Aspiranti na postup: Africký šampion Senegal se vydává hledat světové uznání

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Aspiranti na postup: Africký šampion Senegal se vydává hledat světové uznání
Aspiranti na postup: Africký šampion Senegal se vydává hledat světové uznání
Aspiranti na postup: Africký šampion Senegal se vydává hledat světové uznáníProfimedia
Pře 20 lety na mistrovství světa v Koreji a Japonsku dovedl Senegal jako kapitán až do čtvrtfinále. Nyní se Aliou Cissé (46) pokusí zopakovat úspěch v Kataru, kde výběr své země povede v roli kouče. Muž, který prožil hráčskou kariérou v předních evropských ligách a trenérské zkušenosti nabíral mimo jiné na MS 2018, je jedním ze strůjců rozmachu senegalského národního týmu.

Úvod

Kapitánem Senegalu je Kalidou Koulibaly, mistr Afriky z posledního ročníku kontinentálního šampionátu pořádaného začátkem letošního roku v Kamerunu. Reprezentace přezdívaná Lvi z Terangy na něm triumfem potvrdila, že momentálně patří k absolutní africké špičce. Před čtyřmi lety neproklouzla do vyřazovacích bojů MS jen kvůli tomu, že měla vyšší počet karet než Japonsko. Částečně se rehabilitovala postupem do finále Afrického poháru národů 2019, v němž sice prohrála s Alžírskem 0:1, ale o tři roky později po penaltovém triumfu nad Egyptem už slavila historický úspěch.

Cissé nabral zkušenosti v Evropě, kde hrál v záloze PSG, Birminghamu, Portsmouthu či Sedanu. Díky působení ve dvou z pěti nejlepších lig se vrátil do vlasti s vysokými nároky na taktickou stránku fotbalu a totéž vyžaduje i po svých svěřencích. Kormidla národního týmu se chopil v roce 2015 a důraz klade zejména na držení míče, i když "nepohrdne" ani rychlými přechody do útoku. I proto chtěl za každou cenu mít v týmu hvězdného Sadia Maného.

Ten byl původně povolán i přesto, že se na začátku listopadu zranil v bundesligovém zápase Bayernu proti Brémám. Cissé a jeho tým očekávali, že vynechá úvodní zápasy a naskočí do další fáze turnaje. Jenže naděje vzaly za své, senegalský lékařský tým ve čtvrtek oznámil, že Mané bude muset podstoupit operaci lýtkové kosti. Pro národní tým je to citelná ztráta, v Maném přichází o mimořádného fotbalistu. 

Silné stránky

Útočník Bayernu Mnichov je a byl středobodem každého týmu, ve kterém hrál. Mimořádně pohyblivý hráč, který je schopen hrát jak na levém křídle, tak ve středu hřiště, si po přesunu z Merseyside nepotřeboval dlouho zvykat na Bavorsko. Naopak mimořádně rychle vstřebal taktické požadavky Juliana Nagelsmanna, který je přece jen progresivnějším trenérem než Jürgen Klopp.

V Allianz Areně se senegalský útočník stal součástí jiného způsobu hry, než byl přímočarý styl, který šest let praktikoval v Liverpoolu, a který se více podobá Cissého stylu v národním týmu. To, že se Mané naučil něco nového, může na šampionátu být další zbraní Senegalu. V národního týmu praktikujícím rozestavení 4-3-3 funguje spíš jako levé křídlo, jehož primárním úkolem je dostávat míče do vápna.

Další silnou stránkou Senegalu je obrana s kapitánem Koulibalym jako jejím pilířem. Odzadu vše jistí brankář Edouard Mendy, jehož kariéra nabrala obrátky později, ale o to nepostradatelnější nyní je jak pro Chelsea, tak pro Lvy z Terangy.

Koulibaly strávil osm sezon v Neapoli a po letošním přestupu do Chelsea se na ostrovech ještě nedokázal dokonale adaptovat. I tak je ideálním vůdcem týmu a šéfem kabiny. Kapitánská páska mu přinesla ještě větší zodpovědnost, jíž se nebojí, a právě kolem něj se vytvořil tým, v němž se mísí hráči z nejrůznějších prostředí, stejně jako jazyky, jimiž se v Senegalu hovoří.

