Vrána po černém období bojuje o návrat do NHL, sází gól za gólem. Cítím se neuvěřitelně, říká

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Vrána po černém období bojuje o návrat do NHL, sází gól za gólem. Cítím se neuvěřitelně, říká

Jakub Vrána se opět dostává do formy.
Jakub Vrána se opět dostává do formy.Flickr / griffinshockey
Hokejový útočník Jakub Vrána (26) prožil opravdu velmi krušný start do sezony. Poté, co strávil první dva měsíce ročníku v asistenčním programu NHL a hráčské asociace NHLPA, umístil jej jeho Detroit na trh s volnými hráči. Po Vránovi však žádný z týmů nesáhl, což vyústilo v jeho přesun na farmu do Grand Rapids. Ačkoliv to ze začátku nevypadalo s výkony českého střelce vůbec dobře, nyní se zřejmě vše obrací k lepšímu.

Vrána, jenž byl Washingtonem draftován v roce 2014 jako celkově 13. výběr, začal své působení u Griffins mizerně. V prvních osmi zápasech si připsal pouze jeden bod za jednu asistenci, což je věc, na kterou nebyl v kariéře zvyklý. Pak ovšem přišel 18. leden a zápas proti Rockfordu, ve kterém se bývalý hráč Washingtonu dokázal poprvé od návratu na led gólově prosadit.

Tento zásah mu dodal potřebné sebevědomí a od té doby působí jako vyměněný – v posledních sedmi zápasech si připsal šest gólů a dvě asistence. Naposledy proti Texasu, za který nastupuje i Matěj Blümel, vstřelil hned dvě branky.

Poprvé se Vrána prosadil, když Griffins hráli přesilovku, přičemž jeho střela zamířila přesně do horního rohu. Puk ovšem proletěl brankou tak rychle, že rozhodčí na ledě nejprve rozpažil, než se potvrdilo, že kotouč zcela zapadl do cíle.

Druhý Vránův gól v zápase padl na začátku třetí třetiny a dostal Grand Rapids do vedení 2:1. Tentokrát hráč číslem 15 na zádech využil skvělého postavení v předbrankovém prostoru a po odrazu od gólmana pohodlně dopravil puk do odkryté klece.

Vrána se v AHL objevil poprvé od sezony 2016/17, kdy byl ještě hráčem Washingtonu Capitals. Tehdy nastoupil v dresu Hershey Bears ke 49 zápasům, v nichž nastřádal 36 bodů za 19 gólů a 17 asistencí. Teď už má na kontě přes 500 duelů v zámoří.

Fanoušci na něj nezapomněli

A myšlenky na návrat do NHL ožívají. "Snažím se na ledě zlepšovat, zbytek je na Detroitu. Vrátil jsem se z programu a dělám to, co mi řeknou," řekl Vrána v rozhovoru se zámořskými reportéry. "Jsem sebevědomý kluk, to nikdy neztratím. Najdu svou cestu, svou hru. Budu na sobě na ledě pracovat, dokud ji nenajdu. Takový jsem byl vždycky,” prohlásil.

Momentálně se podle svých slov soustředí na výkony v týmu Grand Rapids. "Teď jsem tady a snažím se udělat maximum pro to, abych pomohl týmu," dodal. "Můžu kontrolovat jen to, co ovlivním sám. Cítím se skvěle, neuvěřitelně. Právě začínám střílet góly," řekl nadšený Vrána, který loni pomohl české reprezentaci k zisku bronzové medaile na MS.

V posledních zápasech hraje ve formaci s Jasperem Weatherbym a Filipem Zadinou. Druhý jmenovaný byl ovšem v neděli povolán do NHL. Talentovaný střelec má nyní na kontě devět bodů (6+3) v 15 zápasech a nadále se snaží propracovat zpět natrvalo do nejslavnější ligy světa.

Podpory se mu dostává i od fanoušků. Ti z hlavního města, kde Vrána dřív nastupoval za Capitals, vyvěsili během nedávného zápasu proti Texas Stars během rozcvičky vlajku Washingtonu jakožto formu podpory českému útočníkovi. Za Vránou dorazila i oddaná rodina jeho příznivců z Japonska, žijící momentálně v Michiganu, která jej sleduje už léta. Jednomu ze dvou synů věnoval český útočník svou hokejku.

Jestli jej ještě někdy uvidí v dresu Detroitu, je otázka. Spekuluje se o tom, že Red Wings do uzávěrky letošních přestupů budou chtít Vránu vyměnit stůj co stůj. A hráčovy nedávné výborné výkony tomu jen nahrávají...

Malý japonský fanoušek Jakuba Vrány.
Malý japonský fanoušek Jakuba Vrány.Instagram