Arsenal – Man. United. Odegaard se chopil šance a je lídrem domácího souboru

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Arsenal – Man. United. Odegaard se chopil šance a je lídrem domácího souboru

Martin Odegaard patří ke klíčovým postavám Arsenalu.
Martin Odegaard patří ke klíčovým postavám Arsenalu.AFP
Martin Odegaard (24) je v tomto ročníku Premier League lídrem Arsenalu v překvapivém tažení za titulem. A norský záložník tak konečně naplňuje potenciál, který ukázal před lety jako zázračný teenager. Londýnský tým na něj bude spoléhat i během nedělního šlágru 21. kola proti Manchesteru United.

V neděli, kdy Arsenal přivítá Manchester United, bude Odegaard určitě v centru dění. Na hřišti by měl být jednou z hlavních osobností. Odegaard, který je označován za nejtalentovanějšího teenagera své generace, debutoval za Stromsgodset v roce 2014 ve věku 15 let a ještě téhož roku se stal nejmladším norským hráčem v historii.

V roce 2015 si z mnoha zajímavých zájemců vybral španělského giganta Real Madrid a ve věku 16 let a 157 dní se stal nejmladším debutantem v historii klubu. Jenže v náročném madridském prostředí plném konkurence se mu nedařilo naplnit očekávání a byl několikrát zapůjčen na hostování.

Utkání Arsenal – Manchester United + audiokomentář

Tato relativně neznámá angažmá v Heerenveenu, Vitesse Arnhem a Realu Sociedad naznačovala, že Odegaard možná nenaplní svá počáteční očekávání, ale když si ho na druhou polovinu sezony 2020/21 vypůjčil šéf Arsenalu Mikel Arteta, dostal se opět do centra dění.

Už tehdy bylo rozhodnutí Realu prodat ho v roce 2021 Gunners za zhruba 30 milionů liber prezentováno jako důkaz, že se na nejvyšší úrovni neprosadí. Naštěstí pro něj se v době, kdy jeho kariéra potřebovala zásadní změnu, chopil své šance.

Odegaard, kterému Arteta před letošní sezonou předal kapitánskou pásku Arsenalu, se mu za důvěru odvděčil a stal se jednou z ústředních postav klubu, který se vyšplhal až na vrchol Premier League.

Čtyřiadvacetiletý hráč vstřelil v této sezoně v 17 ligových zápasech už osm gólů a pětkrát asistoval. Pro představu o Odegaardově průlomovém ročníku je třeba uvést, že minulou sezonu zakončil v lize se sedmi góly a čtyřmi asistencemi.

Zkoušky a útrapy

Odegaard, který získal ocenění pro nejlepšího hráče Premier League za listopad a prosinec, ohromil Artetu špičkovým výkonem při nedělním vítězství 2:0 na hřišti severolondýnského rivala Tottenhamu.

"Zejména v prvním poločase byl podle mě neuvěřitelný," řekl. "V posledních utkáních se prezentuje na hřišti velmi dobře, způsob, jakým se pohybuje a jak nám pomáhá vyhrávat zápasy, je skvělý," řekl Arteta.

Odegaard byl dříve na hřišti spíše nenápadným mužem, ale teď se ujal funkce kapitána a stal se výraznějším hráčem. A to nejen slovně.

Martin Odegaard slaví vítězství nad Tottenhamem.
Martin Odegaard slaví vítězství nad Tottenhamem.AFP

Proti Tottenhamu poslal Odegaard v závěru prvního poločasu Arsenal krásnou dalekonosnou střelou do vedení. A zatímco fanoušci Tottenhamu se mohli tak maximálně rozčilovat, Odegaard ukázal své nově nabyté sebevědomí, když spolu se spoluhráčem Bukayem Sakou divoce slavil.

Co ho tak nastartovalo? Před několika měsíci podstoupil s trenérským štábem Arsenalu několik rozhovorů o svém přístupu. "Hodně jsem pracoval na přípravě a soustředěnosti na každý zápas," řekl. "Často jsem s trenéry mluvil o tom, jak se dostat na hřišti do těch správných pozic. Těší mě, že se tvrdá práce vyplácí."

Arsenal, který v posledním ročníku skončil na pátém místě, se nyní snaží získat první titul od roku 2004. Což by bylo pohádkové zakončení neuvěřitelné sezony, která by podle bývalého obránce Manchesteru United Ria Ferdinanda mohla pro Nora vyvrcholit ziskem titulu pro hráče roku.

"Na Odegaardovi se mi líbí jeho cesta. V šestnácti letech byl dětskou superhvězdou, koupil ho Real Madrid a všichni říkali, že tenhle kluk je další budoucí star," řekl Ferdinand v rozhovoru pro Vibe with Five.

"Teď má za sebou náročné zkoušky a herní trápení. Zvládl je. A bez této části kariéry by možná nebyl tím, kým je teď. Nebojím se říci, že je v tuto chvíli za mě hráčem sezony."