Baseballisté na závěr WBC prohráli s Austrálií 3:8, účast v dalším ročníku ale mají jistou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Baseballisté na závěr WBC prohráli s Austrálií 3:8, účast v dalším ročníku ale mají jistou

Aktualizováno
Češi hráli s Australany dlouho vyrovnaný zápas.
Češi hráli s Australany dlouho vyrovnaný zápas.Baseball Czech / Lenka Brožová
Čeští baseballisté se rozloučili s prestižním turnajem World Baseball Classic (WBC) prohrou 3:8 s Austrálií, ale díky čtvrtému místu v tokijské skupině postoupili na příští ročník v roce 2026. Výběr trenéra Pavla Chadima skončil s jednou výhrou a třemi porážkami předposlední.

Do kvalifikace musí pátá Čína, která prohrála všechny čtyři zápasy. Ten závěrečný s Koreou skončil vzhledem k vysokému rozdílu skóre 2:22 už po páté směně.

"Jižní Korea ukázala strašnou sílu. Dala přes 20 bodů Číně. Jsme strašně rádi, že to pro nás nakonec znamenalo udržení se v turnaji i pro příště," uvedl trenér Chadim v tiskové zprávě. "Jsem na kluky ohromně pyšný. Sehráli jsme čtyři skvělá utkání a ukázali, že se můžeme měřit s nejlepšími celky na světě. Kdo by si to byl ještě před půl rokem pomyslel," prohlásil český kouč.

Čeští reprezentanti podle něj překonali tři cíle, které před turnajem měli. "Udrželi jsme se ve WBC. Prokopli jsme také baseballovou bublinu, je o nás v České republice zájem, a já věřím, že hodně dětí bude hrát baseball. Ale pozor, všechna sláva končí a není nic staršího než včerejší výhra. Trochu jsme si na sebe ušili bič, obhajovat tyto výsledky není jednouché. Bude to každodenní práce, abychom dokázali, že jsme dobří," řekl Chadim.

Baseballisté zahájili svoji premiéru na WBC výhrou nad Čínou po obratu v závěrečné směně 8:5. Ve druhém zápase po vedení 1:0 po dvou směnách prohráli s favorizovanými domácími Japonci 2:10 a Korejcům po pěti inkasovaných bodech hned v první směně podlehli 3:7.

Utkání s Austrálií bylo šest směn vyrovnané. Nadhazovači Martinu Schneiderovi sice v první směně odpálil Alex Hall jednobodový homerun, ale víc český hasič soupeřům nedovolil. Když Schneider v rozehrané šesté směně střídal, kouč Chadim se před ním sklonil. "Kdyby nemusel dolů kvůli vysokému počtu nadhozů (68), dost možná bychom to vyhráli," uvedl Chadim.

O vyrovnání na 1:1 se postaral ve třetí směně kapitán Petr Zýma po odpalu amerického rodáka Erica Sogarda. Češi se znovu prezentovali i dobrou obranou v poli.

O výhře Australanů rozhodly závěrečné tři směny, v kterých udělal soupeř sedm bodů. Nadhazovači Marek Minařík a Daniel Padyšák čelili tvrdým odpalům, na chvilku zastavil australský nápor mladík Michal Kovala, ale i on byl střídán a zápas dokončil Jan Tomek.

Za stavu 1:6 ještě vykřesaly v osmé směně naději české odpaly a po ráně Marka Chlupa doběhli pro dva body Vojtěch Menšík a Sogard. V dohrávce poslední směny naplnili baseballisté i díky střídajícím hráčům mety, ale zápas ukončil dvojaut australské obrany.

Přehled zápasu Česko – Austrálie 3:8

Po vystoupení v Tokiu uvidí čeští fanoušci reprezentaci na zářijovém mistrovství Evropy, které se bude konat v Brně, Ostravě, Praze, Třebíči a Blansku. "Chceme první medaili v historii," vyhlásil Chadim cíl týmu, jehož základ by měl být stejný jako nyní na WBC.

Aktuální tabulka