Jakob Ingebritsen po měsíci znovu překonal evropský rekord na 1500 metrech

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Jakob Ingebritsen po měsíci znovu překonal evropský rekord na 1500 metrech

Jakob Ingebritsen je král patnáctistovky.
Jakob Ingebritsen je král patnáctistovky.@Diamond_League
Norská hvězda Jakob Ingebritsen (22) znovu překonala evropský rekord v běhu na 1500 metrů. Na mítinku Diamantové ligy v Chorzówě ubral dalších 81 setin a dosáhl času 3:27,14. Oštěpařka Nikola Ogrodníková (32) obsadila čtvrté místo hodem dlouhým 60,55 metru. Výkonem roku 67,04 metru vyhrála Japonka Kitagučiová.

Nor téměř přesně po měsíci vylepšil vlastní maximum časem 3:27,14, z výkonu na Diamantové lize v Oslu ubral dalších 81 setin.

Staněk poprvé v sezoně zůstal bez změřeného výkonu, jeho maximem zůstává 21,71 z Turnova a ze Zlaté tretry. V Ostravě s ním český rekordman na konci června obsadil třetí místo stejně jako o téměř měsíc dříve ve Florencii, kde se výkonem 21,64 vrátil v Diamantové lize na stupně vítězů po šesti letech. Soutěž v Polsku ovládl světový rekordman Ryan Crouser z USA vrhem dlouhým 22,55 metru.

Staňkovi všechny pokusy "ulétly" mimo výseč. Jak vysvětlil v nahrávce pro média, v přípravě od posledního startu před dvěma týdny v Lausanne přizpůsoboval otočku kvůli bolavému kolenu. Lékaři zjistili, že má ve svalu u levého kolena dvě drobné trhlinky. "Museli jsme upravit nájezd do levé nohy. Na tréninku to celkem šlo, ale dneska, asi jak bylo vedro, jsem to točil po rameni a nešlo to do koule. Ty výkony lítaly mimo výseč o kousek, no a bohužel všechny tři. Je to ponaučení," řekl.

Mäki dosud běžela na patnáctistovce rychleji jen před dvěma lety při národním rekordu 4:01,23 v semifinále olympijských her v Tokiu. Podruhé v životě se jednatřicetiletá mílařka dostala pod hranici 4:04 a letošní maximum si vylepšila téměř o dvě sekundy. Závod skončil čtyřnásobným etiopským triumfem v čele s Hirut Mesheshaovou, jež zvítězila v rekordu mítinku 3:54,87.

"Až na poslední kolo se mi běželo fakt dobře. Na poslední dvoustovce jsem cítila, že mám ještě rezervu. Což je dobrá zpráva pro příště," uvedla Mäki v tiskové zprávě. "Trochu jsem myslela, že bych tady mohla zaútočit i na olympijský limit. Chybělo mi relativně málo (77 setin), ale i tak jsem šťastná. Před mistrovstvím světa ještě budu ladit formu na českém a finském mistrovství a pak mě čeká soustředění," dodala.

Ogrodníková se ze tří měřených pokusů dostala za 60 metrů jen ve druhé sérii a za bronzem zaostala o více než dva metry. Z vítězství se radovala japonská vrhačka Haruka Kitagučiová, jež se osobním rekordem 67,04 posunula do čela letošních světových tabulek.

Ingebrigtsen si pozici letošní jedničky upevnil a posunul se už na čtvrté místo v historickém pořadí před slavného Alžířana Núraddína Morceliho. Před Norem už jsou jen Keňané Asbel Kiprop (3:26,69) a Bernard Lagat (3:26,34) a světový rekordman Hicham el Guerrouj z Maroka (3:26,00).

Výkon roku předvedla i venezuelská trojskokanka Yulimar Rojasová, jež se zlepšila o dva centimetry na 15,18. Tři centimetry přidal k dosavadnímu výškařskému maximu roku Katařan Mutaz Issa Baršim, jenž překonal 236.

Naproti tomu Armand Duplantis se v tyčkařském sektoru musel spokojit s výkonem 601 cm, s pokusy o 613 neuspěl, přesto fenomenální Švéd slavil vítězství. To na stovce utrpěl první letošní porážku mistr světa Fred Kerley z USA, kterého časem 9,98 o setinu předčil Jihoafričan Akari Simbine.