Zemřel překážkář Greg Foster, trojnásobný mistr světa a stříbrný medailista z olympiády

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Zemřel překážkář Greg Foster, trojnásobný mistr světa a stříbrný medailista z olympiády
Greg Foster získal mimo jiné stříbro z olympiády.
Greg Foster získal mimo jiné stříbro z olympiády.@usatf
Ve věku 64 let zemřel hvězdný americký překážkář Greg Foster, trojnásobný mistr světa a stříbrný olympijský medailista. O jeho nedělním úmrtí informovala bez udání příčiny Kalifornská univerzita v Los Angeles UCLA, za niž kdysi závodil. Fosterovi před osmi lety lékaři diagnostikovali amyloidózu postihující srdce a v lednu 2020 podstoupil transplantaci tohoto orgánu.

Desetinásobný americký šampion Foster byl hvězdou disciplíny od konce 70. až do začátku 90. let. Závod na 110 metrů překážek ovládl jako jediný v historii na třech světových šampionátech po sobě - v Helsinkách 1983, Římě 1987 a Tokiu 1991. Ve stejném roce se stal i halovým mistrem světa na 60 metrů překážek a na této trati byl dříve i světovým rekordmanem.

Na olympijských hrách v Los Angeles 1984 prohrál o tři setiny s krajanem a pozdějším světovým rekordmanem Rogerem Kingdomem. O dva roky později ovládl Foster v Moskvě Hry dobré vůle. Jeho osobní rekord měl hodnotu 13,03 sekundy a dosáhl jej na mítinku v Curychu v roce 1981 v závodě, v němž jeho další slavný krajan Renaldo Nehemiah jako první pokořil třináctisekundovou hranici (12,93). V roce 1998 byl Foster uveden do americké atletické Síně slávy.