pochvalovala si Martincová publikum

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

V Ostravě je nějaké kouzlo. Cítila jsem podporu, pochvalovala si Martincová publikum

Tereza Martincová postoupila v Ostravě do 2. kola i přes bolesti kolene.
Tereza Martincová postoupila v Ostravě do 2. kola i přes bolesti kolene.Profimedia
Přestože se tenistka Tereza Martincová (27) narodila v Praze, turnaj WTA v Ostravě pro ni má zvláštní kouzlo. Česká hráčka zdolala v pondělním 1. kole Agel Open Švýcarku Jil Teichmannovou dvakrát 7:6, vyhrála dosud ve slezské metropoli všech pět tie-breaků a živí naději na zopakování loňského čtvrtfinále. O něj se utká s úřadující šampionkou Anett Kontaveitovou z Estonska.

"Nevím, čím to je. I když jsem z Prahy, v Ostravě se mi hraje o dost lépe. Na turnaji v Praze jsem se sice dostala do finále (2021), musím ale na rovinu říct, že soupeřky na cestě nebyly úplně nejsilnější. Když to srovnám s tím, co hraju tady, je to hrozný rozdíl. Vnitřně se tu cítím uvolněně a lépe," řekla Martincová na tiskové konferenci.

Osmasedmdesátá hráčka světa, jež v startuje v Ostravě díky divoké kartě, prohrávala s o 42 míst lépe postavenou Teichmannovou v prvním setu 1:5. Poté ale získala pět gamů za sebou a v úvodní zkrácené hře uspěla 7:1. "Začátek byl z mé strany asi uspěchaný a Jil hrála zároveň neskutečně. K ničemu mě nepustila," uvedla Martincová.

Statistiky utkání Teichmannová - Martincová

Za nepříznivého stavu však ze sebe Martincová setřásla tlak. "Na lavičce jsem si řekla, že ač jsem hodně dole, budu se snažit hrát míč po míči a sbírat gamy. Že nebudu tak upjatá na to vystřílet ji z kurtu. Když to řeknu blbě, přestala jsem se soustředit, že bych ji chtěla tak moc porazit. Místo toho jsem si řekla, že toho zkusím uhrát, co nejvíc půjde," pronesla Martincová.

K obratu ji nastartovala i podpora fanoušků v Ostravar aréně. "Byla jsem ráda, že ještě někdo zůstal po Pétě (předchozím utkání Kvitové). Cením si těch lidí, kteří na mě vydrželi. Cítila jsem jejich podporu a byli se mnou v důležitých momentech. Nebylo to jako 'už to dohraj', ale fakt mi dodávali sílu," uvedla pražská rodačka.

V tie-breaku druhého setu Martincová na kurtu pokulhávala. Sedmadvacetiletá tenistka má problémy s tzv. skokanským kolenem. Jde o bolest úponu čtyřhlavého stehenního svalu v oblasti pod kolenem. "Neříkám, že bych bych v případném třetím setu nemohla. I když občas vypadám, že jsem nemohoucí, sednu si, zvednu se a jdu znova. Je to ale to věc, kterou nevyřeším hned," řekla Martincová.

Bolesti byly horší než jindy, neboť si před zápasem nevzala analgetika. "Přišlo mi, že mě to dost uspává a mám horší reakce. Riskla jsem to a nic si nevzala," uvedla Martincová. "Musím ale říct, že jsem trpěla a je to znát, když to v sobě nemám. Pod prášky hraju tři čtvrtě roku. Řekla jsem si, že to ale změním, protože mi přišlo, že jsem trošku uspaná. Sice jsem prohrávala stejně 1:5, ale nakonec jsem vyhrála, takže to možná mělo plusové body," sdělila s úsměvem česká tenistka.

Program WTA Ostrava 2022

V Ostravě zatím neprohrála ani jeden z pěti tie-breaků. "Tady je to dobré, ale bohužel vím, jak to mám i celkově v sezoně. Sehrála jsem hodně tie-breaků. Bohužel jsem se dostala na místo, kde hraju dost brzy s úplně nejlepšími, a soupeřky jsou v těchto momentech zkušenější a víc si dovolí. Tady (v Ostravě) je to ale nějaké kouzlo. Musím zaklepat, aby se to neotočilo," řekla loňská čtvrtfinalistka.

V dalším kole vyzve Martincová úřadující šampionku Kontaveitovou. S o rok mladší Estonkou prohrála všechny tři zápasy, naposledy před týdnem v Tallinnu 2:6, 1:6. "Minulý týden se mi to dost nesešlo. Anett hrála neskutečně a byla doma. Jak všichni víme, ona je v hale dost sebevědomá a je znát, že je světovou čtyřkou. Nemám ale proti ní co ztratit. Půjdu do toho s tím, že chci uhrát lepší výsledek než minulý týden a uvidíme," dodala Martincová.