Z Barcy B až na světový šampionát. Jutglà z Brugg si říká o místo ve španělské nominaci

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Z Barcy B až na světový šampionát. Jutglà z Brugg si říká o místo ve španělské nominaci
Z Barcy B až na světový šampionát. Jutglà z Brugg si říká o místo ve španělské nominaci
Z Barcy B až na světový šampionát. Jutglà z Brugg si říká o místo ve španělské nominaci
Profimedia
Poté, co svou kariéru nastartoval v Espanyolu, přestoupil Ferran Jutglà (23) v roce 2021 do týmu slavnějšího městského rivala. Jakožto klíčový útočník rezervy Barcy nakoukl v úvodu minulé sezony také do prvního týmu. Letos v létě dal však katalánskému velkoklubu sbohem a odešel do belgických Brugg, kde jeho talent naplno rozkvetl v Lize mistrů. A to natolik, že se jeho jméno spojuje se španělským výběrem pro světový šampionát v Kataru.

Poprvé se na scéně ukázal 13. prosince 2020. Espanyol B tehdy cestoval do Sant Joan Despí, aby se v malém derby postavil Barce B. Kapitán Periquitos Ferran Jutglà srovnal stav a políbil pásku na své levé paži. O šest měsíců později byl na stejném hřišti představen jako nová posila Barcelony.

Ve chvíli, kdy jeho klub sestoupil do 4. nejvyšší soutěže a zároveň mu vypršela smlouva, se Jutglà rozhodl přestoupit ke konkurenci. Tehdy stál na prahu nepravděpodobného vzestupu. 

Pět týdnů k nastartování kariéry

Zpočátku měl přispět k hlavnímu cílu sezony: postupu Barcy B do druhé ligy. To však nebylo vůbec jednoduché. Navzdory nevyrovnaným výsledkům se v novém prostředí adaptoval velmi dobře, když v 15 zápasech vstřelil čtyři góly a přidal stejný počet asistencí.

Tři týdny předtím klub jmenoval jako nového hlavního trenéra legandárního Xaviho Hernándeze, který se rozhodl Jutglu zařadit do kádru pro utkání s Osasunou (2:2). A v 89. minutě se dokonce dostal i na trávník, když nahradil Abdeho. Tehdy skutečně rozproudil svou kariéru, neboť o týden později nastoupil na ikonickém Camp Nou proti Elche a v 16. minutě hry otevřel skóre (3:2).

Další tři starty si připsal proti Seville (1:1), Mallorce (1:0) a Granadě (1:1), zatímco pár minut odehrál také v SuperCopa Clásico proti Alavésu (1:1). V Copa del Rey nastoupil v základní jedenáctce proti Linares (2:1, jeden gól) a Athleticu (prohra 2:3).

Součástí prvoligové soupisky, ač nevyužitý, byl také proti Atlétiku Madrid (4:2) a Espanyolu (2:2). Kvůli potřebám Barcy B byl však přeřazen zpátky do třetí ligy. S 15 góly a dvěma asistencemi v 17 zápasech byl Jutglà strůjcem snu o postupu rezervy do druhé ligy. Jeho čísla přitahovala zájem mnoha klubů, a to jak v La Lize, tak v zahraničí.

Nejlepší španělský útočník současnosti

Jutglà aktuálně zkouší štěstí v Belgii. Bruggy získaly ligový titul a tím pádem se kvalifikovaly do skupinové fáze Ligy mistrů. A přesun do malebného města se ukázal jako trefa do černého. Barca získala pět milionů eur a 10% z dalšího prodeje. Všichni byli spokojeni. 

Jutglà je od začátku sezony ve skvělé formě. V lize během 10 odehraných zápasů vstřelil šest gólů a na tři přihrál. A ještě lépe se mu daří v milionářské Champions League. Gazely na slavné půdě totiž přehrávaly své lovce: Bayer Leverkusen (2:0), FC Porto (4:0) a Atlético Madrid (2:0). Španěl udeřil proti Drakům a Colchoneros: v obou zápasech dal jeden gól a přidal jednu asistenci. 

S osmi góly a šesti asistencemi je vidět jeho neustálý progres. Díky výborným výkonům v zápasech s evropskými giganty je Jutglà zatím nejlepším španělským útočníkem této sezony. A měsíc před oznámením složení týmu Luise Enriqueho pro mistrovství světa v Kataru se z něj stává velký kandidát nejen na účast na šampionátu, ale rovnou přímo na trávníku.

V týmu, který nemá jasnou tvář, neboť může v poklidu nastoupit ve formaci s falešnou devítkou, má Jutglà šanci uspět. Tento názor má obrovskou podporu španělského tisku, který je nadšen jeho výkonem proti Atlétiku Madrid. Lepší moment, kdy na sebe výrazně upozornit, si ani Jutglà vybrat nemohl. Jeho případná nenominace by se ve Španělsku dala nyní považovat za chybu či dokonce křivdu.