Po pěti letech bronzové medaile. Basketbalistky USK Praha v EL jasně přehrály Mersin a slaví

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Po pěti letech bronzové medaile. Basketbalistky USK Praha v EL jasně přehrály Mersin a slaví
Hráčky USK Praha skončily třetí. (archivní foto)
Hráčky USK Praha skončily třetí. (archivní foto)Profimedia
Basketbalistky ZVVZ USK Praha vybojovaly po pěti letech v Evropské lize bronz. V dnešním utkání o třetí místo deklasovaly na závěrečném turnaji v Turecku domácí Mersin 95:67. Při sedmé účasti ve Final Four v historii získaly potřetí medaili. Vedle bronzu v sezoně 2018/19 soutěž před devíti lety vyhrály. Titul obhájily hráčky Fenerbahce Istanbul, ve finále porazily Villeneuve-d'Ascq 106:73.

Mersin – USK Praha 67:95

"Jsme rády, že jsme to zlomily a máme medaili. Už to bylo otravné," řekla pro Radiožurnál Sport trenérka Natália Hejková. "Ten projev byl úplně jiný. Sebevědomý a agresivní, tak náš tým musí hrát. Soupeř to měl strašně těžké. Jednou dala trojku jedna hráčka, podruhé druhá, potřetí třetí. Nevěděl si s tím rady. Hrály jsme přesně jako celou sezonu," doplnila.

Nejlepší střelkyní českých šampionek dnes byla s 21 body Valériane Ayayiová, její spoluhráčka Maite Cazorlaová dala o dva body méně. Další hráčka USK Ezi Magbegorová zaznamenala double double za 13 bodů a 10 doskoků. Loňskému finalistovi Mersinu nestačilo ani 19 bodů Virag Kissové.

Pražanky porazily Mersin potřetí v sezoně, předtím je dvakrát zdolaly v základní skupině. V zápase o třetí místo ve Final Four napravily nezdary z předchozích dvou let.

Svěřenkyně trenérky Natálie Hejkové hrály o třetí místo po semifinálové porážce s francouzským Villeneuve-d'Ascq. Mersin nestačil v pátek na Fenerbahce Istanbul.

České mistryně zahájily zápas o bronz lépe. Na palubovce působily aktivněji a brzy utekly do desetibodového vedení. První čtvrtinu vyhrály i díky osmi bodům Ayayiové 27:18.

Ve druhé čtvrtině hráčky pokračovaly hráčky USK v tempu. Mersin od stavu 22:37 zabral a dotáhl se na rozdíl sedmi bodů, Pražanky ale znovu odskočily. Po trojce Terezy Vyoralové s klaksonem šly do kabin s náskokem šestnácti bodů (52:36). Soupeře také předčily v doskocích poměrem 29:19.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Na začátku druhé půle narostlo vedení USK na dvacet bodů, Mersinu se ale podařilo duel zdramatizovat. Turecký celek zlepšil obranu, pomohl mu příchod aktivní Laury Corneliusové a i po osmi bodech v řadě se přiblížil na jednociferné manko. Rozstřílela se Kissová, která měla po třetí části 17 bodů. Hráčky USK držely před závěrečnou částí vedení 66:56.

Mersin se v úvodu poslední čtvrtiny dotáhl na osm bodů, jeho možný nápor ale ihned odrazily rychlými tříbodovými trefami Ayayiová a Cazorlaová. Španělská rozehrávačka Cazorlaová navíc přidala další body a Pražanky znovu odskočily do dvacetibodového vedení.

Domácí Mersin se už na další zdramatizování zápasu nevzmohl a Hejková mohla v závěru poslat na palubovku hráčky z lavičky. Pražanky nakonec deklasovaly soupeře o 28 bodů.

Výsledek finále