Barcelona v přestupovém období: Příchody zdarma, snižování mezd a vysněné posily

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Barcelona v přestupovém období: Příchody zdarma, snižování mezd a vysněné posily

Prezident Barcelony Joan Laporta s dánskou posilou Andreasem Christensenem.
Prezident Barcelony Joan Laporta s dánskou posilou Andreasem Christensenem.Profimedia
Z posledních tří sezon vydolovala jedinou trofej, když loni vyhrála domácí pohár. Barcelona si prochází hluchými časy a cestu z nich se snaží najít i během aktuálního přestupového období. Vedení má však svázané ruce kvůli přetrvávající svízelné finanční situaci, proto se kromě příchodů nových tváří řeší i výše smluv stávajících opor. Co hlavního se v létě na Camp Nou ohledně transferů odehrálo a co se očekává?

I proto, že se katalánský velkoklub dosud nevyhrabal z finančních problémů, zatím jeho řady rozšířili hráči, kterým skončila smlouva a tudíž byli k mání zdarma: záložník z Pobřeží slonoviny Franck Kessié (25), který naposledy působil v AC Milán, a dánský obránce Andreas Christensen (26), jemuž vypršel kontrakt v Chelsea. Oba s Barcelonou podepsali smlouvu na čtyři roky.

Jak připomíná web barcauniversal.com, katalánský klub dosud dluží zhruba 126 milionů eur (3,1 miliardy korun) za fotbalisty, kteří na Camp Nou dorazili v minulosti - a z nichž mnozí modro-červený dres už ani neoblékají. Liverpoolu dluží za Philippa Coutinha (30), Bordeaux za Malcoma (25) nebo Braze za Trincaa (22). I proto nyní nemůže pomýšlet na lehkomyslné nákupy posil jako v minulosti.

S mizernou finanční situací souvisí i mzdy fotbalistů. “Výše platů některých hráčů neodpovídá hranici, kterou stanovilo představenstvo, jemuž mám tu čest předsedat,” uvedl pro Mundo Deportivo prezident Barcelony Joan Laporta. Snížení platu se týkalo i Ousmana Dembélého (25), který v klubu působí už od roku 2017 a letos mu vypršela smlouva. “Ousmane je člověk, kterého si velmi vážíme a trenér je s ním velmi spokojen. Je to ekonomická otázka, pokud přijme podmínky, které jsme mu předložili, bude pokračovat. Pokud ne, tak ne,” prohlásil minulý týden Laporta.

Nicméně spekulace o Dembélého odchodu z Camp Nou už jsou podle dobře informovaného novináře Fabrizia Romana pasé, francouzský útočník je před podpisem kontraktu. “Přijal všechny klauzule nové smlouvy nabízené Barcelonou. Smlouva bude platit do června 2024, hráč přistoupil na nižší plat, protože chtěl v klubu zůstat a Xavi ho opravdu chce,” napsal na Twitteru italský žurnalista, podle něhož by někdejší hráč Rennes či Dortmundu měl podepsat už v tomto týdnu.

Podobná situace panuje kolem Frenkieho de Jonga (25), kterého by trenér Erik ten Haag rád viděl v Manchesteru United a zajímá se o něj i Chelsea. Barcelona se ale nizozemského záložníka nehodlá vzdát. “Frenkie je hráčem Barcy a je jedním z nejlepších hráčů na světě. Víme o klubech, které ho chtějí, nejsou to jen United. Ale nemáme v úmyslu ho prodat a mám dojem, že i on tady zůstat chce. Cítí se u nás dobře a já udělám vše pro to, aby zůstal,” řekl pro Mundo Deprotivo Laporta.

Poslední zprávy ale naznačují něco jiného. Podle britského webu The Guardian sice Frenkie de Jong nad přestupem do United váhal, nakonec se ale po třech letech v Barceloně prý rozhodl pro změnu. Lákadlem bylo navázání na úspěšnou spolupráci s ten Haagem z dob společného působení v Ajaxu. Nicméně jeho přesunu na Britské ostrovy brání právě špatná finanční situace Katalánců, konkrétně závazky klubu, který prý hráči v neproplacených výplatách dluží 20 milionů eur (bezmála půl miliardy korun). Ty má de Jong dostávat ve splátkách po zbytek svého kontraktu, který vyprší v létě 2026.

Byť je Barcelona co do prostředků ve složité situaci, o další posily bezpochyby usilovat bude. Španělská média se vesměs shodují na pěti jménech, která jsou na seznamu příchodů nejvýš.

César Azpilicueta

Přestože Barcelona už podepsala Andrease Christensena, Xavi by obranu rád vyztužil dalším prověřeným jménem. Tím má být dlouholetá opora Chelsea César Azpilicueta (32). Na jeho příchod kouč údajně velmi tlačí a nebránil by se ani sám hráč. Podle webu britského deníku Standard zatím oba kluby licitují o ceně. Chelsea za španělského zadáka původně chtěla tři miliony eur (74 milionů korun), pak ale částku zvýšila na osm milionů eur (197 milionů). Vedení Barcelony je ale údajně přesvědčeno, že se podaří najít kompromis. 

Marcos Alonso

Další obránce a opět z Chelsea. Marcos Alonso (31) by zapadl do přestupového konceptu, příští léto mu končí smlouva a tudíž by jeho cena neměla přesáhnout 10 milionů eur (245 milionů korun). O přestup na Camp Nou stojí podle deníku Marca i sám hráč, a to i přesto, že vyrůstal v akademii konkurenčního Realu Madrid. Nyní by se rád po 12 sezonách v zahraničí vrátil do vlasti. Otázkou zůstává, jak by se k jeho odchodu stavěl kouč Thomas Tuchel. Antonio Rüdiger (29) mu odešel do Realu Madrid, Christensen do “Barcy” a ta navíc krouží i okolo Azpilicuety. Alonso by byl další z řady zadáků ze Stamford Bridge…

Bernardo Silva 

Portugalský záložník se během pěti sezon vypracoval v oporu Manchesteru City, v minulé sezoně patřil k jeho nejvýraznějším postavám a posbíral napříč soutěžemi 13 gólů a sedm asistencí. Jeho přestup do Barcelony souvisí s případným odchodem de Jonga, kterého by měl nahradit. Jenže poslední informace naznačují, že zatímco ještě před pár měsíci Silva (27) o přestup stál, teď už mu nakloněn není. Pro Guardiolu by měl být i v budoucnu jedním ze základních kamenů zálohy. 

Raphinha

O příchod útočníka Leedsu velmi stojí prezident Laporta a údajně i samotný hráč. Brazilec, který měl v minulé sezoně bilanci 11+3 a pomohl odvrátit sestup z Premier League, by rád šel do kvalitnějšího klubu. Jenže kromě Barcelony má Raphinhu (25), který má smlouvu ještě na dva roky, v hledáčku i Bayern Mnichov a West Ham United. “S Leedsem jsme o něm mluvili, víme, že Raphinha by k nám rád přišel. Ale nejsme jediní, kdo o něj stojí,” připustil Laporta. 

Robert Lewandowski

Lewandowski (33), jemuž za rok končí v Bayernu smlouva, chce do Barcelony. A ona chce jeho, ostatně už na něj podala oficiální nabídku. Jenomže bavorský klub požaduje za polský gólostroj 50 milionů eur (asi 1,23 miliardy korun), což si Laporte a spol. těžko mohou dovolit. “Lewa”, který v minulé sezoně nastřílel 50 gólů ve 46 zápasech, se v úterý po dovolené poslušně připojil k německému týmu, aby s ním začal trénovat. Je otázka, jak tato sága skončí...