Aspiranti na postup: Němci, předminulí šampioni, budou napravovat historické selhání

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Aspiranti na postup: Němci, předminulí šampioni, budou napravovat historické selhání
Němci přivezli do Kataru řadu talentů, jako třeba Jamala Musialu.
Němci přivezli do Kataru řadu talentů, jako třeba Jamala Musialu.
Profimedia
Patří Německo mezi favority mistrovství světa? V čele s kapitánem Manuelem Neuerem a dalšími oporami suverénního Bayernu má reprezentační trenér Hansi Flick k dispozici výborný tým. Jenže k úplné sehranosti jeho souboru stále ještě něco chybí, navíc přišel o klíčového útočníka…

Úvod

Německo je kandidátem na zisk titulu pokaždé. V letech 2002-2014 bylo vždy minimálně v semifinále, v Brazílii následoval vrchol neuvěřitelně úspěšné dekády. Zázračné dítě Mario Götze vstřelilo rozhodující gól ve finále proti Argentině kolenem. Seznam "1954, 1974, 1990", který rocková skupina Sportfreunde Stiller s radostí přetvářela do písňových textů, se konečně dočkal přírůstku.

Die Mannschaft jsou turnajovým týmem a vždy, když na tom nejvíc záleží, podají spolehlivý výkon. Ovšem šampionát v Rusku 2018 a mistrovství Evropy, které bylo kvůli covidu odloženo na rok 2021, toto přesvědčení nabouraly.

Na minulém mundialu se tým po úvodní porážce s Mexikem už pořádně nesebral. A svěřenci kouče mistrů světa Jogiho Löwa vypadli ve skupině. Poprvé v historii. Na evropském šampionátu pak Němci prohráli v osmifinále s Anglií 0:2.

V Kataru má být negativní série zastavena. Mimochodem, sotvakde je pouštní turnaj tak kontroverzní jako na německé fanouškovské scéně. Diskuse o situaci v oblasti lidských práv určuje veřejný diskurz. Na německých stadionech jsou pravidelně k vidění bojkotové transparenty. Tématu se nevyhne žádný fotbalový pořad.

Silné stránky

Löwův staromódní přístup má změnit Flick, jenž je považován za modernější typ kouče. Jeho debut v Lichtenštejnsku v září 2021 byl netrpělivě očekáván. Nasadí zadní trojku, nebo čtyřku? Na které hráče ukáže, jak chce opravit problémová místa v obraně a v centru útoku?

Zápas skončil nevýraznou výhrou 2:0. A outsider z Lichtenštejnska dělal Němcům místy problémy. Nová naděje Jamal Musiala byla světélkem naděje.

Musialovi je pouhých 19 let, ale už týdny je jedním z nejdůležitějších hráčů Bayernu. Zakládá útok za útokem, je nečitelný s míčem, výborně vidí své spoluhráče a také ví, kde je branka.

Je také důležitou součástí Bayernu. Úroveň koordinace v určitých částech týmu je jedinečná. Dynamický styl hry Serge Gnabryho nebo Leroye Saného doplňuje vynikající dlouhé míče Joshuy Kimmicha a tvůrčí duch Leona Goretzky.

Právě on s Kimmichem nebo Ilkayem Gündoganem z Manchesteru City představují ohromnou zbraň. V žádné jiné řadě nemá Flick tak široký výběr jako ve středu zálohy. Konkurence by mohla dohnat německé hvězdy ke špičkovým výkonům.

Faktor štěstí pak představuje Götzeho návrat. Příběh střelce zlatého gólu MS 2014 je dobře známý. Předpokládaný kariérní krok zpět – přesun do PSV Eindhoven – se ukázal jako trefa. Třicetiletý hráč si sice pravděpodobně v Kataru zahraje jen pár minut, ale slouží jako skutečný talisman mužstva.

