Aspiranti na postup: Messiho Argentina usiluje v Kataru o historický úspěch

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Aspiranti na postup: Messiho Argentina usiluje v Kataru o historický úspěch
Aspiranti na postup: Messiho Argentina usiluje v Kataru o historický úspěch
Aspiranti na postup: Messiho Argentina usiluje v Kataru o historický úspěchProfimedia
Dvojnásobní světoví šampioni z Argentiny stále čekají na své třetí vítězství na mistrovství světa, od jehož posledního zisku uplynulo 36 let. Do Kataru přijíždí tým jako jeden z favoritů celého turnaje.

Úvod

Tento tým potvrdil své fotbalové kvality vítězstvím na loňském Copa America a finálovou porážkou Brazílie na slavném Maracaná. V tu chvíli každý věděl, že s Argentinou je třeba počítat.

Před letošním mistrovstvím světa lze s jistotou říci, že Argentina se nikoho nebojí a Lionel Messi udělá vše pro to, aby napodobil Diega Maradonu a potěšil svůj národ tak, jako slavný Diego v roce 1986.

Předchozí mistrovství světa (2018) skončilo pro Argentinu naprostou katastrofou, proto Jorge Sampaoli hned po turnaji přišel o místo trenéra.

Dočasně ho nahradil jeho tehdejší asistent Lionel Scaloni, který později dostal šanci vést národní tým na Copa America 2019. V té době už nebyl jen dočasným trenérem. Dovedl tým ke třetímu místu a o dva roky později dokonce zvítězil.

Nyní Scaloni jako nejmladší trenér ve finále mistrovství světa připravuje Los Albicelestes na cestu za ziskem nejdůležitější fotbalové trofeje. A je třeba říci, že se mu příprava doposud dařila velmi dobře.

Naposledy Argentinci ve středu v posledním přátelském utkání před turnajem proti Spojeným arabským emirátům oslavili výhru 5:0 a přijedou na mistrovství světa s šestatřiceti neprohranými zápasy v řadě. Poslední utkání prohráli v semifinále zmíněného turnaje Copa America 2019.

Tímpádem budou mít v prvním zápase skupinové fáze (proti Saúdské Arábii) šanci vyrovnat rekord v počtu po sobě jdoucích zápasů, v nichž národní tým neprohrál - tento rekord v současnosti s 37 výhrami patří Itálii. Tato série skončila měsíc poté, co Itálie vyhrála Euro 2020.

Silné stránky

Jak se na hlavního favorita mistrovství světa sluší a patří - Argentina má skutečně mnoho silných stránek. Když se řekne argentinský národní tým, vybaví se každému jméno Messi a s ním spojená neskutečná ofenzivní síla.

Tentokrát tomu není jinak. Před několika lety tvořili argentinský útok Messi, Sergio Aguero, Angel di Maria nebo Gonzalo Higuaín. Některá jména se změnila, ale údernost útoku zůstává stejná.

V současném Scaloniho týmu plní ofenzivní úkoly především Messi a Di Maria, ale také smrtící Lautaro Martinez. On i Messi vstřelili v kvalifikaci po sedmi gólech.

Na hřišti se však neprosazují jen útočníci. Silnou stránkou Argentiny je také střed pole, tam díky kreativitě umí držet míč a vytváří spoustu šancí pro trojici hráčů vpředu.

Během kvalifikace na mistrovství světa byli v tomto ohledu tahouny Giovani Lo Celso a Rodrigo de Paul. První jmenovaný si připsal pět asistencí, jenže z turnaje ho bohužel vyřadilo zranění. Ten druhý si připsal tři asistence a z tohoto pohledu patřil k nejlepším.

Se záložníky, kteří mají míč pohodlně přilepený k noze a pravidelně předvádějí svůj um, je pro Argentinu snadné převzít kontrolu nad zápasem. Během kvalifikace zaznamenali jen ve třech zápasech nižší procento držení míče než jejich soupeři, a přesto dokázali všechny tyto zápasy vyhrát.

