Aspiranti na postup: Francie přijela do Kataru obhájit zlato pod hrozbou Damoklova meče

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Aspiranti na postup: Francie přijela do Kataru obhájit zlato pod hrozbou Damoklova meče

Kylian Mbappé bude bezesporu klíčovým mužem Francie.
Kylian Mbappé bude bezesporu klíčovým mužem Francie.Profimedia
Francouzský národní tým přicestoval do Al-Messile, svého tábora na předměstí Dauhá, aby obhájil titul mistra světa. Poslední výsledky Les Bleus z Eura 2020 a Ligy národů však napovídají, že soubor trenéra Didiera Deschampse je plný pochybností a nejistot. V Kataru bude chybět Paul Pogba, který měl na zlaté jízdě z Ruska velký podíl, zatímco forma a zdraví hráčů jako Benzema, Varane, Kimpembe nebo Griezmann vyvolává otázku: Je Francie připravena na obhajobu? První odpovědi přijdou už v úterý 22. listopadu, kdy se ve 20:00 postaví Austrálii.

Úvod

"Kolektiv je na prvním místě," opakoval mnohokrát Didier Deschamps předtím, než Les Bleus získali v Rusku svůj druhý titul mistrů světa. Je však třeba si položit otázku, zda to platí i v roce 2022. Poslední výsledky Francie, která na posledním Euru vypadla se Švýcarskem po neproměněné penaltě Kyliana Mbappého už v osmifinále, ve fanoušcích rozhodně nevzbuzují naději.

Francie v rámci skupinové fáze vyzve mimo jiné Dánsko (26. listopadu), kterému v Lize národů dvakrát podlehla (1:2 a 0:2). Les Bleus budou doufat, že je nepotká stejný osud jako jejich krajany v roce 2002 v Jižní Koreji, kdy dánské duo útočníků Dennis Rommedahl, Jon Dahl Tomasson tehdejší soubor trenéra Rogera Lemerra vyřadilo.

Poslední zápasy Francie
Poslední zápasy FrancieFlashscore

Silné stránky

Jednou z hlavní předností francouzského výběru je bezpochyby individuální síla v ofenzivě. V podobné roli, jakou ztvárnil ve filmu Revenant Leonardo DiCaprio, a za níž následně obdržel svého jediného Oscara, se nachází Karim Benzema. Čerstvý držitel Zlatého míče totiž před čtyřmi lety v Rusku chyběl a stále tak usiluje o zlato ze světového šampionátu, čímž by zkompletoval už tak dost bohatou sbírku cenných trofejí.

Benzema bude po boku Mbappého hlavní ofenzivní zbraní Les Bleus. Ale bude to právě rodák z Bondy, bez něhož by Francie v roce 2018 jen těžko došla na úplný vrchol, kdo si bude chtít získat hodně pozornosti. Obě světové hvězdy budou opěrnými body francouzského útoku.

V jejich blízkosti bude přítomen pro Deschampse klíčový muž – Olivier Giroud. Druhý nejlepší střelec v historii francouzského národního týmu (49 gólů), který se po Euru 2020 chvíli ocitl mimo reprezentační kádr, je zpět a znovu se dá očekávat, že bude patřit mezi nepostradatelné. Nesmírně kvalitní ofenzivu, které bude scházet kvůli zranění rozjetý Christopher Nkunku z Lipska, doplní Ousmane Dembelé či Kingsley Coman.

Slabé stránky

První pochybnost, která může vyvstat na povrch, je, zda je Deschampsova "teorie kolektivu" stále aktuální. Kvůli zranění totiž schází Paul Pogba i N'Golo Kanté – oba velmi stěžejní články. První jmenovaný byl v Rusku lídrem kabiny, druhý zase platil za tahouna díky své nevyčerpatelnosti na hřišti. Kromě toho byli oba srdcem taktické hry Les Bleus a ztělesňovali tak sílu kolektiku, který Deschamps vytvořil.

