Ani Štybar, ani Černý. Tour de France se poprvé po čtyřech letech pojede bez Čechů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Ani Štybar, ani Černý. Tour de France se poprvé po čtyřech letech pojede bez Čechů
Zdeněk Štybar se nevešel do nominace týmu Quick-Step Alpha Vinyl.
Zdeněk Štybar se nevešel do nominace týmu Quick-Step Alpha Vinyl.Profimedia
Letošní Tour de France, která začíná 1. července, bude bez Juliana Alaphilippa (30) i Marka Cavendishe (37). Úřadující dvojnásobný mistr světa ani hvězdný spurtér se nevešli do nominace týmu Quick-Step Alpha Vinyl. Podle očekávání v osmičlenné sestavě nejsou ani Zdeněk Štybar (36) s Josefem Černým (29), takže "Stará dáma" se poprvé po čtyřech pojede letech bez české účasti.

Cavendish v neděli získal po devíti letech britský titul, ale tým hodlá v hromadných spurtech sázet na Nizozemce Fabia Jakobsena. Sedmatřicetiletý rodák z ostrova Man tak nedostane letos šanci odpoutat se v historické tabulce od legendárního Eddyho Merckxe - oba mají na kontě rekordních 34 výher na Tour.

Alaphilippe se teprve na víkendovém mistrovství Francie vrátil do pelotonu po zotavení z těžkého pádu na dubnové klasice Lutych-Bastonge-Lutych. "Jsem smutný, že nebudu mít příležitost jet v krásném duhovém dresu ve své zemi, ale chápu, že to bylo pro tým náročné rozhodnutí," uvedl mistr světa z let 2020 a 2021 Alaphilippe, jenž si při nehodě před devíti týdny zlomil lopatku, dvě žebra a poškodil plíce.

Oba čeští členové stáje Quick-Step Alpha Vinyl Štybar a Černý měli na jaře zdravotní problémy a s jejich účastí na Tour se už v posledních týdnech počítat nedalo. Vzhledem k tomu, že ve Francii nebude po šestém místě na květnovém Giru d'Italia podle plánu startovat Jan Hirt z týmu Intermarché-Wanty-Gobert, bude nejslavnější závod světa poprvé od roku 2018 bez české účasti.