Van Empelová podtrhla skvělou sezonu titulem z cyklokrosového mistrovství světa

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Van Empelová podtrhla skvělou sezonu titulem z cyklokrosového mistrovství světa
Fem van Empelová vítězí na mistrovství světa.
Fem van Empelová vítězí na mistrovství světa.
@UCI_CX
Nizozemská cyklistka Fem van Empelová (20) ovládla domácí šampionát v Hoogerheide. Titul mistryně světa v cyklokrosu vybojovala poprvé v kariéře a ziskem duhového trikotu završila parádní sezonu. Na pódium ji doprovodily krajanky Puck Pieterseová (20) a Lucinda Brandová (33).

Van Empelová nastupovala po výborné sezoně do závodu v roli hlavní favoritky a zvládla ji dokonale. Před krajankou Pietersovou, která měla být její největší soupeřkou v boji o zlato, zvítězila s náskokem 39 sekund. Brandová ztratila na vítězku takřka minutu a čtvrt.

Van Empelová vystřídala na trůnu hvězdnou krajanku Marianne Vosovou, která nestartovala. Nová mistryně světa roztrhala peloton hned po startu ostrým tempem. Delší dobu se jí dokázala držet pouze Pieterseová, v polovině závodu na sedm okruhů ale spadla a Van Empelová to naplno využila. V cíli ale byla právě Pieterseová první gratulantkou. Třiatřicetiletá mistryně světa z roku 2021 Brandová má už třetí bronz. Vedle toho získala i dvakrát stříbro.

Van Empelová navázala na listopadové vítězství na mistrovství Evropy v Namuru i celkové prvenství v seriálu Světového poháru. V Hoogerheide získala druhé zlato, protože byla v pátek i členkou vítězné nizozemské štafety. Ve sbírce má také dva roky starý titul světové šampionky v kategorii do 23 let z Ostende, loni byla v americkém Fayetteville ve třiadvacítce bronzová při triumfu Pieterseové.

"Jsem hrozně šťastná, prožívám neuvěřitelnou sezonu a musím poděkovat všem, kteří mi k tomu pomohli," uvedla Van Empelová v rozhovoru pro federaci UCI. "Byla tady neuvěřitelná atmosféra, před tolika lidmi jsem ještě nejela. O to víc je můj titul speciální. Jeli jsme společně s Puck, ale když tam pak měla nějaký problém, šlápla jsem do toho na plný plyn a získala rozhodující náskok," popsala Van Empelová.