Slabé stránky

Flick se musí vyrovnat s některými absencemi souvisejícími se zraněním. Především Marca Reuse. Ten už nemohl být v Brazílii, kdy stejně jako nyní stávkoval jeho kotník. Obzvláště hořké pro Flicka, jenž se pokusil napasovat možná nejtalentovanějšího německého hráče své generace jako spojku zálohy s útokem. A Reus přinesl potřebnou kvalitu k rychlému přenesení míče dopředu bez velkých prodlev.

I Timo Werner původně hrál důležitou roli. Flick bývalého legionáře Chelsea stavěl jako jediného útočníka. Werner dobře zapadl do nového systému a měl vlohy pro kombinační hru proti těsně bránícím soupeřům i pro rychlé přechodové situace.

Všemu ještě chybělo samotné využívání šancí. Proto často jako jeho záloha působil Lukas Nmecha, jenž je spíše klasickým hrotovým útočníkem. Krátce před začátkem turnaje se ovšem oba vážně zranili.

Místo nich přišli Niclas Füllkrug z Brém a Youssoufa Moukoko z Dortmundu, ani jeden přitom neodehrál v seniorské reprezentaci jediný duel. Přesto mají zajištěné místo v letadle do Kataru. Füllkrug hrál loni s Werderem druhou ligu, v nové sezoně už ale v nejvyšší soutěži stihl 10 gólů.

Ideální jedenáctka

Neuer – Kehrer, Süle, Rüdiger, Raum – Kimmich, Goretzka – Gnabry, Musiala, Sané – Havertz.

Flick rád používá hybridní systém. Během jeho dosavadních 15 zápasů ve funkci národního trenéra se rozestavení měnilo mezi 4-2-3-1 a 3-2-4-1. Krajní obránci hráli důležitou roli v jeho plánech.

Při držení míče se jeden z nich posouval dopředu, druhý se přidal ke středním obráncům. Hráčem, který zůstal vzadu, byl většinou Thilo Kehrer. Bývalý obránce PSG je od srpna ve West Hamu. Přestože nepředstavuje žádnou extratřídu, Flick si ho velmi oblíbil a téměř bezmezně mu věří.

V brance má samozřejmě neochvějnou pozici kapitán Manuel Neuer. Na stoperu se objeví Antonio Rüdiger, který má lehké zranění kyčle a stále nedokázal vytlačit Rakušana Alabu ze základní sestavy Realu Madrid.

V útoku se aktuálně jeví jako nejbezpečnější možnost použití Kai Havertze jako falešné devítky. To, že by Füllkrug nebo Moukoko ve velmi krátké době dorostli do kandidátů na zahajovací jedenáctku, lze zatím vyloučit. Minimálně proti Japonsku má Havertz místo pod palcem.

Kdo s koho

Kraje obrany, to je pro Němce problém. Těžko říct, kdo dostane svěřený ten levý. Robin Gosens, jenž jej obhospodařoval loni během Eura, se nevešel do nominace. David Raum sice odehrál báječnou minulou sezonu za Hoffenheim, kdy udivoval běžeckou silou a přesnými centry, jenže po přestupu do Lipska svou předchozí formu marně hledá.

Přesto na něj Flick spoléhá. Místo v kádru pro mistrovství světa si vydobyl i kapitán Freiburgu Christian Günter. Legenda breisgauského klubu často řeší útočné i obranné akce s nadprůměrnou inteligencí. Jak už bylo zmíněno výše, v nouzi by tuto pozici mohl obsadit i Kehrer.

Predikce

Tým je stále ve fázi hledání, jak ukazují špatné výsledky v Lize národů. Jediným úspěchem proti špičkovému týmu v ní byl červnový triumf 5:2 nad Itálií. Nicméně v úvodním zápase turnaje proti Japonsku je výhra nutností. Pokud Němci odstartují lépe než v roce 2018 v Rusku, mohli by jít do těžkého duelu s vyzyvatelem Španělskem s vervou. Osmifinále je pro ně povinné, semifinále se zdá být dosažitelné. Účast ve finále – nebo dokonce triumf na mistrovství světa – by však byl překvapením.

MS Katar, tabulka skupiny E
Flashscore