Čeští baseballisté vstoupí v neděli do domácího ME, cílí na historické medaile

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Čeští baseballisté vstoupí v neděli do domácího ME, cílí na historické medaile
Češi věří, že na domácím ME dosáhnou na medaile.
Češi věří, že na domácím ME dosáhnou na medaile.Profimedia
Čeští baseballisté vstoupí v neděli do domácího mistrovství Evropy, na kterém se pokusí získat poprvé medaile. Na úvod se střetnou před vyprodaným stadionem v Ostravě s Rakouskem, v dalších dnech narazí ve skupině A na Řecko a Španělsko. Do bojů o cenné kovy postoupí dva nejlepší. Finále se uskuteční 1. října v Brně.

"Medaile by byla splněním snu mnoha baseballových generací. Možná i všech, protože jsme ji dosud nikdy neměli. Teď je to ale blízko. Tým je silný, má sebevědomí a budeme doma. Doufám, že jsme blízko," řekl novinářům předseda České baseballové asociace Petr Ditrich.

Trenér Pavel Chadim nominoval 24 hráčů, v týmu jsou i Američané s českým pasem Eric Sogard a William Escala. Počítat nemůže s Danielem Padyšákem a Michalem Kovalou, které nepustily na šampionát americké univerzity.

Češi sehráli v přípravě tři duely s Nizozemskem, se čtyřiadvacetinásobnými evropskými šampiony prohráli 0:1, poté zvítězili 6:0 a nakonec jim podlehli 1:6. Ve čtvrtek se střetli v Brně také s Itálií (1:7).

"V týmu máme rovnováhu mezi nadhazováním, útokem i obranou. Hráči jsou vyzrálí. Tím, že většina z nás má i civilní povolání, máme nad sportem nadhled. I to by nám mohlo pomoci proti profesionálům, kteří se dnes a denně živí baseballem. Pokud zůstanou kluci zdraví, věřím, že můžeme uspět," řekl Chadim.

Vedle ostravské skupiny A hostí šampionát také Praha, Třebíč, Blansko a Brno, kde sehrají Češi vyřazovací část. Nejblíže medaili byli reprezentanti na domácím šampionátu v roce 2014, kdy skončili čtvrtí. "Medaile je strašně blízko, ale také strašně daleko," uvedl Chadim. Titul obhajují Nizozemci, kteří zaútočí na páté vítězství po sobě. Favority jsou také Italové a Španělé.

Češi se pokusí navázat na úspěšné vystoupení z březnového World Baseball Classic, kde při debutu mezi elitou porazili Čínu a díky čtvrtému místu ve skupině si zajistili účast v dalším ročníku. "Oboje jsou skvělé turnaje. Myslím, že nám březen přihrál půl milionu diváků a teď věřím, že nám dalšího půl milionu přihraje domácí mistrovství Evropy," zmínil Chadim.

Proti Rakousku se národní tým musí vypořádat s pozicí favorita a nervozitou z prvního utkání před domácími fanoušky. Zápas je vyprodaný, plné tribuny by měly být i v zápasech Řeckem (25. září) a Španělskem (26. září).

"Rakousko je sice papírově nejslabší tým skupiny, ale každým rokem se zlepšuje. Dokonce bych řekl, že nás trošku kopírují, což není špatné a máme z toho dobrý pocit. Věřím, že ale nakonec převáží to, že máme více zkušeností a hrajeme doma," uvedl Chadim.

Šampionát začne v neděli také v dalších skupinách. V "béčku" v Třebíči na sebe narazí Itálie, Velká Británie, Švédsko a Maďarsko. Ve skupině C, kterou hostí Brno, se utkají Nizozemsko, Chorvatsko, Ukrajina a Francie. Skupinu D v Praze tvoří Německo, Izrael, Belgie a Švýcarsko.

Program českých baseballistů na ME ve skupině A.
Program českých baseballistů na ME ve skupině A.Livesport

Program mistrovství Evropy