Jen jsem nás chtěl udržet naživu, vyprávěl hrdina Mužík. Pak poslal míček na Měsíc

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Jen jsem nás chtěl udržet naživu, vyprávěl hrdina Mužík. Pak poslal míček na Měsíc

Martin Mužík a jeho rozhodující odpal.
Martin Mužík a jeho rozhodující odpal.Baseball Czech / Tomáš Icík
Příběh o malé zemi, která má velké baseballové sny, se naplno začal psát loni na podzim. Český tým vůbec tehdy poprvé postoupil na turnaj World Baseball Classic a na něm nyní při své premiéře ukázal, že je připraven i na další výzvy. Obrat v poslední deváté směně v duelu s Čínou se zapíše do kronik jako jeden z nejsilnějších momentů české baseballové historie.

Česko – Čína 8:5

Už to málem byla ztracená partie. Češi sice vedli 4:1, ale po risku manažera Pavla Chadima, který stáhl z kopce Daniela Padyšáka i Martina Schneidera těsně před limitem 50 nadhozů, aby jim umožnil start i v dalších utkáních, se Číně podařilo otočit skóre na 4:5. V poslední směně chyběly asijskému výběru tři auty na to, aby si pojistil vítězství a ani nemusel na pálku. Jenže český tým znovu ukázal srdce, víru i um.

Marek Chlup sice na pálce jako první zaváhal, následně však Martin Červenka a Matěj Menšík povedenými odpaly po levém okraji hřiště dostali tým na druhou a třetí metu. A pak přišla chvíle Martina Mužíka. Nejlepší pálkař české extraligy poslal míček vysoko a daleko na tribuny.

"Je to neskutečné! Z Čech za námi přiletělo 200 lidí, letěli přes půlku světa, aby nás podpořili. Byli strašně důležití, dodali nám obrovskou energii a hnali nás dopředu. Opravdu, je to neskutečné,” vyprávěl hrdina večera do mikrofonu reportéra Michaela Claira z webu MLB. 

Početná skupina fanoušků byla v Tokyo Dome opravdu slyšet, a tak se mohla opakovat euforie podobná té po slavném postupu reprezentace z kvalifikace. "Viděli jste to už Regensburgu, jaký hluk dokázali udělat. Je opravdu úžasné, že je máme i tady a fandí nám. Díky tomu hrajeme lépe,” vyprávěl polař Matěj Menšík. 

V zámoří stále žije legenda o tom, jak je český tým složený z kluků, kteří normálně chodí do práce, na rozdíl od soupeřů, kteří jsou zpravidla profesionálními baseballisty. "Ano, mimo hřiště jsme normální lidi, ale na hřišti se prostě chováme profesionálně a bereme tu profesionalitu i do tréninku," dodává druhý z bratří Vojtěch Menšík.

"Vím, že je to pro vás skvělý příběh, ale pokud jde o skutečný baseball a věci na hřišti, jsme stejní profíci jako ostatní,” dodává muž, který zaznamenal na World Baseball Classic hned z prvního nadhozu vůbec první český odpal v historii. Jeho bratr Matěj následně zahrál ve třetí směně první homerun a logicky dobíhal za týmem s úsměvem na rtech. "Byl jsem tak šťastný, když to odletělo na tribunu, neskutečná radost to byla,” vyprávěl Matěj Menšík. „Jakýkoli homerun je skvělý. Ale jasně, i proto, že ho trefil můj starší brácha, to zahřálo u srdce. Jsem na něj pyšný,” přitakal Vojtěch.

Mužík (č. 49) rozhodl o vítězství Česka nad Čínou
Mužík (č. 49) rozhodl o vítězství Česka nad Čínou@BaseballCzech

Zápletku v samotném konci zápasu na sebe brali nejzkušenější. “Vlastně jsem šel na odpal s tím, že chci udržet tým naživu. Nechtěl jsem přijít o hřiště, a tak jsem se pořádně rozmáchl,” vypráví Martin Mužík. Čínský nadhazovač Kwon Ju, který přišel hasit průšvih uprostřed deváté směny, nedostal moc času na aklimatizaci a situaci nezvládl. Po Mužíkově odpalu někam na Měsíc, jak glosoval na svém Twitteru americký reportér Michael Clair, bylo jasné, že se skóre otáčí opět na českou stranu.

Závěr pak bezpečně odházel Marek Minařík a manažer Pavel Chadim mohl své hráče postupně jednoho po druhém obejmout.

Ve druhém utkání na World Baseball Classic se Češi střetnou s domácím Japonskem, jehož hlavní oporou je jedna z největších hvězd prestižní MLB Shohei Ohtani z Los Angeles Angels. Zápas začne v sobotu v 11 hodin dopoledne.

Japonsko – Česko (11:00)