Narodil se a vyrostl ve Francii, ale je pevně spjat s vlastí svých rodičů, do níž jako dítě každé léto cestoval. Se Senegalem. Stejně to má i o rok mladší Mendy, kterého si do Chelsea vybrala legenda Blues Petr Čech (40). Bývalá česká reprezentační jednička si jej vyhlédla v Rennes, svém bývalém týmu.

Po příchodu na Stamford Bridge senegalský gólman nejprve připravil o místo mezi tyčemi Kepu Arrizabalagu a poté definitivně vybojoval stejnou pozici i pro národní tým. V obou mančaftech ztělesňuje absolutní jistotu. S těmito dvěma muži v čele vybudoval Cissé zadní val, který v osmi kvalifikačních zápasech o mistrovství světa inkasoval pouhých pět gólů.

Slabé stránky

Za silnou stránku lze ale považovat i útok. Vypovídající je pohled na kvalifikaci o MS, kde průměrná hodnota očekávaných gólů týmu činila 2,23 (u o obdržených to bylo 1,12), a kde tým kolem Maného z osmi zápasů šest vyhrál, jeden remizoval a jen jeden prohrál při skóre 16:5. Neúspěch přišel až v prvním utkání závěrečného play off, kde Senegal narazil opět na Egypt. Venku prohrál 0:1, doma stejným výsledkem zvítězil a zápas znovu dospěl až k penaltám. V těch rozhodl kdo jiný než Mané.

Mezi statistikami senegalského národního týmu nejvíce vyniká procento, v kolika případech se Koulibaly a spol. prosadili jako první: 70 %. Toto číslo dokládá schopnost Senegalu otevřít skóre i v těch nejsložitějších zápasech.

Naopak největší slabinou Senegalu je jeho lavička – náhradníci nedosahují úrovně hráčů základní jedenáctky a nejsou ani obzvlášť spolehliví. Pro trenéra bude nejtěžším rébusem řešit náhradu za Maného, který má zásadní význam nejen pro samotnou hru týmu, ale i pro chod kabiny. I díky jeho až nakažlivě veselé a pozitivní povaze za ním spoluhráči jdou na hřišti i mimo něj.

Ideální jedenáctka

Edouard Mendy – Youssuf Sabaly, Kalidou Koulibaly, Abdou Diallo, Fode Balo-TourePape Gueye, Cheikhou Kouyate, Gana GueyeIsmaila Sarr, Bambia Dieng, Boulaye Dia.

Kdo s koho?

Cissé, jak už bylo řečeno, se zřídka uchyluje k jinému rozestavení než 4-3-3. Proto pro něj bude stěžejní vybrat, koho dá do středu pole. I přes nízké herní vytížení patrně ukáže na Idrissu Gueyeho, který ale přestupem z PSG do Evertonu udělal krok zpět. Na podzim nasbíral v Premier League pouze 10 startů, z toho jen čtyřikrát odehrál celý zápas.

Gueye by byl nejzkušenějším článkem senegalské zálohy, v níž by se měl objevit i jeho jmenovec Pape Gueye z Marseille a další veterán Cheikhou Kouyate. Velkou nejistotou a otazníkem v záložní řadě je pro Cissého forma Papeho Maty Sarra, který po přestupu z Mét do Tottenhamu v novém působišti ještě nenastoupil.

Predikce

Ve skupině A, kde je papírově nejsilnějším výběrem Nizozemsko, bude pro Senegal klíčový už úvodní zápas právě proti svěřencům Louise Van Gaala. Případný úspěch by Cissého týmu v konkurenci Ekvádoru a Kataru pootevřel dveře k postupu do play off.

Nejlepšího výsledku na mistrovství světa dosáhl Senegal hned při svém prvním vystoupení v roce 2002, kde s Cissém jako kapitánem došel až do čtvrtfinále. I tehdy k tomu výrazně napomohlo vítězství v prvním zápase proti jednomu z nejsilnějších týmů, tehdejším úřadujícím šampionům z Francie.

Senegal přijíždí do Kataru s důvěrou ve vlastní schopnosti. Postup do další fáze by pro něj určitě měl být cílem, byť nevyzpytatelný Ekvádor může představovat nečekaně silného konkurenta.

Ať už dopadnou jakkoli, Lvi z Terangy bezpochyby mají na to dojít stejně daleko, jako se to povedlo jejich předchůdcům v roce 2002. A po triumfu na Africkém poháru národů přesvědčit o své fotbalové síle celý svět.

MS ve fotbale Katar: Skupina A
MS ve fotbale Katar: Skupina AFlashscore