Češi opanovali skupinu Zlaté Evropské ligy, po výhře nad Slovenskem si zahrají Final Four

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Češi opanovali skupinu Zlaté Evropské ligy, po výhře nad Slovenskem si zahrají Final Four
Čeští volejbalisté uhráli v Nitře potřebné dva sety.
Čeští volejbalisté uhráli v Nitře potřebné dva sety.cvf.cz
Čeští volejbalisté budou hrát Final Four zlaté Evropské ligy a drží šanci na obhajobu triumfu. Na Slovensku vyhráli 3:0 a zajistili si první místo ve skupině C bez ohledu na výsledek večerního zápasu Finska s Estonskem. Ve vyvrcholení soutěže se svěřenci Jiřího Nováka představí příští víkend v Zadaru s domácím Chorvatskem, Tureckem a Ukrajinou.

Slovensko –⁠ Česko 0:3

Česko po čtyřech výhrách z předchozích pěti zápasů bylo před sobotním duelem v Nitře v dobré pozici, k postupu mu stačil bod za případnou prohru 2:3. V prvním setu sice čeští volejbalisté v úvodu ztráceli, ale pak odskočili na 11:8 a díky dobré obraně na síti a produktivnímu útoku vyhráli bez větších problémů 25:19. Set ukončil esem univerzál Marek Šotola, jenž byl s deseti body nejproduktivnějším hráčem českého celku.

Víceméně celá druhá sada však patřila Slovákům. Český tým se trápil na přihrávce, neměl tak účinný servis a nedařila se ani obrana. Domácí především zásluhou univerzála Patrika Lamance vedli až o pět bodů a v koncovce měli za stavu 24:22 dva setboly. Ani jeden ale nevyužili, přidali další chyby a Češi čtyřmi body za sebou otočili set ve svůj prospěch.

Tím si zajistili postup mezi nejlepší čtyři celky Evropské ligy. Trenér Novák vzhledem k tomu obměnil sestavu. Na palubovce ze základní sedmičky zůstali jen smečař Lukáš Vašina, blokař Josef Polák a libero Milan Moník. Ani náhradníci se ale nenechali zahanbit a třetí sadu Češi vyhráli jednoznačně 25:18.

Tabulka Zlaté Evropské ligy: Skupina C
Tabulka Zlaté Evropské ligy: Skupina CLivesport

Ve čtyřčlenné skupině Evropské ligy tak zaváhali jen v Estonsku, kdy se poprvé museli spoléhat jen na mladé nahrávače Jiřího Srba a Šimona Bryknara. "Postoupili jsme do Final Four, vyhráli pět zápasů ze šesti, dnes hodnotím velice pozitivně. Pro budoucí zápasy je v naší hře báze toho, co chceme hrát. V jednotlivcích ale budeme muset přidat, hrát pro tým, přemýšlet nad tím, co si můžeme dovolit a co ne," uvedl v tiskové zprávě trenér Novák.

Z postupu měl radost i kapitán Adam Zajíček, který ale varoval před nevyrovnaností výkonů v různých pasážích zápasu. "Zvlášť ve Final Four bude prostor pro chyby minimální. S předváděnou hrou jsem ale spokojený. Jsem rád, že to nese svoje ovoce, a doufám, že v tom budeme nadále pokračovat," řekl. "Podle mě přišel výpadek v Estonsku vhod. Byli jsme si až moc jistí našimi výkony a nefungovala vzájemná důvěra ve schopnosti hráčů uvnitř týmu. Jsme rádi, že to přišlo zavčasu. Víme, že je ještě spousta míst, kde nás tlačí bota, a před mistrovstvím Evropy se takových výkonů musíme vyvarovat," dodal.

Složení Final Four zlaté Evropské ligy volejbalistů bude stejné jako loni. Tehdy Češi ve Varaždínu v semifinále porazili 3:2 Ukrajinu a ve finále si poradili 3:1 s Tureckem.

Slovensko – Česko 0:3