ANALÝZA: Tentokrát čekala Francie, Maročané se s novou herní situací vypořádat nedokázali

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
ANALÝZA: Tentokrát čekala Francie, Maročané se s novou herní situací vypořádat nedokázali
ANALÝZA: Tentokrát čekala Francie, Maročané se s novou herní situací vypořádat nedokázali
ANALÝZA: Tentokrát čekala Francie, Maročané se s novou herní situací vypořádat nedokázaliAFP
Po vyřazení obou týmů z Pyrenejského poloostrova čekala fotbalisty Maroka v semifinále mistrovství světa zásadní výzva. Francouzi si totiž na rozdíl od předchozích dvou soupeřů nepotrpí na vysokou kontrolu míče a nedělá jim problém bránit blíž své brance. Afričané se s nově nastalou situací popasovat nesvedli a po prohře 0:2 pro ně sen o finále skončil.

Byl to souboj týmů, které patří do spodní poloviny tabulky z pohledu intenzity napadání. Oběma výběrům nedělá problém přenechat míč soupeři, začít bránit až od půlící čáry a po zisku míče vyrážet do rychlých protiútoků. Francie od tohoto stylu nemusela upustit ani v tomto zápase. Do karet jí totiž nahrál brzký gól Thea Hernandeze a Maročané tak museli hned od úvodu dotahovat.

Proto měli míč na kopačkách 61 % času a svěřencům Didiera Deschampse se poprvé na šampionátu stalo, že vykázali ve všech časových úsecích zápasu nižší držení míče než soupeř. Pro Maroko to ale byl rozhodně větší nezvyk. Ve všech dosavadních zápasech totiž kontrolovalo míč výrazně méně než soupeř a byli to jeho hráči, kteří mohli chodit do otevřené obrany. Proti Francii se to však obrátilo, což lze doložit právě počtem protiútoků.

Statistiky utkání Francie - Maroko 2:0.
Statistiky utkání Francie - Maroko 2:0.Opta by Stats Perform

Zatímco v předchozích pěti kláních jich dovolil tým Walida Regraguiho soupeřům celkem šest a z toho ani jeden nebyl zakončen střelou, proti zemi galského kohouta to byla úplně jiná písnička. Ofenziva vedená hvězdným Kylianem Mbappém totiž vyrazila hned do šesti takových situací a rovnou polovinu korunovala střeleckým pokusem. Není velkým překvapením, že všechny tyto útoky byly realizovány právě po straně, kterou obhospodařuje právě Mbappé…

Maročané se navíc proti úřadujícím mistrům světa nemohli opírat o svou tolik opěvovanou defenzivu. Zatímco v předchozích zápasech dovolila obrana vedená gólmanem Bounouem svým protivníkům maximálně dvě velké šance na zápas (střely s větší hodnotou než 0,2 xG), proti Francii musela čelit hned šesti takovým situacím.

Azzedin Ounahi v zápase s Francií.
Livesport

To, co se na straně poraženého týmu naopak rozhodně povedlo, byl výkon 22letého záložníka Azzedina Ounahiho. Fotbalista francouzského Angers si naprosto podmanil střed pole a svými ofenzivními výpady zvedal fanoušky ze sedaček.

Nikdo na hřišti nepodstoupil tolik útočných soubojů jako právě on. Ounahi si i přes vysokou četnost těchto duelů (celkem 16 v utkání) dokázal udržet v nich zcela nadstandardní úspěšnost. Obstál totiž hned v 75 % a byl tak nejlepší mezi aktéry zápasu, kteří za sebou měli aspoň šest ofenzivních střetů.

Ačkoli Maroko nakonec na postup do boje o nejcennější fotbalovou trofej nedosáhlo, ukázalo, že má velký potenciál i směrem dopředu. V duelu o bronz proti Chorvatům tak určitě není bez šance.