Aspiranti na postup: Poláci s Lewandowskim mají skromné cíle. Projít tak ze skupiny…

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Aspiranti na postup: Poláci s Lewandowskim mají skromné cíle. Projít tak ze skupiny…
Robert Lewandowski (vlevo) je podle mnohých nejlepším hráčem současnosti. Potvrdí to v Kataru?
Robert Lewandowski (vlevo) je podle mnohých nejlepším hráčem současnosti. Potvrdí to v Kataru?Profimedia
Polští fanoušci jistě sní o tom, že Robert Lewandowski a spol. navážou na mistrovství světa v Kataru na časy z let 1974 a 1982, kdy bíločervení získali bronzové medaile. Nyní však bude nesmírně těžké tento výsledek zopakovat. Ovšem už jen pouhý postup ze skupiny by pro Poláky znamenal úspěch a nejlepší výsledek od roku 1986, kdy se jejich reprezentaci na šampionátu naposledy podařilo dostat se do play off.

Úvod

Předchozí mundial skončil pro tým vedený Adamem Nawalkou katastrofou. Bíločervení odjížděli do Ruska s velkými nadějemi, ty se ale zhroutily prakticky po prvním utkání, kdy tým musel uznat převahu Senegalu. "Zápas o všechno" s Kolumbií také nevyšel a ani vítězství v posledním duelu s Japonskem (zvláště s ohledem na okolnosti tohoto triumfu a pověstný "low pressing") nedokázal fanouškům zpříjemnit náladu. Ti se tak opět museli smířit s tím, že Polsko končí svou účast na velkém turnaji po třech zápasech ve skupině.

Nynější trenér Czeslaw Michniewicz je ale ohledně nadcházejícího turnaje v Kataru optimistický. Bývalý lodivod Legie Varšava se před rozesláním pozvánek na mistrovství světa rozhodl sejít s bývalými kouči, kteří měli v minulosti možnost vést polskou reprezentaci na velkých akcích, jako byli Jerzy Engel, Pawel Janas nebo Adam Nawalka, aby si promluvili o tom, jak na turnaji řídit tým. Michniewicz je navíc v celém Polsku dlouhodobě považován za experta dobře připraveného na svou profesi, takže se zdá, že bíločervení budou na turnaj takticky dobře nachystáni.

Silné stránky

Při pohledu na silné stránky národního týmu je těžké nezmínit útočnou řadu, konkrétně Roberta Lewandowského, který si i po přestupu do Barcelony stále udržuje vysokou formu. Kapitán týmu nasázel v této sezoně LaLigy už 13 branek a v tabulce střelců má o celých pět zásahů náskok před druhým Borjou Iglesiasem z Realu Betis. 

Hra v Barce Lewovi jednoznačně svědčí – od přesunu do Španělska se ještě víc zapojuje do kombinace celého týmu, z čehož vyplynuly už čtyři asistence. A dopady každodenní hry s takovými plejery, jako jsou Pedri, Dembélé nebo De Jong, by se měly projevit i v reprezentaci. Lewandowski se určitě bude snažit častěji hledat své spoluhráče a vytvářet pro ně střelecké příležitosti. Vliv barcelonského snajpra na hru Michniewiczova týmu je obrovský – když má špatný den, trpí celý tým. Ve své formě ale dokáže udělat rozdíl, který v urputném zápase s Mexikem nebo mimořádně důležitém střetu se Saúdskou Arábií může naklonit misky vah vítězství ve prospěch polské reprezentace.

Sluší se také připomenout, že Michniewicz občas rád vsadí na dva útočníky. Druhý nejofenzivnější hráč na hřišti má v této formaci za úkol spolupracovat s Lewandowskim a využívat volná místa na hřišti, která vznikají díky tomu, že hvězdu Barcelony často kryjí až dva obránci. A i zde má Michniewicz důvody ke spokojenosti, protože Arkadiusz Milik, Krzysztof Piatek a Karol Swiderski jsou ve formě. Díky tomu je kouč schopen využívat různé varianty a přiřazovat je ke konkrétnímu soupeři, což může být velkou přidanou hodnotou pro celý tým.

Slabé stránky

Ještě nedávno to vypadalo, že střed zálohy je formace, se kterou mohou být Poláci relativně v klidu. Michniewicz měl mít do této řady k dispozici Jakuba Modera, který pravidelně hraje Premier League za Brighton, a mimořádně bojovného Jacka Goralského. Oba tito hráči ale utrpěli zranění, jež je vyřadila z jejich snů o účasti na mistrovství světa. Navíc další zkušený týmový hráč Mateusz Klich přestal pravidelně hrát za Leeds a z tohoto důvodu na mistrovství světa nepojede. A najednou je srdce sestavy velký problém, který může být obtížné opravit.

