Tyčkař Duplantis si dolétl pro světový rekord, na mítinku Diamantové ligy skočil 624 cm

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Tyčkař Duplantis si dolétl pro světový rekord, na mítinku Diamantové ligy skočil 624 cm
Armand Duplantis si dolétl pro světový rekord.
Armand Duplantis si dolétl pro světový rekord.Profimedia
Švédský tyčkař Armand Duplantis (24) hned při prvním letošním startu pod širým nebem vylepšil světový rekord. Na mítinku Diamantové ligy v čínském Sia-menu dnes skočil 624 centimetrů. Vlastní historické maximum z loňského finále Diamantové ligy v Eugene překonal o jeden centimetr.

Duplantis v halové sezoně po boji vyhrál mistrovství světa, ale dostal se maximálně na 605 centimetrů. Na venkovní sezonu, jejímž vrcholem budou olympijské hry v Paříži, se nachystal výborně. Na šesti metrech rozhodl o svém vítězství a pak si nechal zvýšit laťku na úroveň nového světového rekordu. Ani tady nezaváhal, byl to jeho čtvrtý platný skok ze čtyř pokusů v soutěži. Druhý Američan Sam Kendricks skočil 582 cm.

Olympijský šampion Duplantis posunul světový rekord už poosmé. Světovým rekordmanem je od února 2020, kdy v hale v Toruni skočil 617 centimetrů. Teprve podruhé v životě zahájil venkovní sezonu šestimetrovým pokusem. Před dnešním rekordním zápisem se mu to povedlo v roce 2022, kdy na diamantovém mítinku v Dauhá skočil 602 centimetrů.

Třetí nejrychlejší ženskou patnáctistovku všech dob zaběhla Etiopanka Gudaf Tsegayová. Zvítězila v čase 3:50,30, kterým se v historických tabulkách zařadila hned za světovou rekordmanku Faith Kipyegonovou z Keni (3:49,11) a krajanku Genzebe Dibabaovou (3:50,07). Osobní rekord si Tsegayová vylepšila o 2,79 sekundy.

Souboj bývalých světových šampionů na stovce vyhrál Christian Coleman, jenž v mírném protivětru zaběhl čas 10,13 sekundy a o čtyři setiny sekundy porazil amerického krajana Freda Kerleyho. Třetí skončil Jamajčan Ackeem Blake (10,20).

Vítězstvím v běhu na 200 metrů překvapila devatenáctiletá Australanka Torrie Lewisová. V deváté dráze zaskočila všechny americké favoritky v čele s úřadující mistryní světa ze stovky Sha'Carri Richardsonovou a triumfovala v čase 22,96 sekundy. Richardsonová skončila za ní o tři setiny sekundy druhá.

Soutěž diskařek vyhrála Američanka Valarie Allmanová výkonem 69,80 metru. Kubánka Yaimé Pérezová nenavázala na nedávný třiasedmdesátimetrový pokus, tentokrát hodila 68,83 metru a skončila druhá. Třetí příčku obsadila domácí mistryně světa z roku 2022 Feng Pin (67,07).