Aspiranti na postup: Dokáže Dánsko znovu prokázat své kvality na velké scéně?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Aspiranti na postup: Dokáže Dánsko znovu prokázat své kvality na velké scéně?
Aspiranti na postup: Dokáže Dánsko znovu prokázat své kvality na velké scéně?
Aspiranti na postup: Dokáže Dánsko znovu prokázat své kvality na velké scéně?Profimedia
Dánský národní tým se v posledních letech ve světovém žebříčku výrazně posunul. Semifinále na mistrovství Evropy v roce 2021, první místo v kvalifikační skupině na nadcházející mistrovství světa v Kataru a skvělé výkony v letošní Lize národů vynesly Dánsko na desáté místo světového žebříčku FIFA.

Úvod

Zápasová bilance trenéra Kaspera Hjulmanda před červnem 2022 byla 19-3-6, včetně remízy s Anglií v semifinále mistrovství Evropy. V tomto období prohráli Dánové dvakrát s Belgií, jednou s Finskem (v zápase, kde selhalo srdce Christiana Eriksena), jednou se Skotskem v bezvýznamném kvalifikačním utkání, když už měli jistý postup na mistrovství světa, a nakonec s Nizozemskem, když byla obrana značně oslabená.

Pod vedením Hjulmanda rozjel národní tým systém efektivní a zábavné hry s vysunutými křídly a velkým tlakem na míč, který zajišťuje rychlé protiútoky.

V závislosti na soupeři a zápase operuje kouč se dvěma nebo třemi středními obránci, nicméně v září proti soupeři ze skupiny mistrovství světa Francii překvapivě přešel na rozestavení 4-2-3-1.

V mužstvu je mnoho hladových mladých talentů, ale také pevné jádro stálic, jako jsou Kasper Schmeichel, Simon Kjaer a Christian Eriksen, kteří jsou lídry týmu.

Hjulmand opět dokázal sjednotit národ a před zahájením mistrovství světa panuje mezi fanoušky velký optimismus. Jedná se o tým, který ve svých nejlepších dnech dokáže porazit i ty nejlepší soupeře.

Silné stránky

Soudržnost. Dánský národní tým se po šokující srdeční zástavě Eriksena v zápase s Finskem na loňském mistrovství Evropy ještě více semknul. Dánové se z této hrůzné zkušenosti zvedli a dostali se až do semifinále, kde nakonec podlehli Anglii po prodloužení. I tak dánský tým sklidil za své energické výkony velkou chválu.

Aktuální tým je dobře sestavený a v poslední době zaznamenal solidní úspěchy, včetně dvou výher nad úřadujícími mistry světa z Francie. Právě týmová souhra a aktuální forma jsou skutečně silnou stránkou Dánů, která by jim měla dodat dostatek sebevědomí při vstupu do MS.

Slabiny

Největší slabinou Dánů je, že hned několik hráčů nemá ve svých klubech potřebné herní vytížení. To se týká především borců jako jsou Thomas Delaney, Kasper Dolberg a Mikkel Damsgaard.

Další hráče jako Andreas Cornelius, Jonas Wind, Christian Norgaard a Andreas Christensen postihla zranění, kvůli kterým pravděpodobně nejsou v optimální zápasové formě.

Ideální jedenáctka

Zde je velmi těžké určit ideální základní sestavu, jelikož Hjulmand střídá zejména dvě formace. Dánsko obvykle hrálo buď v rozestavení 4-3-3, nebo 3-4-3.

Zde je odhad základní jedenáctky v prvním zápase proti Tunisku:

4-3-3

Kasper Schmeichel - Rasmus Nissen Kristensen, Simon Kjaer, Joachim Andersen, Joakim Maehle - Thomas Delaney, Pierre-Emile Hojbjerg, Christian Eriksen - Jesper Lindstrom, Kasper Dolberg, Andreas Skov Olsen

3-4-3

Kasper Schmeichel - Andreas Christensen, Simon Kjaer, Joachim Andersen - Rasmus Nissen Kristensen, Thomas Delaney, Pierre-Emile Hojbjerg, Joakim Maehle - Andreas Skov Olsen, Kasper Dolberg, Christian Eriksen

Kdo s koho

Schmeichel je již několik let první volbou, co se týče otázky gólmanů. Ačkoli měl dánský brankář v Nice těžký start, zvedl se a opět vypadá jako špičkový gólman, kterého byli Dánové zvyklí vídat mezi tyčemi.

Ve středu obrany se po zranění oklepal kapitán Kjaer. Očekává se proto, že v Kataru by neměl chybět v zahajovací sestavě. Předpovědět, kdo bude jeho partnerem ve čtyřčlenné obraně, je však trochu složitější. Joachim Andersen hraje v Crystal Palace pravidelně, zatímco Christensen byl v Barceloně dlouho zraněný a teprve nedávno se dostal do formy. Ve tříčlenné obranné řadě Hjulmand pravděpodobně najde místo pro oba.

Na pozici levého obránce se pevně usadil Joakim Maehle a nemá na této pozici pořádného konkurenta. Na pravém beku je to jiné, zejména v podobě Rasmuse Kristensena z Leedsu a Daniela Wasse z Brondby. Wass má více zkušeností, zatímco Kristensen hraje na vyšší úrovni v Premier League.

Ve středu pole se Hjulmand pravděpodobně rozhodne pro Eriksena, Pierra-Emila Hojbjerga a Delaneyho. Posledně jmenovaný toho v Seville moc neodehrál, ale nejpřirozenější náhrada Christian Norgaard byl dlouhodobě zraněný a teprve se rozehrává. Proto se zdá, že přednost dostane Delaney.

Vpředu se ve svých klubech prosazují Andreas Skov Olsen a Jesper Lindstrom. Dolberg toho v Seville zatím moc neodehrál, ale vzhledem ke zranění Corneliuse i Winda je Dolberg dobrou volbou pro začátek turnaje.

Predikce

Dánský tým se v posledních letech zlepšuje a jak naznačuje jeho umístění na světovém žebříčku, může se měřit s nejlepšími národy.

Očekává se, že ze skupiny D snadno postoupí, ale to, jak si povede proti jednomu z favoritů turnaje v podobě Francie, by mělo rozhodnout o tom, zda se v této skupině umístí na prvním nebo druhém místě. Jak již bylo zmíněno, v poslední době má proti Francouzům dobrou bilanci.

Druhé místo ve skupině by však pro Dány znamenalo, že ve vyřazovací fázi by je mohl čekat ošemetný souboj se silnou Argentinou. Dostat se ze skupiny by mělo být pro tento tým minimálním cílem, nicméně jako známka úspěchu bude bráno čtvrtfinále, případně lepší umístění.

Tabulka skupiny D
Tabulka skupiny DFlashscore