Fantastický vstup českých basketbalistek do ME, proti Italkám předvedly velký obrat

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Fantastický vstup českých basketbalistek do ME, proti Italkám předvedly velký obrat
České basketbalistky slaví první výhru na ME.
České basketbalistky slaví první výhru na ME.Profimedia
České basketbalistky vstoupily do mistrovství Evropy v Tel Avivu vítězstvím nad Itálií 61:58, přestože v třetí čtvrtině prohrávaly už o 14 bodů. Rozhodla trojkou 53 sekund před koncem Petra Holešínská (26) a výhru zpečetila Eliška Hamzová (21). Druhý zápas čeká svěřenkyně trenérky Romany Ptáčkové v pátek od 11:15 proti Belgii.

Itálie – Česko 58:61

Hamzová, která nastoupila nachlazená, a Holešínská daly shodně 14 bodů a byly nejlepšími střelkyněmi zápasu. Kapitánka Renáta Březinová přispěla 12 body a sedmi doskoky. V italském týmu nastřílely po 10 bodech Olbis Andreová, Jasmine Keysová a Cecilia Zandalasiniová.

Český tým nastoupil bez křídelnice Veroniky Voráčkové, která se potýká se zraněním kotníku. V první čtvrtině od začátku doháněl ztrátu a vedl jen po trojce Březinové 8:7, na což Italky zareagovaly osmibodovou šňůrou. Výběr trenérky Ptáčkové ale srovnal krok.

Kompletní výsledky ME žen

Ve druhé části většinu času vedl a díky šestibodové sérii unikl do náskoku 25:20. Italky před poločasem díky koši Zandalasiniové a trojce Laury Spreaficové získaly vedení 33:29, ale Tereza Vyoralová z dálky stanovila jen jednobodové manko.

Úvod druhé půle patřil Itálií, která díky třináctibodové šňůře vedla 46:32. Přerušila ji až po pěti minutách a 41 sekundách bez bodu Gabriela Andělová, což český tým nastartovalo k sérii 11:0 a rázem byl s mankem jen tří bodů zpátky ve hře. Po třetí čtvrtině byl stav 50:43 pro Itálii.

Na startu závěrečné čtvrtiny Kateřina Zeithammerová, Březinová a Natálie Stoupalová snížily na rozdíl jediného bodu. Po dvou trestných hodech Hamzové se jim to povedlo znovu a 98 sekund před koncem Březinová trojkou vyrovnala na 56:56. Dalším tříbodovým košem otočila stav Holešínská a na snížení Zandalasiniové odpověděla osm sekund před koncem úspěšným průnikem Hamzová.