Vondroušová skončila v Adelaide ve čtvrtfinále, skvělá Nosková slaví životní postup

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Vondroušová skončila v Adelaide ve čtvrtfinále, skvělá Nosková slaví životní postup

Aktualizováno
Vondroušová skončila v Adelaide ve čtvrtfinále, skvělá Nosková slaví životní postup
Vondroušová skončila v Adelaide ve čtvrtfinále, skvělá Nosková slaví životní postupProfimedia
Markéta Vondroušová (23) zakončila své první vystoupení na nejvyšším okruhu po devíti měsících ve čtvrtfinále, česká tenistka podlehla nasazené dvojce Aryně Sabalenkové (24) a stejně jako v roce 2020 dohrála v australské metropoli před branami semifinále. Daleko lépe si vedla kvalifikantka Linda Nosková (18), která dokázala ve třech setech 6:4, 6:7 a 7:6 udolat bývalou světovou jedničkou Viktorii Azarenkovou (33).

Markéta Vondroušová se v říjnu vrátila po půlroční pauze zaviněné zraněním a operací zápěstí, před koncem sezony se stihla vrátit do elitní stovky žebříčku a letošní tenisový rok zahájila svou první zastávkou na nejvyšším okruhu od poloviny dubna.

V Adelaide skončila stejně jako při jediném předchozím startu (2020) před branami semifinále. Třiadvacetiletá Češka v úvodních kolech vyřadila nasazenou Jekatěrinu Alexandrovovou a zkušenou veteránku Kaiu Kanepiovou, ale Aryna Sabalenková už byla nad její síly. Nasazené dvojce podlehla 3:6, 5:7 a prohrála s ní už čtvrtý souboj v řadě.

Až do stavu 3:6, 1:4 0:40 byla Vondroušová proti skvěle hrající soupeřce bezmocná a ani jednou jí nedokázala sebrat podání. O rok starší Běloruska však zaváhala, v deváté hře nevyužila mečbol na returnu a rodačce ze Sokolova se podařilo manko dvou brejků zlikvidovat a skóre srovnat. Sabalenková ovšem rozhodující dějství nepřipustila, v 11. gamu sebrala Češce znovu servis, v tom následujícím odvrátila oba brejkboly a po hodině a půl proměnila třetí mečbol.

Přehled zápasu Vondroušová – Sabalenková 3:6,5:7

Sabalenková, která loni touto dobou bojovala s obrovským počtem dvojchyb a na obou akcích v tomto dějišti ztroskotala hned na první soupeřce, se v semifinále utká s Irinou Beguovou, nebo Veronikou Kuděrmetovovou.

Nosková slaví postup přes Azarenkovou

Linda Nosková na turnaji WTA 500 v Adelaide ve svém největším čtvrtfinále udolala po odvrácení mečbolu a tříhodinové bitvě 6:4, 6:7, 7:6 bývalou světovou jedničku a dvojnásobnou grandslamovou šampionku Viktorii Azarenkovou a podruhé v kariéře postoupila do semifinále. O premiérové finále si talentovaná Češka zahraje s druhou hráčkou světa Tunisankou Jabeurovou.

Juniorská vítězka French Open 2021 Linda Nosková po loňských prvních zkušenostech na okruhu WTA prožívá povedený vstup do nové sezony. Na kvalitně obsazeném turnaji WTA 500 v Adelaide sice musela začínat v kvalifikaci, po dnešku už má ale za sebou 5 zápasů a 5 výher proti žebříčkově lépe postaveným soupeřkám. Dvěma z nich utekla z mečbolu.

Poprvé byla česká tenistka míček od porážky proti Anně Kalinské (58. v WTA), následně porazila Anastasii Potapovovou (43.), Darju Kasatkinovou (8.), proti níž zaznamenala první skalp hráčky TOP 20 a zároveň TOP 10, Claire Liuovou (59.) a dnes si po odvrácení mečbolu vyšlápla i na bývalou světovou jedničku a dvojnásobnou vítězku Australian Open Viktorii Azarenkovou (26.).

