Coleman při Diamantové lize v Číně vyrovnal nejrychlejší stovky sezony, Češi nestartují

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Coleman při Diamantové lize v Číně vyrovnal nejrychlejší stovky sezony, Češi nestartují

Aktualizováno
Christian Coleman během nedávného atletického MS.
Christian Coleman během nedávného atletického MS.Profimedia
Američan Christian Coleman (27) na mítinku atletické Diamantové ligy v čínském městě Sia-men vyrovnal nejlepší letošní výkony na 100 metrů. Vyhrál za 9,83 sekundy. Stejný čas zaběhli Brit Zharnel Hughes (28) v New Yorku a Američan Noah Lyles (26) při triumfu na nedávném mistrovství světa.

Na šampionátu v Budapešti Coleman výborně odstartoval, ale propadl se na páté místo se ztrátou devíti setin sekundy na vítěze. Tentokrát už udržel rychlost do konce a porazil o dvě setiny Jamajčana Kishanea Thompsona. Loňský mistr světa Fred Kerley skončil třetí za 9,96 sekundy. Olympijský šampion Marcell Jacobs se znovu v této sezoně nedostal pod deset sekund a vyrovnaným sezonním maximem 10,05 obsadil sedmou příčku.

Soutěž výškařek vyhrála favorizovaná Ukrajinka Jaroslava Mahučichová, která po rozhodnutí soutěže ještě vyrovnala nejlepší letošní světový výkon 202 centimetrů. V čele světových tabulek je společně s Australankou Nicolou Olyslagersovou.

Pozici novopečeného mistra světa v běhu na 800 metrů nepotvrdil Kanaďan Marco Arop. Ve finiši ho tentokrát předčil Keňan Emmanuel Wanyonyi, jenž výkonem 1:43,20 zaběhl nejrychlejší půlku sezony.

Domácí fanoušky potěšila diskařka Pin Feng. V závěrečné sérii hodila 67,41 metru a o devět centimetrů překonala vedoucí Chorvatku Sandru Perkovičovou. Překvapivá mistryně světa z Budapešti Laulauga Tausagaová skončila za 64,31 metru třetí.

Závod na 400 metrů překážek při absenci dvou nejrychlejších žen sezony Nizozemky Femke Bolové a Američanky Shamier Littleové ovládly Jamajčanky. Obsadily první tři místa, nejrychlejší byla bronzová medailistka z MS Rushell Clayotonová (53,56).

Na krátkých překážkách byl nejrychlejší Jamajčan Hansle Parchment. Olympijský šampion se po startu postupně propracovával dopředu, zvítězil za 12,96 sekundy a porazil i mistra světa Granta Hollowaye. Ten po problémech na závěrečných plůtcích doběhl třetí za 13,12. Dostal se před něj ještě americký krajan Daniel Roberts (13,03).

Diamantová liga se do Číny vrátila po čtyřech letech, žádný český atlet v Sia-menu nestartuje.