Charltonová už se o rekord nedělí. Ve finále halového MS stanovila na 60 metrů překážek nový

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Charltonová už se o rekord nedělí. Ve finále halového MS stanovila na 60 metrů překážek nový
Charltonová zvládla 60 metrů s překážkami za 7,65 sekundy.
Charltonová zvládla 60 metrů s překážkami za 7,65 sekundy.Profimedia
Bahamská sprinterka Devynne Charltonová (28) ve finále halového mistrovství světa v Glasgow překonala vlastní světový rekord na 60 metrů překážek. Zvítězila výkonem 7,65 sekundy, což byl o dvě setiny rychlejší čas než na únorovém mítinku v New Yorku. Osamostatnila se tak v čele historických tabulek. O primát se zhruba dva týdny dělila s Američankou Tiou Jonesovou (23), která na halovém mistrovství světa nestartovala.

Charltonová procházela dnešní soutěží v Glasgow bez zaváhání a po stříbru z Bělehradu 2022 se tentokrát stala halovou světovou šampionkou. Ve finále nechala o devět setin za sebou Francouzku Cyrénu Sambaovou-Mayelaovou. Bronz získala Polka Pia Skrzyszowská (7,79).

Charltonová se postarala o druhý světový rekord na tomto halovém šampionátu. V sobotu přepsala historické tabulky nizozemská čtvrtkařka Femke Bolová.

Světový titul ve skoku do výšky získal Novozélanďan Hamish Kerr. Zajistil si ho už na 231 centimetrech a pak ještě vyrovnal oceánský rekord 236. Stříbro si odnesl Američan Shelby McEwen, který překonal 228 a díky lepšímu zápisu odsunul na třetí příčku obhájce titulu Korejce U Sang-hjoa.

Mužské finále štafety na 4x400 metrů bylo tentokrát bez české účasti. V americké štafetě nastoupil sprinter Noah Lyles, který by rád běžel dlouhou štafetu i na olympijských hrách v Paříži. I díky němu tým USA dlouho vedl, ale Belgičané se jich drželi a jejich finišman Alexander Doom po triumfu v individuálním závodě předvedl další skvělý závěr. Tentokrát tím zajistil zlato nejen sobě, ale také Jonathanu Sacoorovi, Dylanu Borléemu a Christianu Iguacelovi. Společně zaběhli čas 3:02,54.

Ženskou štafetu vyhrály nizozemské čtvrtkařky v čele se světovou rekordmankou Femke Bolovou a stříbrnou ženou individuálního závodu Lieke Klaverovou.

Halovým mistrem světa v sedmiboji se stal Švýcar Simon Ehammer, jenž v závěrečném kilometru uhájil náskok před vítězem této disciplíny Sanderem Skotheimem. Získal 6418 bodů a norského rivala v součtu porazil o jedenáct bodů.