Do svého druhého a dosud největšího čtvrtfinále Nosková vstoupila prohraným servisem, ale zareagovala okamžitým rebrejkem, podobně jako zanedlouho za stavu 3:4. Následně získala 7 z 9 gamů a ujala se vedení 6:4 a 4:2. 

O osudu utkání rozhodl třetí set

Vyhráno ale ani zdaleka neměla. O 15 let zkušenější Azarenková se do zápasu vrátila a v tie-breaku si vynutila třetí set. V něm Nosková dlouho marně usilovala o brejk, uspěla až na osmý pokus a za stavu 5:4 šla podávat na vítězství. Jenže servis neudržela a za stavu 5:6 čelila mečbolu. Těžkou situaci ovšem ustála a rozhodnout musel již druhý tie-break v zápase.

Tenistkám v horkém australském počasí po téměř třech hodinách boje docházely síly, přesto dál předváděly agresivní tenis plný povedených úderů. Štastnější nakonec byla talentovaná Češka, jež otočila vývoj z 1:3, svůj druhý mečbol proměnila vítězným míčem po předchozím skvělém podání. 

"Rozhodně jsem nečekala, že porazím Kasatkinovou a Azarenkovou a budu hrát semifinále. Přijela jsem hlavně kvůli kvalifikaci. Sama nevím, co to tu provádím," citovaly Noskovou stránky WTA. "Užívám si tu veškeré podmínky. Všechno mi dosud sedělo. Míčky jsou zde velmi rychlé, to mi sedí a snažím se toho využívat," doplnila Nosková.

Nosková do turnaje vstoupila jako 102. hráčka světa, nyní se však může těšit minimálně na posun do TOP 70. Výrazně tak překoná své maximum, kterým je 87. místo.

Postupem do semifinále Nosková vyrovnala své maximum z loňského Livesport Prague Open (WTA 250). 

Přehled zápasu Nosková – Azarenková 6:4,6:7,7:6

Siniaková je ve finále čtyřhry

Kateřina Siniaková může už čtvrtou sezonu po sobě zahájit deblovým triumfem. V Adelaide se do finále dostala s domácí Storm Hunterovou (za svobodna Sandersovou), se kterou v semifinále porazily 6:4, 1:6, 10:3 dvojici Lidzija Marozavaová a Aryna Sabalenková a po loňském triumfu v Berlíně vyhrály i sedmý společný zápas.

Siniaková má ve sbírce 20 deblových trofejí, z toho šest z grandslamů. Loni triumfovala šestkrát se čtyřmi různými soupeřkami, s Barborou Krejčíkovou ovládly tři grandslamy.   

Do finále čtyřhry úvodního turnaje sezony Siniaková postoupila popáté za posledních šest let a počtvrté v řadě může nový rok zahájit triumfem. V roce 2020 zvítězila v Shenzhenu s Krejčíkovou, o rok později české tenistky ovládly Gippsland Trophy v Melbourne a loni Siniaková vítězství v Austrálii obhájila společně s Američankou Bernardou Peraovou.

Přehled zápasu Siniaková/Hunterová – Marozavaová/Sabalenková 6:4,1:6,10:3

Mezi muži na sebe narazí Djokovič s Medveděvem

V mužské části turnaje se v atraktivním semifinále střetnou bývalé světové jedničky Novak Djokovič a Daniil Medveděv. Srbský vítěz 21 grandslamových titulů, který se do Austrálie vrátil po loňské deportaci kvůli chybějícímu očkování proti koronaviru, dnes porazil 6:3, 6:3 Kanaďana Denise Shapovalova. Medveděv v ruském souboji zdolal 6:3, 6:3 Karena Chačanova.

Výsledky mužského turnaje v Adelaide