Druhá porážka. České volejbalistky na ME nestačily na favorizované Turecko

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Druhá porážka. České volejbalistky na ME nestačily na favorizované Turecko
České reprezentantky nestačily na Turecko.
České reprezentantky nestačily na Turecko.Profimedia
České volejbalistky ve třetím utkání na mistrovství Evropy podlehly v Düsseldorfu favorizovanému Turecku 1:3 a připsaly si druhou porážku. Svěřenkyně trenéra Jannise Athanasopulose sice dokázaly jako první na turnaji sebrat obhájkyním bronzu set, ale zápas prohrály 23:25, 20:25, 25:20 a 17:25. Gabriela Orvošová byla s 13 body nejproduktivnější českou hráčkou, v tureckém týmu vyčnívala autorka 24 bodů Ebrar Karakurtová.

Dalším soupeřem českého týmu ve skupině C bude v úterý domácí Německo a ve čtvrtek završí základní část proti Švédsku. Na kontě mají Češky po nečekaně hladké páteční porážce s Ázerbájdžánem nedělní výhru 3:0 nad Řeckem. Do osmifinále postoupí čtyři celky.

"Turecko je výborný tým a aktuálně hraje ten nejlepší volejbal. Proto jsem velmi pyšný na náš výkon. Už jsem ale hráčkám řekl, aby nemyslely na dnešek a soustředily se na to, že zítra je před námi opravdu důležitý zápas. Musíme se naučit kontrolovat naše emoce, dnešek je za námi a Německo čeká a pro nás je zítřejší utkání důležitější než to dnešní," uvedl v tiskové zprávě kouč Athanasopulos.

Úvod duelu byl vyrovnaný, ale druhá polovina prvního setu se odehrála jako na houpačce. Soupeř nejprve čtyřmi body za sebou získal vedení 19:13, ale po ztrátě a příchodu kapitánky Michaely Mlejnkové na podání se českému týmu povedlo otočit skóre na 21:19. Po smeči Ely Koulisiani to bylo ještě 23:21, přesto si setbol vypracovaly Turkyně a Asli Kalacová jej esem proměnila.

"Prvního setu je mi trochu líto, ale jsem spokojený se vším, co holky na kurtu předváděly. Hráli jsme jako tým a od začátku až do konce jsme bojovali," konstatoval řecký trenér českého výběru.

Druhá sada měla z části podobný průběh, ale tentokrát český tým na trhák favorita do vedení 17:12 nezareagoval. V závěru sice Češky odvrátily tři setboly, ale k obratu měly daleko.

Do třetí sady vstoupil český tým třemi body při podání Koulisiani a po smeči Heleny Havelkové z toho byl i do té doby nejvyšší dílčí náskok v zápase (6:2). Soupeř se sice vzápětí dotáhl a po 27. výměně šel i poprvé do vedení, ale pak Athanasopulosovy hráčky i díky několika skvělým zákrokům v obraně kontrovaly a od stavu 16:18 získaly šest bodů za sebou. Scénář z první sady se tentokrát neopakoval a k zisku setu stačil bojujícím Češkám jediný setbol.

"Set jsem získaly naší bojovností. Soupeřky znejistěly, my jsme je potrápily na servisu, dobře jsme bránily a díky tomu byl set náš," pochvalovala si Mlejnková.

Tabulka skupiny C.
Tabulka skupiny C.Livesport

Naděje na celkový obrat ale netrvala dlouho. Turkyně pod vedením smečařky Karakurtové hned zkraje čtvrté sady získaly pětibodový náskok (6:1) a český tým už se dokázal přiblížit maximálně na čtyři body. V závěru odvrátil dva mečboly, soupeř jich měl ale k dispozici devět.

"Turecký tým je nejlepší na světě, takže jsme je chtěly potrápit, a myslím, že se nám to podařilo. Jsem ráda, že jsme vyhrály ten jeden set, který jsme si zasloužily, protože jsme bojovaly a hrály opravdu dobře. Zápas s Řeckem nám pomohl, abychom se vrátily (po porážce s Ázerbájdžánem) k naší hře, a ukázaly, že to umíme hrát, že můžeme potrápit i ty nejlepší týmy světa," řekla Mlejnková.

Česko – Turecko 1:3