Nakonec se Michniewicz rozhodl jmenovat pro mistrovství světa šest záložníků. A zatímco Piotr Zielinski a Sebastian Szymanski jsou momentálně v opravdu dobré formě, úroveň zbylé čtveřice je jakousi neznámou. Grzegorz Krychowiak strávil poslední měsíce v arabském Al Šabábu, kde pravidelně nastupoval, ale oblíbený "Krycha" na nějakou dobu výrazně klesl a zakládat na něm střed zálohy je velmi riskantní. Mnoho fanoušků počítá s dobrou dispozicí Krystiana Bielika, který má velký potenciál, ale často se potýká se zraněními. A to je největší problém – zdravý Bielik může zaručit správnou úroveň, ale horší je, když během turnaje vypadne. Pak není mnoho skutečných alternativ, jak jej nahradit. 

V týmu jsou ještě Damian Szymanski a Szymon Žurkowski, ale oba nejsou plně prověřeni na mezinárodní úrovni. Szymanski se proslavil především vyrovnávací brankou v utkání s Anglií v kvalifikaci mistrovství světa, jinak ale v reprezentaci reálnou šanci prezentovat své umění nedostal. Žurkowski zase v tomto ročníku neodehrál na hřištích Serie A v barvách Fiorentiny dohromady ani 90 minut, takže lze jen těžko počítat s fotbalistou bez zápasového rytmu, jenž by dokázal zachránit národní tým během mistrovského turnaje.

Ideální jedenáctka

Szczesny – Cash, Glik, Kiwior, Bednarek, Zalewski – Bielik, Krychowiak, Zielinski – Lewandowski, Swiderski.

Michniewicz dlouhodobě zkouší hru polské reprezentace se třemi středními obránci podpořenými rychlými beky, jejichž roli by plnili Matty Cash a Nicola Zalewski. Ve středu obrany mají jisté místo Kamil Glik a Jan Bednarek, kteří spolu nastupují dlouho a pravidelně. V Kataru by je měl podpořit Jakub Kiwior, jenž za výkony ve Spezii sbírá skvělé hodnocení.

Jisté místo v sestavě má ​​brankář Juventusu Wojciech Szczesny, který tak dostane další šanci představit se během mistrovského turnaje. Poslední šampionáty se mu úplně nevydařily, ať už to byla červená karta na ME 2012 v zápase s Řeckem nebo laciný gól v duelu se Senegalem na MS v Rusku 2018. Dvaatřicetiletý borec je ale nyní ve formě, má za sebou i úspěšné kvalifikace na šampionát v Kataru, a tak nezbývá než doufat, že tento turnaj pro něj bude mnohem úspěšnější než ty předchozí.

Ve středu pole bude Michniewicz sázet pravděpodobně na tři hráče. Dva defenzivní záložníci v podobě Bielika a Krychowiaka a také ofenzivní Zieliński, který bude zodpovědný za tvorbu útočných akcí bíločerveného týmu. Naprostou jistotou v útočné řadě je Lewandowski, po jehož boku by se měl objevit  Swiderski, který se v této konfiguraci často objevoval jak v Lize národů, tak v průběhu kvalifikačních kol.

Kdo s koho

Při pohledu na složení polské reprezentace je největší neznámou levý kraj hřiště. Zatímco Cash se zdá být sázkou na jistotu napravo, Zalewski v předchozích zápasech v národním týmu nenastupoval vždy v základu. Bývalý trenér Legie Warszawa má na křídlech také Przemyslawa Frankowského, Kamila Grosickiho, Michala Skorase a Jakuba Kaminského, a když k tomu připočteme Sebastiana Szymanského, který umí zahrát i na kraji, je to slušný přetlak…

Mnoho fanoušků také zajímá, který útočník dostane od první minuty šanci hrát po boku Lewandowského. Před pár lety by měl v sestavě téměř jisté místo MIlik. Dnes se však zdá, že pro trenéra je nejlepší volbou Swiderski, který, kdykoli dostal šanci nastoupit za národní tým, nikdy nepropadl a vstřelil řadu důležitých gólů. A koneckonců se svou šancí počítá i Piatek, díky čemuž je rivalita v útočné řadě stejně zajímavá jako na krajích.

Predikce

Polsko se dostalo do skupiny, kde se střetne se dvěma rivaly z Ameriky, kteří jsou vždy záludní. Zatímco vítězství nad Argentinou lze považovat za sci-fi, bíločervený tým jistě má na to, aby porazil Mexiko a Saúdskou Arábii, nejslabší ve skupině. Aby k tomu však došlo, musejí Michniewiczovi hoši hrát na maximum svých možností a oprostit se od individuálních chyb, k nimž v minulosti často docházelo. Zdá se, že první zápas mezi Poláky a Mexikem bude klíčový pro uspořádání tabulky skupiny C. Týmu se podaří postoupit ze skupiny, ale jeho putování turnajem končí v osmifinále, kde je možná konfrontace Poláků s extrémně silnými Francouzi.

MS ve fotbale Katar: Skupina C
MS ve fotbale Katar: Skupina CFlashscore