Blog Michala Sadílka: Trenér Slot bude do dvou let v Anglii

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Blog Michala Sadílka: Kouč Slot bude do dvou let v Anglii. V PSV válí příští hvězda
Michal Sadílek glosuje aktuální dění v Nizozemsku.
Michal Sadílek glosuje aktuální dění v Nizozemsku.Profimedia
Jak vypadá život fotbalisty v elitní zahraniční lize? Co řeší se spoluhráči v kabině? A jaké má názory na aktuální dění? Od nového roku Livesport Zprávy přinášejí pravidelné postřehy českých krajánků z Anglie, Německa, Itálie či Nizozemska. O dění v Eredivisie vypráví záložník Twente Enschede Michal Sadílek (23).

Předminulý týden jsem naskočil na patnáct minut, teď o víkendu jsem hrál od začátku zápasu. Vydržel bych i déle, cítil jsem se dobře, ale s trenéry jsme se domluvili, že stačí 60 minut, abychom to neuspěchali. Pravděpodobně nás bude čekat play off, takže ještě nějakých osm zápasů. Jsem především rád, že jsem zpátky a mohu týmu pomoct.

Pro nás je teď důležité, abychom šli do play off z pátého místa kvůli výhodnějšímu nasazení. Máme ještě čtyři zápasy na to, abychom se posunuli o jednu příčku výš. Nadstavba se tu obecně vnímá dobře. Lidé ji mají rádi. Zápasy tu bývají krásné, pro fanoušky jsou určitě napínavé.

Aktuální tabulka Eredivisie. (25.4.)
Aktuální tabulka Eredivisie. (25.4.)Livesport

Hraje se tu ale také jiný formát než v Česku, kde kluby od šestého do desátého místa nehrají prakticky o nic. Tady je to rozdělené na play off o Evropskou konfereční ligu, kde se o ni porvou týmy z pátého až osmého místa v tabulce. Poté je už jen play off ve druhé lize o postup do baráže. Do něho jdou kluby z třetího až devátého místa.

Nyní se o víkendu nehraje liga, protože je na programu finále poháru, které tu je velkou událostí, řekl bych i svátkem. Tradičně se hraje na De Kuipu, tedy stadionu Feyenoordu. Stadion se rozdělí na dvě poloviny a vytvoří se úžasná atmosféra. Řekl bych, že stejně jako nadstavba i pohár tu má větší jméno než je tomu v Česku.

Utkají se v něm PSV a Ajax. V lize před pár dny jasně vyhrál Eindhoven, když doma vstřelil Ajaxu tři góly. Eindhoven se v tomto roce začal zvedat. Od mého prvního blogu ani jednou v lize neprohrál a vyšvihl se na druhé místo. Je znát, že do finále sezony dávají maximum, chtějí si zajistit druhé místo, jít do Ligy mistrů. O víkendu se výhrou utrhli od Ajaxu a nyní je potkají znovu ve finále. Bude to zajímavá bitva!

PSV táhne Xavi Simons

Branku a asistenci měl v tom víkendovém utkání i Xavi Simons, který je zároveň nejlepším střelcem celé ligy. Může z něj vyrůst nová hvězda. Hodně se mi líbí. Je dost přímočarý a teprve nedávno oslavil dvacet let, přitom v lize táhne PSV.

Jsem zvědavý, jaká bude jeho budoucnost. Přicházel totiž s tím, že jako mladý působil v Barceloně, poté přešel do PSG a následně do Eindhovenu. Hraje ovšem takovým stylem, že bych se nedivil, kdyby ho chtěla Paříž zpátky a vykoupila ho na zpětný odkup. Přiznávám, že mě jeho progres překvapil. Dřív jsem ho bral spíš jako hvězdu médií. Hodně se o něm mluvilo právě kvůli minulosti v Barceloně a PSG, do toho jeho image… Ale v PSV od začátku ukazuje, že má velké kvality a může z něj vyrůst velký hráč.

Xavi Simons letos prožívá skvělou sezonu.
Xavi Simons letos prožívá skvělou sezonu.Livesport

V médiích se také hodně mluví o tom, že trenér Feyenoordu Arne Slot by mohl zamířit do Premier League. Prý by o něj měla zájem i Chelsea. Není se čemu divit, protože v současnosti je asi nejznámější a nejúspěšnější trenér v Eredivisie. To, co s Feyenoordem za dva roky dokázal, je skvělě. Má dobré výsledky. Před sezonou mu odešla polovina týmu, ale on si s tím poradil a na výkonnosti se to nikterak neprojevilo. Naopak jsou na tom skvěle. Výkony i výsledky mají ještě lepší.

Sice zatím nic nevyhrál, ale nyní jsou opravdu blízko k zisku mistrovského titulu. Je to mladý a perspektivní trenér, takže se vůbec nedivím, že je v hledáčku anglických klubů. Hrozně by mě zajímalo, jak by do takového velkoklubu zapadl. Je otázka, zda odejde, protože kdyby vyhráli ligu, šel by Feyenoord do Ligy mistrů, což by pro něho mohla být velká motivace. Ale věřím tomu, že by se do dvou let mohl objevit v Anglii.

Autor je záložník FC Twente a český reprezentant