Co se stalo v Kataru: Maroko překvapilo držením míče, klíčem byl útočný mozek Griezmann

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Co se stalo v Kataru: Maroko překvapilo držením míče, klíčem byl útočný mozek Griezmann
Co se stalo v Kataru: Maroko překvapilo držením míče, klíčem byl útočný mozek Griezmann
Co se stalo v Kataru: Maroko překvapilo držením míče, klíčem byl útočný mozek GriezmannReuters
Už jen dny zbývají do konce katarského fotbalového svátku a od středečního večera je také úplně jasné, kdo se utká o zlatou Niké. Argentinu v nedělním finále doplní fotbalisté Francie, kteří porazili Maroko 2:0. Ale snadné to neměli, o čemž svědčí například statistika držení míče. K výhře tak pomohl rychlý gól, zkušenosti a výtečný Antoine Griezmann (31).
Sestřih utkání Francie - Maroko 2:0.
Livesport CZ

Výběr země galského kohouta si na MS zahraje o zlato počtvrté v historii. V letech 1998 a 2018 Francouzi uspěli, naopak před 16 lety skončili druzí. Svěřenci trenéra Didiera Deschampse jako první od roku 2002 postoupili do finále na dvou po sobě jdoucích světových šampionátech, Brazílie si tehdy zahrála o zlato dokonce potřetí za sebou.

Utkání mezi Francií a Marokem rozhodně nebylo jednostranné.
Utkání mezi Francií a Marokem rozhodně nebylo jednostranné.Opta by Stats Perform

Maročané utrpěli premiérovou porážku na turnaji v Kataru a nestali se historicky prvním týmem mimo Evropu a Jižní Ameriku, který by se dostal do finále. I účastí v semifinále ale vytvořili africký rekord. V sobotu se svěřenci kouče Walida Regraguiho utkají o bronz s Chorvatskem.

Maročané měli v hledišti výraznou převahu a při soupeřově hymně nesportovně pískali. Francouzi se ale nenechali rozhodit a na stadionu v Chúru, kde ve čtvrtfinále porazili Anglii, rychle udeřili. V páté minutě stoper Varane vysunul Griezmanna, který přihrávkou pod sebe našel Mbappého a po jeho zblokovaném pokusu na zadní tyči v akrobatické pozici sklepl Hernández vysoký míč o zem do sítě.

Statistiky utkání Francie - Maroko 2:0.
Statistiky utkání Francie - Maroko 2:0.Opta by Stats Perform

Maročané sice na rozdíl od předchozích duelů překvapivě více drželi míč a tlačili se za vyrovnáním, ale v koncovce jim vždy scházel krok. Francouzi se několikrát ubránili s vypětím sil a s blížícím se závěrem začali více kontrolovat hru.

V 71. minutě ještě Thuram hlavičkou minul, ale o osm minut později už přidal favorit pojistku díky zásahu Kolo Muaniho, který přišel na hřiště krátce předtím.

"Je to úžasné, znovu si zahrajeme o titul. Jsem na hráče neskutečně hrdý, jsou to obrovské emoce. Jsme spolu už měsíc, nikdy to není snadné, ale zatím se nám daří. Hráči by si měli tento okamžik užít. Udělali jsme dnes důležitý krok, ale ještě jeden poslední je před námi," těší se trenér Didier Deschamps.

Hráč dne

Antoine Griezmann (Francie)

Gól sice v překvapivě vyrovnaném utkání nedal, ale vidět na hřišti byl dost. V barvách vítězů byl tím takřka nejaktivnějším a když mohl, zásoboval své spoluhráče kreativními přihrávkami.

Stal se také prvním hráčem na katarském turnaji, který vytvořil přes dvacet gólových šancí. A během MS vytvořil rekord - žádný francouzský fotbalista v národním dresu nikdy neposbíral tolik úspěšných asistencí. Griezmann jich má 28.

V těchto prostorech se Antoine Griezmann pohyboval.
V těchto prostorech se Antoine Griezmann pohyboval.Opta by Stats Perform

Jeho výkonu si všimla také hvězda francouzského basketbalového nároďáku Nicolas Batum, křídlo LA Clippers. "Nejsem žádný taktický expert, ale Griezmann je neuvěřitelný," napsal si na Twitter.

A chválu slyšel také od svého trenéra. "Už několik let patří mezi špičku. Stejně jako ostatní hvězdy hraje nejlépe v klíčových zápasech," řekl Didier Deschamps.