V dřívějších Messiho letech měla Argentina problémy především v obraně. Čím dále byl míč od útočníků, tím více se zdálo, že úroveň hry klesala. Brankáře nevyjímaje. V posledních letech totiž Argentině gólman světové úrovně citelně chyběl.

Scaloni se snažil najít nejlepší variantu a poté, co vyzkoušel osm brankářů, se rozhodl pro Emiliana Martineze. Gólman Aston Villy má za sebou skvělou klubovou sezonu a formu si přenesl i do národního týmu. V kvalifikaci na MS zaznamenal šest čistých kont a dosáhl nejvyššího počtu zastavených střel ze všech. Jeho výkony budou mít zásadní význam pro případný úspěch Argentiny v Kataru.

Slabé stránky

Tým cestuje do Kataru s gigantickou sérií bez porážky. A kromě toho je tu Messi, jeden z nejlepších fotbalistů v historii. To mluví samo za sebe.

Kdyby bylo snadné najít v argentinském týmu slabiny, nebyl by jedním z favoritů na vítězství v turnaji, že?

Jediným výrazným oslabením je tedy už zmíněné zranění Lo Celsa, jenž byl v kvalifikaci velmi důležitou postavou. Tento problém by neměl být vnímán jako zásadní slabina celku, nicméně jeho absence je rozhodně ztrátou.

Pokud bychom si měli na něco stěžovat, byla by to možná historie finále argentinské reprezentace v Messiho éře. Copa America 2007, mistrovství světa 2014, Copa America 2015, Copa America 2016 - Argentina byla ve finále všech těchto soutěží, a přesto Messi nedokázal vyhrát svou vytouženou první trofej s národním týmem až do roku 2021.

Tato historie téměř vítězných zápasů naznačuje, že možné problémy s mentalitou a schopností dotáhnout důležité boje do vítězného konce mohou být opravdovou slabinou.

Ideální sestava

Emiliano Martinez - Nahuel Molina, Cristian Romero, Nicolas Otamendi, Nicolas Tagliafico - Guido Rodriguez, Alexis Mac Allister, Rodrigo de Paul - Angel di Maria, Lautaro Martinez, Lionel Messi.

Kdyby se síla týmu poznala podle kvality náhradníků, pak skutečnost, že na lavičce Argentiny pravidelně sedávají Paulo Dybala a Lisandro Martinez vypovídá o tom, jak působivý tým to je.

Jak již bylo zmíněno, v poslední době měla Argentina největší problémy s brankáři a středními obránci. Bylo obtížné najít hráče, kteří by se kvalitou vyrovnali hráčům jako Sergio Romero, Ezequiel Garay a Martin Demichelis, kteří se na těchto klíčových postech objevili ve finále mistrovství světa 2014.

Je pravda, že na těchto postech jim špičkoví hráči stále chybí, ale jak současná forma, tak věk Emiliana Martineze a Christiana Romera (24 let) dokazují, že jak v Kataru, tak v příštích letech by v obraně neměly být žádné kritické problémy.

Při absenci Lo Celsa vypadá záloha skutečně o něco slabší a více zodpovědnosti za rozehrávku bude muset převzít De Paul. Nicméně vždy se lze spolehnout i na to, že Messi pomůže v hloubi pole.

Jak jistě tušíte, v útoku žádné problémy nejsou. Argentina byla ofenzivou vždy proslulá. Lautaro Martinez a Julian Alvarez ukazují, že ani v budoucnu by neměla chybět palebná síla. Oběma samozřejmě vévodí legendy, které jsou stále skutečným srdcem tohoto týmu - Messi a Di Maria.

Predikce

Argentinci měli štěstí a vyhnuli se těžkému losu. Po 36 zápasech bez porážky se Scaloniho svěřenci v žádném případě svých soupeřů ze skupiny C - Polska, Mexika a Saúdské Arábie - jen tak nezaleknou. Skupinovou fázi by měli zakončit se všemi devíti dostupnými body. Očekávejte, že na turnaji dojdou daleko, možná dokonce až do sladkého konce.

MS ve fotbale Katar: Skupina C
MS ve fotbale Katar: Skupina CFlashscore