Anglie dva měsíce před MS: Vyčerpaný potenciál, zatuchlá sestava a ostuda v LN

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Anglie dva měsíce před MS: Vyčerpaný potenciál, zatuchlá sestava a ostuda v LN
Anglie dva měsíce před MS: Vyčerpaný potenciál, zatuchlá sestava a ostuda v LN
Anglie dva měsíce před MS: Vyčerpaný potenciál, zatuchlá sestava a ostuda v LNProfimedia
Když loni v červenci Anglie vybojovala finále Eura, oddávali se její fanoušci až bezbřehé euforii. Jenže z té po 14 měsících nezbylo zhola nic. Ostudné vystoupení v Lize národů vyvolalo necelých osm týdnů před začátkem MS otázku, zda je trenér Gareth Southgate (52) stále mužem na svém místě.

Pískot, který se na Angličany od jejich příznivců snesl po páteční porážce na San Siru, vypovídá mnohé o tom, jak zásadně se situace kolem národního týmu zhoršila. Řada fanoušků i odborníků má o příčinách sešupu jasno: Southgate po šesti letech u kormidla vyčerpal potenciál.

Jedním z nejvíce probíraných témat je jeho výběr hráčů. Každý trenér má okruh svých favoritů a u někdejšího vynikajícího obránce tomu není jinak. Problémem se u Albionu zdají být jména oněch vyvolených.

Harry Maguire, Luke Shaw, Mason Mount. Zejména na ně Southgate sází –⁠ a právě na jejich hlavy prší nejhlasitější kritika. Obzvláště výkony Maguiera, který v posledních týdnech vypadl ze základní sestavy Manchesteru United, jsou kapitola sama pro sebe. Southgate za ním však pevně stojí.

Dalším přetřásaným jménem je Trent Alexander-Arnold. V Liverpoolu hraje stabilně, "povolávák" do národního týmu dostal. Ale zápas v Itálii proseděl na střídačce a proti Německu se ani nevešel do sestavy. 

Jedná se jen o poslední z řady podivných rozhodnutí, která Southgate během svého působení u reprezentace učinil a která vyvolávají určitou frustraci pozorovatelů zvenčí. Ruku v ruce s tím vyvstávají další hráči, kteří by si podle řady kritiků místo naopak zasloužili.

Zářným příkladem budiž James Maddison. V utrápeném Leicesteru ční nade všemi, ze zálohy dal v této sezoně Premier League tři góly, tedy téměř třetinu celého týmu, k tomu přidal asistenci. Southgate jej ale zatvrzele přehlíží, poslední pozvánky se Maddison dočkal před bezmála třemi lety.

Najdou se sice tací, kteří se za dobré výkony v probíhajícím ročníku odměny v podobě reprezentace dočkali, např. Eric Dier nebo Ivan Toney. Jenže u Toneyho, který za Brentford v sedmi zápasech nastřílel pět gólů a na dva nahrál, je to stejné jako v případě Alexandera-Arnolda. Nominován byl, na hřiště se nedostal. 

Fotbalová veřejnost Southgateovi vyčítá, že se až příliš bojí své "koně" z týmu vynechat, i když se to přímo nabízí. Právě celková trenérova opatrnost je mnohým trnem v oku – sestava působí zatuchle, kouč se přesto nemá, aby ji zásadně osvěžil. 

V roce 2013 tehdy jmenovaný šéf FA Greg Dyke ve svém prvním projevu prohlásil: "Anglický fotbal je tanker, který potřebuje otočit. Chci celému anglickému fotbalu stanovit dva cíle. Prvním je alespoň semifinále mistrovství Evropy v roce 2020 a druhým, abychom v roce 2022 vyhráli mistrovství světa."

O několik let později Anglie prvního cíle skutečně dosáhla, když se dostala do finále odloženého Eura 2020, kde až po penaltách padla s Itálií. Tehdy se ani šance na splnění druhého cíle nezdály nereálné. Po tristním vystoupení v Lize národů, kde Albion mimo jiné dvakrát prohrál s Maďarskem a opustil elitu, zní jako utopie.

I přes pochmurnou atmosféru, která tým obestřela, se Anglie může chlácholit pohledem do nedávné minulosti. Na velkých turnajích se jí totiž pod Southgateovým vedením daří. O finále Eura už byla řeč, tři roky předtím dokráčeli Tři lvi do semifinále mistrovství světa 2018, v němž v prodloužení nestačili na Chorvatsko.

A spoléhat se pochopitelně může i na palebnou sílu v podobě Harryho Kanea a řadu hladových talentů. Za všechny lze jmenovat Reece Jamese, Declana Rice nebo Juda Bellinghama. Ovšem byť "na papíře" je pod Southgatem znát dlouhodobý progres, poslední výkony naznačují naopak regres.

A možná i to, že Anglie pod ním svého vrcholu již dosáhla. Jaká bude realita, se ukáže brzy. Kane a spol. vstoupí do katarského šampionátu utkáním proti Íránu přesně za 54 dnů. 

Program mistrovství světa