Teď oba Francii scházejí, což se ostatně projevilo v posledních měsících na výsledcích. Všichni jsou si dobře vědomi, že hru týmu dělá střed pole. Právě tam se rodí ty nejlepší týmy. Realizační kádr bude muset v tomto ohledu odvést spoustu práce, neboť před startem turnaje je třeba střed zálohy přebudovat.

Prvním stavebním kamenem přestavby je Aurélien Tchouaméni z Realu Madrid. Kdo ho ale doplní? Jeho bývalý parťák z Monaka Youssouf Fofana? Nebo snad Adrien Rabiot, jeden z nejlepších hráčů Juventusu v této sezoně? Odpovědi nám dá až první utkání v Kataru.

Poslední možná slabina se týká defenzivy a zdravotní či fyzické nejistoty jejích členů. Francie inkasuje příliš mnoho gólů a to zejména kvůli přechodu ze čtyřčlenné defenzivu na tříčlennou. A zároveň kvůli množství zranění, které střed obrany zasáhlo. V ideální kondici zřejmě nebude Raphael Varane, dříve opora Realu Madrid, dnes stoper Manchesteru United, který na konci října utrpěl zranění stehna. Pokud se budeme bavit o formě, otazník visí nad Presnelem Kimpembem, který se od začátku sezony potýká s řadou zdravotních patálií.

Stejně jako Pogba a Kanté patří také obránci mezi nejdůležitější články kolektivu Les Bleus, který se v roce 2018 podílel na historicky druhém francouzském zlatu z MS. A to jak na hřišti, tak v šatně. Jejich nepřítomnost by byla velmi problematická. Zvláště pak v případě, že si Karim Benzema po zranění nevzpomene na starou dobrou formu…

Ideální jedenáctka

LlorisPavard, Varane, Kimpembe, Lucas Hernández (Theo Hernández) – Tchouaméni, Rabiot – Dembelé, Griezmann, Mbappé – Benzema.

Nominace 25 hráčů napověděla, že se trenér Didier Deschamps vrátí k systému se čtyřmi obránci, což ostatně sám naznačil 9. listopadu na tiskové konferenci. "Je za tím dlouhá analýza, spousta diskuzí. Zdrojem mých úvah jsou pocity některých hráčů. V systému se třemi obránci jsme v některých zápasech dokázali spoustu dobrých věcí, ale často jsme byli nevyrovnaní. Abyste uspěli na takové turnaji, musíte být pevní v obraně. Budeme muset lépe a kvalitněji bránit. Jsem přesvědčen, že to bude lepší a vhodnější," řekl kouč k návratu ke starému rozestavení.

Dá se tedy předpokládat, že se Les Bleus vrátí k systému, který fungoval na posledním zlatém MS. Aby se Francie přiblížila obhajobě, měl by Deschamps vsadit na osvědčené muže z Ruska – Varaneho, Pavarda a Lucase Hernándeze. Kimpembe by pak měl zaujmout pozici Samuela Umtitiho.

Ve středu zálohy padne bez diskuzí volba na Tchouaméniho, kterého by měl doprovázet zkušený Adrien Rabiot. Vpředu není pochyb o startu Mbappého, Benzemy a Griezmanna. Jediná nejistota se týká pravého křídla, kde operuje nejčastěji Dembelé. Forma barcelonského šikuly však není zrovna oslnivá a do hry by se tak mohl dostat Kingsley Coman.

Predikce

Vzhledem k nejistotě zdravotního stavu a kondice některých hráčů bude muset Francie ve skupinové fázi zabrat, aby si zajistila postup z prvního místa. Dánsko, které je dobře známé realizačnímu týmu i hráčům, bude ve skupině D jejím největším nepřítelem. V jejich vzájemném střetnutí je těžké určit favorita, protože především francouzský tým má stále hodně neznámých. Les Bleus jsou sice obhájcem titulu, musí si však dát pozor, aby neusnuli na vavřínech.

MS ve fotbale Katar: Skupina D
MS ve fotbale Katar: Skupina DFlashscore