Mužská čtvrtkařská štafeta nedokončila rozběh na HMS, Krsek přišel o štafetový kolík

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Mužská čtvrtkařská štafeta nedokončila rozběh na HMS, Krsek přišel o štafetový kolík
Krsek přišel o štafetový kolík.
Krsek přišel o štafetový kolík.Profimedia
Česká štafeta na 4x400 metrů ve složení Vít Müller, Michal Desenský, Patrik Šorm a Matěj Krsek nedokončila na halovém mistrovství světa rozběh. Krsek těsně po předávce po kontaktu s Nizozemcem Ramseym Angelou přišel o kolík. Aktuální kvarteto tak v Glasgow nenaváže na páté místo z předloňského šampionátu v Bělehradě. Na finále nedosáhly ani ženy v sestavě Tereza Petržilková, Terezie Táborská, Lurdes Gloria Manuel a Lada Vondrová.

Čtvrtkaři měli nakročeno k postupu. Müller předal jako první a vedoucí pozici udržel i Desenský, který společně s Polákem odskočil portugalské a nizozemské štafetě. Na třetím úseku se ale situace vyrovnala. Šorm sice předal jako první, ale prakticky v jedné linii se třemi soupeři. Na to doplatil Krsek, který v tlačenici u mantinelu přišel o kolík. "Holanďan mi vrazil přímo do ruky a tím mi ho vyrazil. Držel jsem ho pevně, ale trefil mě přímo loktem," popsal Krsek v České televizi kritickou situaci. Česká výprava podle informací ČT z dějiště šampionátu podala protest, ale ten jury zamítla.

Česko nebude mít zastoupení ani v ženském štafetovém finále. V rozběhu byly lepší Britky a Jamajčanky, které s výrazným náskokem obsadily první dvě pozice zajišťující přímý postup. Finišmanka Vondrová uhájila třetí příčku před silnou Polkou Justynou Šwietou-Erseticovou, ale výkon 3:28,57 na finále nestačil.

Češky skončily sedmé, od večerního boje o medaile je dělilo dvanáct setin sekundy. "Myslím, že to dopadlo i tak dobře a že jsme odvedly skvělou práci," řekla osmnáctiletá Táborská, která debutovala na velké seniorské akci. Vondrová litovala, že po semifinále individuálního závodu ani se štafetou nedosáhla na finále. "Ten čas je dobrý. Ale doufala jsem, že to štěstíčko bude na naší straně," poznamenala.

Helena Jiranová neuspěla v rozběhu na 60 metrů překážek. Doběhla šestá v čase 8,19 sekundy, který byl o desetinu horší než její letošní maximum. "Nezdálo se mi to tak špatné. Myslela jsme si, že to bude lepší tak o desetinu. Jsem letos ve formě a chtěla jsem to zde ukázat, bohužel to nevyšlo," litovala osmadvacetiletá běžkyně, která se celkově zařadila na 30. příčku.

Česko se s HMS loučí bez medailí

Výškař Jan Štefela při premiéře na halovém mistrovství světa obsadil pátou příčku. Napoprvé překonal 224 centimetrů, ale o čtyři centimetry výše ztroskotal. I tak to byl nejlepší český výsledek na šampionátu v Glasgow. Účinkování české výpravy pak uzavřeli sedmibojaři. Vilém Stráský byl díky osobnímu rekordu 6080 bodů šestý, Ondřej Kopecký skončil devátý se 5737 body. Česko tak podobně jako před dvěma lety v Bělehradě odjelo z HMS bez medaile. 

Dvaadvacetiletý Štefela startoval podruhé na vrcholné akci dospělých. Po sedmém místě na mistrovství Evropy v roce 2018 se i dnes prosadil mezi nejlepší, i když osobní rekord 230 cm nezopakoval. Trochu litoval, že prořídlého startovního pole nevyužil k ještě lepšímu výsledku. "Spokojený jsem i nejsem, protože medaile letos díky tomu, že většina těch nejlepších vynechala, visela nízko. Celkově jsem se pral s povrchem, moc mi to nesedělo. Nedokázal jsem se s tím srovnat," řekl České televizi. Jeho pátá příčka je nejlepším umístěním českého výškaře na HMS od bronzu Štefelova trenéra Jaroslava Báby v Budapešti 2004.

Životní sedmiboj absolvoval v glasgowské hale svěřenec Romana Šebrleho Stráský. Vítěz loňské univerziády poprvé překonal hranici 6000 bodů. V závěrečném kilometru si vylepšil osobní rekord na 2:39,56 a doběhl třetí. Díky tomu se dostal o čtyři body před Nizozemce Svena Jansonse. O další místo si polepšil po odstoupení průběžně pátého Markuse Rootha. Z překonání šestitisícovky měl radost. "Myslím, že to jenom dokazuje tu obrovskou práci, co děláme s trenérem Romanem, že to funguje. Je to jeden z mezikroků. Jestli chci pomýšlet na medaile, tak se budu muset ještě zlepšit," poznamenal čtyřiadvacetiletý atlet.

Soutěž dokončilo devět vícebojařů. Poslední z nich byl český šampion Kopecký, který od prvního dne bojoval s bolavou patou. Výrazně zaostal za svými možnostmi, ale připsal si umístění v nejlepší desítce. Halovým mistrem světa se stal Švýcar Simon Ehammer, jenž v závěrečném kilometru uhájil náskok před vítězem této disciplíny Sanderem Skotheimem. Získal 6418 bodů a norského rivala v součtu porazil o jedenáct bodů.